Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Vestergorda uzbrucējam Dānijas tiesa piespriež deviņus gadus cietumā

Džila advokāts Nīlss Strauss tiesas prāvas sākumā 19.janvārī teica, ka viņa klients atzīst savu vainu tikai apsūdzībās par nelegālu ieroča nēsāšanu un ielaušanos

Dānijas tiesa Somālijas pilsonim  Muhamedam Džīlam par mēģinājumu noslepkavot Dānijas karikatūristu Kurtu Vestergordu, kura zīmētā Muhameda karikatūra kā īpaši provokatīva izraisīja sašutumu musulmaņu pasaulē, piespriedusi deviņu gadu cietumsodu.

Tomēr 75 gadus vecajam Vestergordam ir cita versija. Pērn 1.janvārī Džīls "ar cirvi izlauza parādes durvis un dzīvojamā istabā sadragāja televizoru un datoru, dāņu valodā kliedzot, ka nogalinās mani, jo esmu aizskāris musulmaņu pravieti", tiesas prāvas priekšvakarā karikatūrists teica intervijā aģentūrai AFP.

Vestergords kopā ar piecus gadus veco mazmeitu patvēries īpaši aprīkotā drošā telpā, un ar tur esošo trauksmes pogu izsaucis policiju, kas ieradās dažu minūšu laikā.

Uzbrucējs izskrējis no mājas un ar cirvi izsitis policijas automašīnas logu, un sviedis ar cirvi policistam, kurš uz somālieti atklājis uguni, ievainojot viņu rokā un celī. Pēc tam uzbrucējs aizturēts.

Dānijas izlūkdienests paziņojis, ka apsūdzētajam ir cieši sakari ar Somālijas islāmistu grupējumu "Al Shabaab", kā arī ar "Al Qaeda" līderiem Austrumāfrikā. Uzbrucējam ir uzturēšanās atļauja Dānijā.

Jau ziņots, ka Dānijas laikraksts "Jyllands-Posten" 2005.gadā publicēja 12 islāma pravieša Muhameda karikatūras. Slavenāko no tām, kurās Muhameds redzams ar turbānu, kas atgādina bumbu ar degli, bija zīmējis Vestergords.

Karikatūru publicēšana izraisīja vardarbīgus musulmaņu protestus visā pasaulē un musulmaņu valstīs tika boikotētas Dānijas preces.

Vestergordam arī iepriekš plānojuši uzbrukt musulmaņu ekstrēmisti. 2008.gada februārī aizdomās par Vestergorda slepkavības plānošanu Dānijas policija aizturēja marokāņu izcelsmes Dānijas pilsoni un divus Tunisijas pilsoņus, taču viņi netika notiesāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Gruzijas likums

Gruzijas parlaments pieņēmis pretrunīgi vērtēto likumu par ārvalstu ietekmi, kas izraisījis nedēļām ilgus masu protestus. Zemgus Zaharāna zīmējums.

Infografikas

Vairāk Infografikas


Karikatūrista skats

Vairāk Karikatūrista skats