Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Padomi grilēšanā

Grilēšana sākas ar grila izvēli. Pēc personiskās pieredzes silti ieteiktu netaupīt naudu, to iegādājoties (lētiem griliem izkrīt kājas nevis pēc sezonas, bet jau pēc pāris reižu grilēšanas). Tas pats attiecas uz oglēm – jo labākas, jo garšīgāks rezultāts.

Grilu noteikti vajag ar vāku, jo tas nodrošinās tik lielu grilējamo produktu diapazonu, ka ik reizi varēsiet cept ko gluži citu (grili bez vāka noder tikai fileju, burgeru, desiņu, steiku cepšanai). Pārējais ir gaumes jautājums, un, kā vienmēr, bez ļoti daudz kā var iztikt (piemēram, grila termometrā es divu sezonu laikā tā arī nekad neesmu ieskatījusies).

Lai gaļa labi izceptos, ir jābūt karstumam. Es ieteiktu vienā pusē likt vairāk ogļu un otrā mazāk, lai, cepot produktus, tos var bīdīt dažādos karstumos – sākumā tur, kur ogles vairāk un attiecīgi karstāks, beigās tur, kur to mazāk un vēsāks. Ja grib cept veselas zivis, putnus un ribiņas, ogles izliek gar sāniem. Tādējādi tiek iegūts cepeškrāsns efekts, kur karstums nāk no visām pusēm, ne tikai no apakšas (var būt nepieciešamība pēc folijas pannām). Labākai smaržai un garšai oglēm lieku klāt izmērcētas koka šķeldas un/vai izmērcētas garšvielu buntītes: rozmarīnu, timiānu, raudeni utt. Buntītes mērcēju, lai lēnāk degtu. Spēcīgām gaļām (ne maigajai vistai) derēs arī sausās garšvielas, piemēram, smaržīgie pipari, kanēļa standziņas vai fenheļa sēklas, kas lēni gruzd uz oglēm. Izmantojot degšķīdumu, tam ir jāļauj iesūkties oglēs vismaz minūtes 15 vai labāk pusstundu. Tā ietaupīsiet sērkociņus un nervus, un tādas piesūkušās ogles aizdegsies momentā. Pēc aptuveni 25–30 degšanas minūtēm, kad ogles ir pelēkbaltas un sarkani kvēlo, grils ir gatavs lietošanai. Jo cep uz kvēlojošām oglēm, nevis uguns. Ja gaļu bāzīsiet ugunī, nebrīnieties, ka to pēc tam nevar ne sakost.

Gaļai pirms grilēšanas ir jāapsilst – tā jāizņem no ledusskapja jau kādu pusstundu pirms grilēšanas. Nekas traks nenotiks, ja tas netiks izdarīts, tomēr iesaku izmēģināt.

Vai vāku grilējot vajag uzlikt? Manuprāt, vajag, jo tāpēc jau grilē, lai tiktu pie dūmu garšas, un to var dabūt tieši ar vāku (kukurūza dūmakainuma dēļ garšo vienkārši lieliski). Vāks arī nodrošina vienmērīgāku temperatūru.

Vai gaļa ir jāgroza? Manuprāt, pietiek ar vienu reizi – apcep vienu pusi un griež apkārt. Izņēmums šim likumam ir bārbekjū mērces vai glazūras, ar kurām apziež gaļu, kad tā jau gatava, un īsu brīdi vēl pacep, ik pa brīdim apgriežot. Vēl – nevajag pārblīvēt grilu, citādi ēdiens tvaicēsies, nevis cepsies; dakšiņu vietā lietojiet standziņas; nekāds sāls uz gaļas, kamēr tā cepas (rezultāts – sausa gaļa). Es ar sāli pārkaisu jau izceptu gaļu. Un vienmēr ļauju gaļai mazliet nostāvēties. Labāk garšo!

Ja gaļa sacepta un ogles vēl gail, neizniekojiet tās – lieciet virsū folijā satītus dārzeņus, piemēram, jaunās bietītes, viegli apvārītus (10 minūtes) kartupeļus, ķiploku galvas, fenheļus. Atstājiet tos tur tik ilgi, kamēr ogles izdziest.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Ielūdz strübergs un Horens: MAMA DŽAGA MAMA RAGA!

Sestdien, 20. aprīlī, ar jaunu dziesmu “MAMA DŽAGA MAMA RAGA!” klajā nākuši strübergs un Horens, kuri līdz ar šo dziesmu vēlas vairot mieru un mīlestību ikvienā cilvēkā atsevišķi un visos kopumā. Sing...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko