Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar jaunu izstādi durvis apmeklētājiem vērs Tukuma Mākslas muzejs

16. maijā durvis apmeklētājiem vērs Tukuma Mākslas muzejs, piedāvājot skatīt glezniecības izstādi Saules pusē. Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova glezniecība.

"Glezniecībā galvenais ir krāsas – viss pārdzīvojums jāizsaka ar tās attiecībām. Kompozīcija, zīmējums ir vienīgi vietas noteikšana, kur tā jāuzliek," savā dienasgrāmatā raksta Leonīds Āriņš.

Izstādes kodolu veido mākslinieku – Tukuma muzeja dibinātāja, vecmeistara Leonīda Āriņa un izcilā mūsdienu plenērista Alekseja Naumova – radniecīgā krāsas izjūta un mīlestība pret fovismu un franču moderno glezniecību. Krāsu spraigums, kas parādās abu mākslinieku darbos, saplūst kopīgā izstādes tēlā, kurā grūti nošķirt laiku, telpu un autorus. Abu mākslinieku glezniecību apvieno saule – kā simbols un ceļazīme  Leonīda Āriņa gleznās, kā  krāsas, košuma un dienvidu tēls, un mūžīgā ceļabiedre Alekseja Naumova plenēra glezniecībā.

"Tāda sajūta, it kā es pats to būtu gleznojis," teic Aleksejs Naumovs par Leonīda Āriņa gleznām, ielūkojoties Tukuma muzeja mākslas krājumā, kas līdz griestiem piepildīts ar Latvijas gleznotāju darbiem.

Abu mākslinieku darbos ir daudz kopīga, tomēr arī daudz atšķirīga. Viņi lieto dažādus glezniecības paņēmienus. Citādi ir arī ceļi, kā viņi pie tiem nonākuši. Aleksejs Naumovs glezno dabā, uz vietas atlasot motīvus, strauji un pārliecinoši notverot gleznās Latvijas, Francijas, Itālijas un citu valstu dabu un arhitektūru. Viņš darbojas kā uz skatuves – visu acu priekšā, pilsētas burzmas un ikdienas vidū.

Leonīds Āriņš ilgi strādāja pie vienas gleznas, to gleznojot un pārgleznojot, visu nokasot un sākot no jauna. Viņš nekad negleznoja dabā – tikai darbnīcā, kur gleznas tapa mokoši un ilgi, atrodot un zaudējot, līdz ieguva īsto, vienīgo risinājumu. Bieži vien darbi tā arī palika darbnīcas sienās un netika nevienam rādīti – viņa glezniecība neiekļāvās laikā, kurā tā tapa.

Izstādē līdzās skatāmas abu mākslinieku gleznas, kas rada neparastu parādību – zūd robežas un laiks, apmeklētājam ļaujot ieraudzīt no cita skatupunkta Āriņa un Naumova mākslas darbus.

Leonīds Āriņš (1907–1991) – mākslinieks un Tukuma muzeja dibinātājs. Studējis Latvijas Mākslas akadēmijas  Dekoratīvās glezniecības meistardarbnīcā. Izstādēs piedalījies no 1935. gada. Izveidojis Tukuma pilsētas mākslas muzeju un to vadījis (1935–1953). Paralēli strādājis arī par bibliotekāru un zīmēšanas skolotāju. 1968. gadā devies pensijā un nodarbojies tikai ar glezniecību.

Aleksejs Naumovs (1955) ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, bijis LMA rektors (2007-2017). Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts (Université Paris I Sorbonne – Arts Plastiques, Cinéma et Sciences de l’Art, École nationale supérieure des beaux-arts de Paris), studējot glezniecību Parīzē. Izstādēs piedalās kopš 1979. gada. Aktīvi darbojies gan radoši – stājglezniecībā, grāmatu ilustrēšanā –, gan pedagoģijā un kultūras notikumu organizēšanā Latvijā un pasaulē.

Glezniecības izstāde Saules pusē. Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova glezniecība būs skatāma Tukuma Mākslas muzejā līdz  8. novembrim.

Muzeja apmeklējumu vēlams pieteikt iepriekš: 25494677 vai [email protected].

Ieejas biļetes iespējams iegādāties, izmantojot norēķinu kartes.

Plašāka informācija Tukuma muzeja mājaslapā

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja