Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nākums: biatlons atrodas ziemas sporta veidu pabērna lomā

Andreja Rastorgujeva un Baibas Bendikas šoziem izcīnītā medaļa Pasaules kausa sacensībās bija ļoti nepieciešama, jo biatlons Latvijā ilgstoši atrodas ziemas sporta veidu pabērna lomā, intervijā aprīļa numura Sporta Avīzē saka kādreizējā Latvijas biatlona zvaigzne Jēkabs Nākums.

Kaut gadsimtu mijā Latvijas biatlona kvartets vairākas sezonas bija starp pašiem spēcīgākajiem pasaulē, tam tā arī ne reizi neizdevās finišēt prestižāko sacensību trijniekā, līdz ar to šajā pavasarī Rastorgujeva un Bendikas gūtā trešā vieta Pasaules kausa posma jaukto pāru stafetē bija mūsu valsts pirmā godalga stafetes sacensībās. “Es ļoti priecājos par šo panākumu. Šo medaļu biatlonam ļoti, ļoti vajadzēja, jo visu laiku atrodamies tādā kā ziemas sporta veidu pabērna lomā. Gan Bendika, gan Rastorgujevs visu laiku ap tām medaļām mētājās, un beidzot veiksme uzspīdēja arī viņiem. Viņi nomierināja līdzjutējus, arī manu prātu.”

Kaut no malas liekas, ka Rastorgujevam regulārus panākumus sasniegt liedz vienīgi šaušana, Nākums uzsver, ka arī šī pozīcija alūksnietim ir augstā līmenī, kas īpaši labi bijis redzams junioru vecumā. “Vienīgi viņam ir diezgan trausls emocionālais stāvoklis, ar to galā var tikt tikai viņš pats. Es baudu Andreja slēpojumu, man patīk, cik labi tas viņam izdodas, nemaz nemēģinu ar sevi salīdzināt – pat tuvu nestāvēju viņam klāt. Šie ir atšķirīgi laiki, šobrīd ir citi ātrumi,” pauž Latvijas biatlona leģenda. Rastorgujevam šī bija pirmā sezona pēc diskvalifikācijas izciešanas un Nākums ir pārliecināts, ka atpūta sportistam nāca par labu. “Daktere Maruta Noveičuka savulaik teica – ja visiem biatlonistiem iedotu gada pauzi, mēs atgrieztos vēl spēcīgāki. Viņa redzēja, ka nogurstam gan fiziski, gan viens no otra. Tomēr to atļauties nevarējām. Tad vajadzētu diezgan daudz naudas un būtu jāspēj pašiem sevi finansēt. Domāju, Andreja gadījumā netīšām varējām pārliecināties, ka šī pauze nāca par labu.”

Pašlaik Nākums jau ceturto gadu strādā par treneri privātajā Ogres Biatlona klubā, kurā pirmajās nedēļas bijis tikai viens audzēknis, bet šobrīd to skaits turas ap 50-60. Šī jau kļuvusi par ilgāko darbavietu bijušā sportista mūžā, jo pēc atlēta karjeras viņam ilgu laiku bija problēmas nostabilizēties. “Ļoti izbaudu procesu, uzticību no vecāku puses. Klubu finansē vecāki, līdz ar to man pret viņiem ir liela atbildība, nedrīkstu pieļaut kļūdas – tas man liek sevi pašu turēt mentālā un fiziskā formā.”

Sarunā Jēkabs Nākums plaši runā par savu karjeru, kuras laikā divreiz izcīnīja ceturto vietu Pasaules kausa sacensībās, straujo tās norietu, astmas zāļu potenciālo iespaidu uz rezultātu, dopinga pārbaudēm gadsimtu mijā, kad laiku pa laikam analīžu nododošanas procesa gaitā sanācis pamatīgi piedzerties, iestāšanos Zemessardzē 50 gadu vecumā un daudzām citām aizraujošām tēmām. Interviju meklējiet aprīļa žurnālā Sporta Avīze, kas vēl nepilnu nedēļu atrodama labākajās preses tirdzniecības vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi