Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Timermanis: Domāju, ka Latvijā būs vismaz vēl viens trīs zvaigžņu posms

Latvijas Volejbola federācijas (LVF) ģenerālsekretārs Kaspars Timermanis ir diezgan pārliecināts, ka Latvijā tuvākajos gados norisināsies vismaz vēl viens Pasaules tūres trīs zvaigžņu posms, bet pastāv iespēja, ka latiņu izdosies pacelt, noorganizējot arī četru zvaigžņu līmeņa turnīru, sarunā ar žurnālistiem teica LVF pārstāvis.

Jau ziņots, ka Pasaules tūres posms Latvijā norisinājās pirmo reizi, bet lielisku dāvanu saviem skatītājiem sagādāja Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuriem finālā izdevās izcīnīt uzvaru, ar rezultātu 2-0 (23:21, 21:14) pārspējot igauņus Kusti Nelvaku/Martu Tīsāru, kuriem bija piešķirts 12.numurs.

"Konkurence par četru zvaigžņu turnīra organizēšanu ir ļoti sīva. Daudzas pludmales volejbola lielvalstis vēlas šāda līmeņa sacensības saorganizēt līdz olimpiskās kvalifikācijas beigām, kas ir jūnija vidus. Skaidrs, ka četru vai piecu zvaigžņu turnīru līdz tam laikam pie sevis vēlas uzņemt Krievija, Polija, Itālija un Ķīna, tāpēc mums vēl ir jānoskaidro vai Latvijai turnīra kalendārā būs vieta. Tāpat būtiski ir saprast, kas notiek ar finansēm," par iespēju sarīkot vēl kādu Pasaules tūres posmu Latvijā stāstīja Timermanis.

"Latvijā ne reizi četru zvaigžņu turnīrs nav noticis, bet tā kopējais budžets ir aptuveni viens miljons. Tik liels tas ir, ja turnīrā piedalās gan vīrieši, gan sievietes, uz ko mēs, protams, arī ejam," piebilda LVF ģenerālsekretārs.

Timermanis gan neslēpa, ka priecātos, ja Latvijā izdotos noorganizēt kaut vai vēl vienu trīs zvaigžņu turnīru.

"Protams, bez finansēm un kalendāra ir vēl vairāki citi apstākļi, bet jebkurā gadījumā mēs varētu pieteikties uz trīs zvaigžņu turnīru, kurā šoreiz startētu gan vīri, gan dāmas. Tāpat ceram, ka nākamajā reizē izdotos sapulcēt spēcīgāku sastāvu," nākotnes plānus ieskicēja LVF ģenerālsekretārs. "Vēl vienas sacensības vēlamies saorganizēt līdz olimpiskā kvalifikācijas cikla beigām."

Interese arī par vēl vienu trīs zvaigžņu posmu ir arī tāpēc, ka šajās sacensībās iespējams iegūt gana daudz punktu, kas motivē sportistus tajās piedalīties.

"Trīs zvaigžņu turnīra uzvarētāji nopelna tikpat punktus, cik Eiropas čempionāta pirmās vietas ieguvēji. Tā, kā ar reitinga punktiem tur viss ir kārtībā," atzīmēja Timermanis. "Droši vien jau vairāk sliecamies uz 2021.gadu, tomēr skatīsimies kāds būs kalendārs nākamajā gadā."

Lai arī kāda līmeņa turnīrs nākotnē varētu notikt Latvijā, Starptautiskā Volejbola federācija (FIVB) jau tagad atzīmējusi Jūrmalas posma augsto kvalitāti.

"FIVB pārstāvji mums nesen minēja, ka tik labu trīs zvaigžņu posmu viņi vēl nav redzējuši, tā kā priekšnosacījumi nākotnes plāniem mums ir gana labi. Kvalitātes līmenis Majoros notikušajam turnīram ir faktiski pielīdzināms jau četru zvaigžņu posmiem," par saviem un kolēģu darba augļiem stāstīja Timermanis.

Viņš arī neslēpa, ka četru zvaigžņu posma organizēšana prasītu uz pusi lielāku budžetu, nekā tas bija Majoros notikušajam trīs zvaigžņu turnīram.

"Ja šīs pasākums izmaksāja aptuveni 500 000 tūkstošus eiro, tad četru zvaigžņu posmam jau vajadzētu uz pusi lielāku budžetu. Šajā posmā gandrīz pusi sedz Jūrmalas dome, bet valsts finansējums ir 129 000 eiro. Savukārt atlikusī summa jau nāk no dažādiem atbalstītājiem," par finansiālo pusi šāda līmeņa turnīros stāstīja Timermanis.

"Tāpat mums izdevās pārliecināt FIVB, ka šis turnīrs ļoti labi iederas sacensību kalendārā un arī ir gana nozīmīgs. Līdz ar to ieguvām arī līdzfinansējumu no pašas FIVB. Viņi uz nākamo turnīru ieteica padomāt par divu pašvaldību iesaisti, jo FIVB būtu gatavi turnīram, kas notiktu gan Rīgā, gan Jūrmalā," piebilda LVF ģenerālsekretārs.

Četru zvaigžņu turnīram sagatavošanās process būtu nedaudz citādāks, jo būtu jānodrošina papildus infrastruktūra, kā arī lielāks balvu fonds.

"Pirmkārt, jau viņi atšķiras ar naudas apjomu - četrām zvaigznēm ir uz pusi lielāks balvu fonds. Otrkārt, sacensībās būtu nepieciešams piesaistīt vairāk oficiālo personu. Tāpat ir lielākas prasības televīzijas translācijām, kā arī tribīņu ietilpībai. Jāmin gan, ka televīzijas translācijas mēs jau šogad nodrošinājām teju vai četru zvaigžņu turnīra līmenī, par ko arī saņēmām ļoti labas atsauksmes no FIVB," lielisko gatavību starptautiska līmeņa sacensībām uzsvēra Timermanis.

"Par tribīņu ietilpību - domāju, ka mēs uz izšķirošajām spēlēm pārliecināsimies, ka ar pašreizējām vietām ir par maz. Nākamais solis jau būtu ietilpīgākas skatītāju tribīnes," piebilda LVF ģenerālsekretārs. "Organizatoriski būtu jānodrošina vēl vairāki spēļu laukumi - neatkarīgi no trīs (abiem dzimumiem) vai četru zvaigžņu turnīra, būtu jānodrošina četri spēļu laukumi plus vēl divi treniņiem. Pašreiz mums ir trīs spēļu un viens treniņu laukums."

Šīs nianses gan Jūrmalas turnīram lielas problēmas nesagādātu, jo pieejamā infrastruktūra ir pietiekami laba. Tāpat Timermanis atzīmēja, ka pozitīvas virzības gadījumā, LVF nākamajām sacensībām jau sāktu gatavoties šajā nedēļā.

"Apstākļi ir dažādi, tomēr ir diezgan ticams, ka Latvijā būs vēl viens trīs zvaigžņu turnīrs, bet šoreiz jau arī sieviešu konkurencē. Līdz septembrim tiksim skaidrībā ar kalendāru," atzīmēja LVF ģenerālsekretārs.

Skaidrs, ka LVF prioritāte šobrīd ir cīņa par tiesībām rīkot četru zvaigžņu turnīru līdz nākamā gada jūnijam, tomēr arī pēc olimpiskā kvalifikācijas cikla beigām dzīve nebeidzas.

"Jā, arī pēc jūnija nekas neapstājas. Tad mēs droši vien vairāk skatītos uz 2021.gadu, jo Olimpiāde noslēdzas augusta beigās vai vidū, un pēc tam no pieredzes varam teikt, ka turpmākās sacensības jau ir bez emocionālā pacēluma un lielas intereses. Tāpat vairāki pāri veic izmaiņas vai pārgrupējas," par sportistu sezonas specifiku stāstīja Timermanis. "Līdz ar šādiem apstākļiem, mūsu prioritāte vairāk būtu 2021.gads, par ko arī esam runājuši ar FIVB, kas atklāja, ka drīzumā sacensību kalendārā tiks ieviestas izmaiņas."

FIVB nākotnē vēlas mainīt sacensību organizēšanas kārtību, kalendāra izveidi, kā arī lietas, kas saistās ar raidtiesībām.

"Viņiem ir gana ambiciozi plāni nākotnei, aizgūstot nedaudz no klasiskā volejbola, kur FIVB aizsāka Nācijas līgu, paceļot sacensību latiņu. Cik noprotams, pēc Olimpiādes arī pludmales volejbolā ir sagaidāms kas līdzīgs," teica Timermanis, piebilstot, ka Latvijas pozīcijas nākotnē izskatās ļoti labi. "Skaidrs, ka tai pašā 2020.gadā mēs varam uzņemt vēl vienu trīs zvaigžņu turnīru, šoreiz jau arī dāmu konkurencē, bet, ja raugāmies uz 2021.gadu - ticu, ka mēs iekļausimies jaunajā FIVB formātā, kurā sacensību kvalitātes latiņa tiks pacelta."

Pludmales volejbolisti turnīrā cīnījās par naudas balvām 75 000 dolāru vērtībā - uzvarētāji saņēma naudas laimestu 10 000 dolāru vērtībā, kā arī tika pie 600 punktiem 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijā.

Turnīrs Jūrmalas smiltīs notika no 22. līdz 25.augustam, bet pamatturnīrā startēja veseli četri Latvijas dueti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi