Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Turcijā diviem žurnālistiem piespriests cietumsods par Charlie Hebdo karikatūras pārpublicēšanu

Turcijas tiesa ceturtdien notiesājusi uz diviem gadiem cietumā divus prominentus žurnālistus par pravieša Muhameda karikatūras pārpublicēšanu no franču žurnāla Charlie Hebdo, paziņojis žurnālistu advokāts.

Kreisi nacionālistiski noskaņotā opozīcijas izdevuma Cumhuriyet žurnālisti - Džeida Karana un Hikmets Četinkaja - spriedumu vēl var pārsūdzēt un to darīs, paziņoja viņu advokāts.

Tiesas prāva pret žurnālistiem tika sākta janvārī par naida izplatīšanu un reliģisko vērtību aizskaršanu.

Cumhuriyet bija uz četrām lapām publicējis turku valodā pārtulkotu izvilkumu no Charlie Hebdo pirmā numura pēc islāmistu uzbrukuma žurnāla redakcijai Parīzē 2015.gada janvārī.

Charlie Hebdo vāks ar pravieša Muhameda zīmējumu Cumhuriyet netika pārpublicēts, bet šī karikatūra tika publicēta samazinātā izmērā, ilustrējot Karanas un Četinkajas rakstus par šo tēmu.

Turcijā vairums mediju nepārpublicēja Charlie Hebdo vāku, un Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu tolaik nosodīja pravieša karikatūru publicēšanu, nodēvējot to par atklātu provokāciju.

Žurnālistu vajāšana izsaukusi satraukumu Rietumos, kas tajā saskata arvien pieaugošo Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana autoritārismu un centienus apklusināt jebkādu opozīciju viņa režīmam.

Cumhuriyet galvenais redaktors Džans Dindars un laikraksta Ankaras biroja vadītājs Erdems Gils ir apsūdzēti terorismā un spiegošanā, un prokuratūra pieprasījusi viņiem divus mūža ieslodzījuma termiņus.

Cumhuriyet novembrī tika piešķirta organizācijas Reportieri bez robežām (RSF) 2015.gada Preses brīvības balva. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Čika konkurss

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis nolēmis izbeigt līdzšinējo konkursu uz LIAA direktora amatu bez rezultāta, par ko oficiāli informējis Valsts kanceleju.

Infografikas

Vairāk Infografikas


Karikatūrista skats

Vairāk Karikatūrista skats