Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izspieda no sevis visu sulu

Patrīcija Eiduka: "Šosezon visu laiku gāju cauri adatas acij un turējos uz pašas spicītes".

Galvenie starti Latvijas vadošajiem distanču slēpotājiem ir aiz muguras. Patrīcija Eiduka šobrīd atpūšas mājās pēc garās sezonas un drīzumā plāno doties atslēpoties uz ārzemēm, bet Raimo Vīgants aizvadīs pēdējos startus pasaules čempionātā (PČ).

Vīgants 15 kilometru brīvajā stilā trešdien ieņēma 61. vietu. Sarunā ar Dienu viņš atzina, ka trase bija neparocīgi slapja un sniegs lielā putrā. "Salīdzinoši grūti noturēt tempu tādā trasē, lai varētu cīnīties par Top 50, bet priecājos, ka nenokritu, jo bija diezgan sarežģīti nobraucieni. Komandas biedrs Lauris Kaparkalējs piedzīvoja kritienu. Cik sapratu, arī pat līderi krita. Organizatori izlēma trasi nesālīt, tāpēc veidojās liela putra. Ja trase tiktu sālīta, tā būtu cietāka," smagos apstākļus PČ raksturo Vīgants. "Gandrīz nokritu. Izdevās savākties pēdējā brīdī, jo biju tuvu apmalei. Mazliet palīdzēja veiksme." Skiatlonā viņš sasniedza 42. rezultātu, tas ir visu laiku labākais sasniegums Latvijas vīru slēpotājiem PČ. Komandu sprintā Vīgants pirmajā nobraucienā nokrita, jo uz viņa slēpēm uzbrauca bulgārs, kurš viņu paķēra līdzi. Kritiens paņēma apmēram desmit sekunžu. Tomēr, par spīti tam, duetā ar Induli Bikši tika izcīnīta 20. vieta. "Neteikšu, ka ir liels fiziskais nogurums. Drīzāk lielāks ir psiholoģiskais, jo uz slēpēm esmu no septembra beigām. Sezona ir bijusi diezgan gara. Tagad jau vairāk skatu metu atvaļinājuma virzienā. Pēc PČ grūti paredzēt, vai piedalīšos vēl kādās sacensībās, jo ir apgrūtināta ceļošana un ir ierobežojumi. Šobrīd konkrēta plāna nav, tomēr, ja radīsies iespēja, izskatīšu variantus sezonu pavilkt garāku." Par sezonas visaugstvērtīgāko rezultātu Vīgants uzskata 17. vietu U23 PČ 15 kilometru brīvajā stilā. "Todien jutos fiziski labi. Starpība līdz Pasaules kausa Top 10 slēpotājiem bija maza. Arī skiatlons šeit PČ tika necerēti labi nobraukts, it īpaši prieks bija par klasikas posmu, kas man nav parocīgs."

PČ Oberstdorfā strauji tuvojas noslēgumam. Vēl paredzētas stafetes sacensības un masu starti klasikā. Mājās šobrīd jau atgriezusies Patrīcija Eiduka. Viņa atklāja, ka patlaban ir ļoti nogurusi, sezona praktiski ir beigusies. "Tik smaga sezona vēl nav bijusi, kad ir uznācis tāds nogurums. Šosezon tas visu laiku krājās, bet tagad ir pienācis punkts, kad saprotu, ka vairāk nevaru ne fiziski, ne emocionāli to paveikt. Viss ir jānoliek maliņā un mazliet jāatpūšas."

Iespējams, lielas sekas atstājusi dalība Tour de Ski seriālā, kas no organisma prasījis milzu piepūli teju divu nedēļu garumā. "Iespējams, mans organisms ir par jaunu Tour de Ski slodzei, tomēr varu pateikt, ka esmu priecīga, ka tas ir noticis šosezon, nevis nākamajā, kas ir olimpiskā. Esmu guvusi labu mācību. Nav nekas patīkams, ja sezonas beigas ir tādas, tomēr, atskatoties uz to kopumā, tā ir bijusi viena no spilgtākajām manā karjerā. Skaidrs, ka bija jāiet uz pilnu banku, jo teju visas sacensības bija augstākās raudzes." Sezonas gaitā sakrājies arī psiholoģiskais nogurums. "Tas izpaužas tā, ka vairs nevajag un negribas startēt sacensībās. Jūti, ka vairs nav iekšā un nav fiziskās formas, bet tik un tā ir jāstartē. Psiholoģiski nebūtu bijis tik grūti, ja neiestātos formas lejupslīde. Šobrīd noteikti vajag uztaisīt restartu."

Formas lejupslīde sākusies februārī. Jau sagatavošanās nometnē pirms U23 PČ Eiduka nebija tik labā formā. Bija domāts, ka izdosies sagatavoties gan U23, gan pieaugušo PČ, bet, kad sāks startēt, viss būs labi, tomēr kļuva arvien sliktāk. "Var teikt, ka U23 PČ es izbraucu kā caur adatas aci. Tās bija manas pēdējās sakarīgās sacensības šajā sezonā. Tomēr tur sevi par 100 procentiem nespēju pierādīt, bet jāpriecājas par to, ko tur sasniedzu, vērtējot arī to, kā man gāja pieaugušo pasaules čempionātā. Esmu sapratusi, jo sasniegts augstāks līmenis un forma, jo niansēm paliek arvien lielāka nozīme. Varbūt iepriekš likās, ja vienu vai divas naktis neizgulēšos, nekas traks nenotiks. Tomēr, līmenim paaugstinoties, sāc saprast, ka nianses kļūst nozīmīgākas."

Šosezon gūtās mācības apspriedīs un apzinās vēlāk, kad ar visiem – treneriem, ārstiem un tēvu – būs izrunātas detaļas. Šobrīd Eiduka sliecas domāt, ka lielākā kļūda varētu būt startēšana Tour de Ski līdz pašām beigām, tomēr šajā procesā ir gūta arī vērtīga pieredze. "Lai gan tā ir kļūda, tomēr, ja es pirms sezonas zinātu iznākumu, neko nebūtu mainījusi, jo tam visam tāpat kādreiz ir jāiziet cauri un jāredz, kā tas notiek un strādā. Otra kļūda varētu būt atjaunošanās, kas nebija līdz galam kārtīgi atstrādāta. Varbūt pēc Tour de Ski ilgāku laiku vajadzēja palikt mājās un atpūsties. Protams, turpināt treniņprocesu, bet mērenāk. Iespējams, pēc tam nevajadzēja braukt uz kalniem. Jau kopš vasaras sākuma visu laiku esmu bijusi uz pārtrenēšanās robežas. Kā uzreiz mazliet vairāk izdaru, tā es sāku just, ka viss sāk kristies. Šosezon visu laiku gāju cauri adatas acij un turējos uz pašas spicītes, kur, ja izdarītu nedaudz vairāk, būtu slikti. Neizdevās noķert īsto brīdi, kur vajadzēja visvairāk piebremzēt."

Nākamgad Tour de Ski tiks startēts, tomēr, visticamāk, tikai dažos posmos. Ar sniegumu PČ Eiduka nav apmierināta. Mērķi bijuši augstāki, tomēr nav pārmetumu par sniegumu. "Pirmajā brīdī ir smagi, ja apdzen sportistes, kuras iepriekš apsteidzi par minūti. Ir diezgan bēdīgi to ieraudzīt rezultātos. Arī trasē bija sajūtas, kad no pašiem pirmajiem soļiem jūti, ka ir smagi. Tomēr – ko tur pārdzīvot. Nekas nav apstājies. Esmu guvusi labu pieredzi un tādas kļūdas vairs neatkārtošu. Ja es nemēģināšu, nekad neuzzināšu. Nākotnē, protams, būs citas kļūdas. Tam visam vajadzēja iziet cauri, jo no tā nevar izvairīties."

Skiatlonā Eiduka zaudēja uzvarētājai vairāk nekā piecas minūtes un finišēja 38. vietā. Klasikas daļā viņa ļoti mocījās. Atšķirības sajūtās starp startu PČ skiatlonā vai 10 kilometru brīvajā stilā nav, jo uzreiz no paša starta zināja, ka šī nebūs viņas diena un ka būs jācīnās, lai tiktu līdz finišam. Dažreiz domās izskrējis cauri scenārijs, vai ir vērts distanci braukt līdz galam, jo, mokot sevi, iespējams nokļūt lielākā bedrē. Eidukai nav pieņemts izstāties no sacensībām, tomēr treneri iedrošinājuši, ka, izstājoties no distances, nekas traks nenotiks.

Pēc finiša U23 PČ slēpotāja zaudēja samaņu. "Iebraucu finišā, nokritu, un klāt bija treneri. Acis atvēru brīdī, kad biju uzlikta uz kušetes. Kad atvēru acis, prasīja, kā mani sauc un tā tālāk. Man no atmiņas ir izgaisis tas brīdis, kā es līdz turienei tiku. Pēc tās reizes ir tā, ka, stājoties uz starta pieaugušo PČ, baidies par to, lai nesanāk tāpat. Jūti, ka tāds variants ir iespējams. U23 PČ sapratu, ka esmu viena no vadošajām sportistēm, un biju gatava par katru cenu darīt jebko, lai sasniegtu augstākos rezultātus."

Sezonu Eiduka praktiski ir beigusi. "Bija plāns braukt uz Pasaules kausa posmu Sanktmoricā. Tur bija paredzēts startēt 10 kilometru klasikā ar masu startu un 30 kilometru slidsolī iedzīšanā. Ļoti gribēju tur piedalīties, tomēr pēc otrdienas starta PČ pārdomāju. Sapratu, ka šobrīd viss iet sliktāk un sliktāk. Ar treneriem pieņēmām lēmumu, ka tā nebūtu prātīga doma. Nav vajadzības sevi iedzīt vēl dziļākā bedrē. Kādu laiku pavadīšu mājās. Pēc tam jābrauc atslēpoties. Nezinu, kur to vēl darīšu. Var gadīties, ka marta beigās vai aprīļa sākumā ārzemēs nobraukšu kādu maratonu. Var teikt, ka sezona ir beigusies."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi