Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvija lēmusi ieguldīt papildu trīs miljonus eiro PČ hokejā rīkošanā

Latvijas valdība janvārī lēma ieguldīt papildu trīs miljonus eiro Latvijas Olimpiskā sporta centra pielāgošanai, lai Rīga varētu viena pati uzņemt 2021.gada pasaules čempionātu hokejā, trešdien preses konferencē atklāja Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš stāstīja, ka 21.janvāra valdības sēdē tika uzklausīts Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ziņojums par visa čempionāta uzņemšanu un tam nepieciešamo otru arēnu. "Mūsu vājā puse bija otras spējīgas arēnas neesamība. Lai šo sacensību arēnu pielāgotu un spēles norisinātos Latvijā, valdība noteica līdzdalību līdz trim miljoniem eiro," teica Severs.

Pēc viņa paustā, šie līdzekļi tiks ieguldīti arēnas sagatavošanai, aprīkošanai, ledus laukuma iekārtošanai futbola arēnas vietā un ar nomu saistīto izmaksu segšanai. Vienlaikus Severs atgādināja, ka Latvija jau 2017.gadā uzņēmās saistības rīkot vienu čempionāta posmu Rīgā, līdz ar to jau iepriekš hokeja  čempionāta vajadzībām tika iezīmēti 700 000 eiro.

Saskaņā ar valdībā lemto, minētais finansējums trīs miljonu eiro apmērā un iepriekš plānotie 700 000 eiro jau ir rezervēti valsts budžetā. IZM vēl atbilstoši Ministru kabinetā lemtajam virzīs skatīšanai valdībā konkrētus lēmumus par līdzekļu piešķiršanu, un tas notikšot pa daļām, atbilstoši faktiskajām vajadzībām.

Savukārt laikā no 2018.gada līdz 2020.gadam kopējais valdības atbalsts čempionāta uzņemšanā bijis nepilnu 600 000 eiro apmērā, teica Severs.

IZM Sporta departamenta direktors uzsvēra, ka Rīgas "sportiskajiem konkurentiem" Bratislavai un Herningai bija prasībām atbilstošas arēnas. Ja Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) lemtu čempionātu rīkot kādā no minētajām pilsētām, tai nebūtu nekādas izmaksas arēnu pielāgošanā. Latvijas gadījumā nav otras arēnas, un tā ir izmaksa, ko Latvijas valdība bija ar mieru segt, nepārsniedzot trīs miljonus eiro.

Tāpat Severs piebilda, ka IIHF ir aplēsusi, ka hokeja čempionāta rīkošanas kopējās izmaksas ir līdz 14 miljoniem eiro - no tiem divi miljoni eiro paredzēti Covid-19 protokola izstrādei, ievērošanai un uzraudzībai.

Preses konferencē viņš arī atzīmēja, ka IIHF ir apliecinājusi gatavību segt izmaksas, kas saistīsies ar Covid-19 testiem, kā arī to, ka netiks ietekmēta Latvijas sabiedrības vajadzība pēc tiem. Severs arī piebilda, ka IIHF izmaksas vairāk nekā 70% apmērā palikšot Latvijas ekonomikā, proti, mūsu viesnīcās un pakalpojumos, kas čempionāta norisei būs nepieciešamas.

"Pasaules čempionāts hokejā ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem sportā, kam seko daudzi simti miljoni iedzīvotāju pasaulē, līdz pat miljardam. Tā būs iespēja Rīgai parādīt, ka spējam organizēt augstākā līmeņa sporta pasākumus," uzsvēra Severs, piebilstot, ka pateicoties šī čempionāta uzņemšanai, Latvija būs nokļuvusi uz pasaules sporta skatuves.

Kā ziņots, Latvija rīkos visu 2021.gada pasaules čempionātu hokejā, otrdien lēma IIHF. 2021.gada pasaules čempionāts plānots no 21.maija līdz 6.jūnijam.

IIHF Padome lēmumam rīkot turnīru vienā vietā par labu minēja Covid-19 pašreizējās problēmas, kā arī dažādus tehniskus iemeslus. Turpinoties nenoteiktībai starptautisko ceļojumu ierobežojumos, "Padome uzskata, ka visu komandu uzturēšanās Rīgā visā turnīra laikā un izvairīšanās no ceļojumiem starp divām sacensības uzņemošajām valstīm ir drošākais un izmaksu ziņā efektīvākais pasākuma rīkošanas veids".

Šī gada pasaules čempionātu bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Baltkrievijas galvaspilsētai tika atņemtas meistarsacīkšu rīkotāju tiesības.

LHF prezidents Aigars Kalvītis otrdien paziņoja, ka skatītāju klātbūtne 2021.gada pasaules čempionātā Rīgā būs atkarīga no epidemioloģiskās situācijas valstī. Ja Covid-19 situācija Latvijā uzlabotos tik ļoti, ka skatītājiem būtu atļauts vērot spēles klātienē, IIHF kopā ar sacensību organizācijas komiteju būtu gatava trīs dienu laikā kopš Latvijas valdības akcepta noorganizēt biļešu tirdzniecību.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) intervijā TV3 raidījumā 900 sekundes trešdien teica, ka 2021.gada pasaules čempionāts hokejā notiks bez skatītājiem un būs epidemioloģiski drošs. "Tas būs čempionāts bez skatītājiem, epidemioloģiski drošs, norisināsies burbulī, kur spēlētāji un citi tiek pilnībā atdalīti no pārējās sabiedrības," teica premjers, piebilstot, ka IIHF jau ir šāda pieredze ar jauniešu hokeja čempionāta rīkošanu Kanādā.

Viņš arī teica, ka pie detaļām, tostarp, nepieciešamā valsts finansējuma, strādā IZM ar LHF, tomēr lauvas tiesu no visām finansiālajām saistībām segšot IIHF.

Pievienota 4.rindkopa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi