Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izdota rakstnieces Ingas Žoludes grāmata bērniem Pirmo reizi uz Zemes

Bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs izdota rakstnieces Ingas Žoludes debijas grāmata bērnu literatūrā Pirmo reizi uz Zemes, kuru ilustrējis mākslinieks Krišs Salmanis. Tā adresēta jaunākā un vidējā skolas vecuma bērniem.

Grāmatas galvenais varonis ir zēns, kas ārēji līdzinās klasesbiedriem, taču tikai ārēji: gan viņš, gan viņa vecāki uz Zemes atrodas izpētes misijā. Par viņa galveno pētniecības objektu kļūst draudzība ar diviem Zemes bērniem, ar kuriem viņš nodibina aliansi un atklāj viņiem zvaigžņu pasauli. Vai citplanētietis var saprast, kas ir draudzība?

Garstāstā autore izmanto atsevišķus fantāzijas žanra paņēmienus, kas savienoti ar reālistiska psiholoģiska stāsta elementiem. Varētu sacīt, ka tā ir pasaka lielākiem bērniem, kurus vairs neuzrunā pasakas šā vārda bērnišķīgākajā izpratnē, tādēļ šeit pasaku elementu lomā ir Visuma, zinātniskuma un tehnoloģiju apspēle. Ar tehnoloģiskajiem inscenējumiem, ko grāmatas varonis veic, lai radītu saviem draugiem saikni ar galaktikām, par kuru eksistenci un tiešo saistību ar viņiem pašiem šiem Zemes bērniem līdz šim nav bijis nekāda priekšstata, sasaucas mākslinieka Krišs Salmaņa izmantotā fantāzijas spēle – kolāžas tehnika. Citplanētieša skatījums uz Zemes dzīvi un paradumiem, centieni tajos iekļauties, kā arī pārpratumi, ko izraisa viņa nezināšana, sagādās lasītājiem ne mazums jautrības.

Citplanētietim sākotnēji svešā parādība – draudzība – pamazām izvēršas par personiski izjustu emocionālu nepieciešamību, bet viņa draugi zemieši atklāj citādības pastāvēšanu, citus informācijas kanālus, paplašina priekšstatus par pasauli un savu eksistenci plašākā kontekstā. Paradoksālā kārtā tieši attiecības ar citplanētieti, kurš zemiešu draudzību tikai apgūst un pat īsti neizprot, arī viņiem paver labāku izpratni par to, kas draudzība ir un kāpēc tā ir svarīga.

Rakstniece un filoloģijas doktore Inga Žolude studējusi angļu valodu un literatūru, publicē romānus un stāstus jau kopš 2002. gada un ir saņēmusi Eiropas savienības Literatūras balvu (2011). Mākslinieks Krišs Salmanis pārstāvējis Latviju Venēcijas mākslas biennālē (2013) un kopā ar kolēģiem saņēmis Purvīša balvu par izstādi Dziesma (2017), veido instalācijas, video un animācijas filmas.

Grāmata veltīta rakstnieces dēlam Marģeram. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja