Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNB atklās Mārim Melgalvim un Pēteram Brūverim veltītu izstādi

17. maijā, plkst. 18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā (2. stāvā) tiks atklāta izstāde Klasesbiedri, kas veltīta dzejnieku Māra Melgalva (1957–2005) un Pētera Brūvera (1957–2011) sešdesmitgadēm, informēja bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts.

Izstādes atklāšanas vakars būs veltīts Mārim Melgalvam. Tajā piedalīsies Līvija Volkova, Andris Akmentiņš, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere un Egīls Zirnis.

Savukārt Brūvera vakarā – 30. maijā plkst. 18 – satiksies Uldis Bērziņš, Maima Grīnberga, lietuviešu dzejnieks Vlads Brazjūns, Indra Brūvere–Daruliene un Māris Salējs.

2017. gadā sešdesmitgade pienākusi diviem savas paaudzes dzejas korifejiem – Mārim Melgalvam un Pēteram Brūverim. Savā daiļradē visai atšķirīgi – vismaz pirmajā priekšstatā, taču viņus saista viena klase Rīgas 49. vidusskolā, kopīga darbošanās fotostudijā Īriss,  jauno muzejnieku pulciņš, “laucinieciska” attieksme pret Rīgu un vecāku saistība ar Malienu; Rīgas Jauno literātu studija, dažādos periodos strādājuši Literatūras un  Mākslas redakcijā.  Ieskatoties vērīgāk, abiem kopīga ir arī tekstu muzikalitāte, spilgts performances gars, arī spēcīga ambiciozitāte, un pat naģenes. Klasesbiedri – tas ir tēls, kas viņus ievieto vienu otra kontekstā.

Izstāde veidota līdzīgi vārdnīcai, Melgalva un Brūvera dzīvi iekļaujot dažādos šķirkļos. Izstādes veidotāji (LNB bibliogrāfs Kristaps Kuplais, dzejnieki Inese Zandere un Egīls Zirnis, māksliniece Dita Pence) līdzās daudzveidīgajiem LNB krājuma materiāliem (grāmatas, tulkojumi, publikācijas periodikā, recenzijas un kritikas par autoru daiļradi, audiovizuālie ieraksti, Brūvera arhīvs LNB rokrakstu un retumu nodaļā) izmantojuši arī Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumu, Eduarda Veidenbauma memoriālā muzeja Kalāči, Melgalvu un Brūveru ģimenes arhīvu, Māra Salēja un Jura Soikana zīmējumus, kolēģu, draugu un klasesbiedru saglabātās fotogrāfijas un citas liecības.

Izstādes forma uzsver nenoslēgtību un izbrīnu par daudzajiem atradumiem. Viens no tiem ir M. Melgalva vēstule Ievai Rozei 1985. gada 7. augustā – dzejnieka dzīves un estētisko principu deklarācija. Vēstules fragmentu pirmpublicējums būs lasāms izstādes bukletā, kurā iekļauta arī Krimas tatāru valodnieka Ismaila Kerimova sarakste ar Pēteru Brūveri un fragmenti no dzejnieka 1996. gada piezīmēm laikrakstā Izglītība un Kultūra.

Izstāde būs apskatāma līdz  31. jūlijam.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja