Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izsprukt no fanu nievām

Iespējams, visu laiku vājākā Pasaules kausa (PK) finālturnīru mājiniece – tā par Krievijas futbola izlasi raksta daudzviet pasaulē. Arī futbola svētkus savā dzimtenē ilgi gaidījušie līdzjutēji to apzinās, priekšlaikus pārvelkot krustu optimistu cerībām par Krievijas izlases iespējamo sensāciju pašu mājās. Problēmas apzinās arī mediju pārstāvji un futbola eksperti Krievijā, noraidot visas spekulācijas par to, ka varbūt būtu jāatlaiž no galvenā trenera amata Staņislavs Čerčesovs: "Kaut vai Pepu Gvardiolu lieciet amatā, ar šo sastāvu nekā nebūs."

Tomēr ceturtdienas atklāšanas mačs grandiozajā stadionā Lužņiki ir krievu futbolistu pēdējais cerību salmiņš izvairīties no fanu nievām pēc turnīra beigām. A grupas pirmajā spēlē spēkiem mērosies divas FIFA rangā viszemāk esošās PK komandas Krievija (70. vieta FIFA rangā) un Saūda Arābija (67.). Uzvara abām komandām pavērs iespējas pacīnīties par vietu astotdaļfinālā. Atklāšanas spēles sākums pulksten 18.00, tiešraide Latvijas Televīzijas 7. kanālā.

Gatavojoties četrgades nozīmīgākajam notikumam futbola pasaulē, Krievijas izlasei klājās grūti. Pēdējās septiņās pārbaudes spēlēs panākumu nav bijis, ja par tādiem neuzskata 3:3 neizšķirtu ar Spāniju un 1:1 ar mājās palikušajiem turkiem. Zaudējums Argentīnai (0:1), Brazīlijai (0:3), Francijai (1:3) un Austrijai (0:1). Pēdējo divu gadu laikā tikai trīs uzvaras: pār Ungāriju, Jaunzēlandi un Dienvidkoreju. No šīm komandām Pasaules kausā spēlēs vien korejieši, kuri arīdzan uzskatāmi par vienu no vājākajām komandām turnīrā. Saūda Arābijai klājies tikai nedaudz labāk. To apliecina fakts, ka kopš pagājušā gada septembra komandai divreiz nomainīti galvenie treneri. Pagājušā gada novembrī pārbaudes mačā pret Latviju arābus vadīja argentīnietis Edgardo Bausa, bet tikai pāris nedēļu vēlāk izlases stūre uzticēta viņa tautietim Huanam Antonio Pici. Speciālists atklāja arī spēles plānu – pirmajās desmit minūtēs esot paredzēts spēlēt piesardzīgi un nogaidīt, lai saprastu mājinieku ieceres, bet tad cīņas gaitā veikt nepieciešamās korekcijas.

Interesantas ziņas no Maskavas pienāca trešdien – tiesnešu asistentiem dots rīkojums necelt karodziņu tajās reizēs, kad par aizmugures stāvokli nav pārliecināti simtprocentīgi. Tādā veidā netiks pārtraukts potenciāli bīstams uzbrukums, epizodei ļaus noslēgties, bet tad talkā tiks aicināts viņa augstība VAR jeb video atkārtojumu tiesnesis, kas pirmoreiz vēsturē tiks izmantots PK finālturnīros. Nepelnīti neieskaitītu vārtu guvumu aizmugures stāvokļa dēļ nu būs mazāk. Turklāt jāpatur prātā futbola noteikumos rakstītais par priekšrocības došanu uzbrūkošajai komandai, ja piespēles brīdī bumbas saņēmējs bijis «uz vienas līnijas» ar pretinieku pēdējo aizsargu. Šāda it kā maznozīmīga nianse varētu nozīmēt divas lietas: pirmkārt, spēlēm jābūt rezultatīvākām, otrkārt, aizsargiem jābūt taktiski piesardzīgākiem un ātrākiem nekā līdz šim.

Runājot par pašu VAR sistēmu, jāatgādina, ka to drīkstēs izmantot četros gadījumos: vārtu guvumu fiksēšanā, aizdomu gadījumā par 11 metru soda sitiena piešķiršanu, sarkanajām kartītēm un gadījumiem, kad jānovērtē, vai spēlētājs ir pelnījis brīdinājumu vai noraidījumu no laukuma. VAR izmantojams gan tādā veidā, ka galvenais tiesnesis aptur spēli, lai noskatītos atkārtojumā kādu epizodi, gan uztic lēmuma pieņemšanu video atkārtojuma tiesnesim. Tādā gadījumā galvenais arbitrs ar rokām rādīs četrstūra žestu.

Līdz šim vēl neviena PK finālturnīra mājiniece nav zaudējusi atklāšanas spēlē – rīkotājvalstu futbolisti guvuši sešas uzvaras un trīs neizšķirtus. Šis ir jau 21. PK finālturnīrs vēsturē; tradīcija turnīru sākt ar mājinieku dalību ieviesta 1990. gadā.

Krievija – Saūda Arābija
A grupas spēle 14.VI 18.00

Visticamāk, divas vājākās izlases turnīrā. Pirmajā mačā cīnīsies par godu un kaut cik cienījamu iznākumu. Neizšķirts nederēs ne vienai no komandām. Krievus dzīs uz priekšu fani, bet Saūda Arābijas futbolisti nav tie darbspējīgākie.

Dienas prognoze: 2:0

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

RFS futbolisti spraigā derbijā pārspēj Riga komandu

Pašreizējā Latvijas čempione RFS sestdien Tonybet futbola virslīgas pirmā apļa pēdējās, devītās kārtas mačā viesos ar rezultātu 2:1 (1:0) uzveica vicečempioni Riga un pēc uzvaras pār tiešo konkuren...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi