Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Augustā sāksies RIXC Mākslas un zinātnes festivāls Trauslā realitāte

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls Trauslā realitāte norisināsies Rīgā no 25. augusta līdz 16. oktobrim, informēja rīkotāji.

"Šīgada festivāls tiecas aplūkot mūsu laikmeta mestos izaicinājumus: līdzās mediju visuresamībai, nedrošībai par pandēmijas sekām un sociālajai sašķeltībai, ko vēl vairāk pastiprina līdzās notiekošais karš, šobrīd pieredzam mūsdienu pasaules trauslo realitāti. Ko māksla var? Ko zinātne piedāvā? Kādas virtuālās un paplašinātās realitātes tehnoloģijas mums palīdzētu kļūt empātiskākiem – vienam pret otru un pret mūsu planētu?"jautā festivāla rīkotāji.

RIXC Mākslas un zinātnes festivāla Trauslās realitātes mērķis nav sniegt atbildes, bet gan radīt platformu kopīgām sarunām un “vizionēt” – kā uzbūvēt pasauli, kurā tāds karš – kā šobrīd notiekošais Krievijas uzbrukums Ukrainai – nebūtu iespējams. Mēs izvēlamies šādu perspektīvi, jo mūsu reālisms nav vērsts ne militāro stratēģiju, ne kultūras pesimisma virzienā. Mūsējais ir neatlaidīgu vēlmju vadīts reālisms – Gvatari ekozofijas, Latūra terestriālās kopā-esamības un Haravejas mākslas dzīvot uz sabojātās planētas ideju garā…

RIXC Mākslas un zinātnes festivāla 2022 programmā centrālais notikums būs izstādes Trauslā realitāte atklāšana ceturtdienā, 25. augustā plkst. 18.00, kas notiks Kim? Laikmetīgās mākslas centrā. Izstāde būs atvērta līdz 16. oktobrim. Izstādē risinātās tēmas plašākā starptautiskā kontekstā tiks aplūkotas 5. Starptautiskā mākslas un zinātnes konferencē Renewable Futures, kas no 6. līdz 8. oktobrim norisināsies RIXC galerijā Rīgā un tiešsaistē no Liepājas, Karlsrūes (Vācijā), Oslo (Norvēģijā) un citām pasaules vietām.

RIXC festivāla un izstādes Trauslā realitāte atklāšana norisināsies 25. augustā plkst. 18.00 Kim? Laikmetīgās mākslas centrā un tiešsaistē. Atklāšanas programmas ietvaros festivāla kuratori Rasa Šmite un Raitis Šmits iepazīstinās ar mākslas darbiem kas pēta trauslo realitāti no dabas-kultūru perspektīvas, apspriežot mākslas transformējošo potenciālu un dzīvo tehnoloģiju iespējas paplašināt mūsu realitāti, padarot mūs empātiskākus citam pret citu un mūsu vidi.

Festivāla izstādē no 26. augusta līdz 16. oktobrim Kim? Laikmetīgās mākslas centrā būs apskatāmi ārvalstu un Latvijas mākslinieku darbi, kuros autori uz šobrīd aktuāliem pasaules procesiem raugās no tehno-ekoloģiskas perspektīvas, pētot gan Černobiļas atsvešinātās zonas telpu akustiku, gan virtuāli iegremdējoties karavīru imersīvajā atmiņā, gan vizualizējot mūsu gatavību visdažādākajām kataklizmām – sākot no zemestrīcēm, viesuļvētrām, kara likumiem līdz pat zombiju apokalipsei. Savukārt, izmantojot un trenējot mākslīgo intelektu, mākslinieki attēlos liek izdzist tajos fiksētajiem cilvēkiem vai arī, izmantojot mākslīgos neironu tīklus, rada pilnīgi jaunu un neierastu, no seniem fotouzņēmumiem restaurētu portretu estētiku. Apmeklētājiem arī pašiem būs iespēja veidot ritmiski interaktīvu dialogu ar mākslīgā intelekta radītām ekstraplanetārām sistēmām vai arī radīt īslaicīgus un mainīgus selfijus ar virtuālām mušām.

Savukārt festivāla programmas ietvaros no 6. līdz 8. oktobrim tiešsaistē no RIXC galerijas norisināsies piektā Renewable Futures sērijas konference Ziemeļeiropā, kuras iniciatori un dibinātāji ir RIXC Jauno mediju kultūras centrs Rīgā un Oslo MET universitātes FeLT projekta pētnieku grupa no Oslo. Konferencē piedalīsies vairāk kā 60 starptautisku dalībnieku – mākslinieku, pētnieku, teorētiķu, radošo tehnoloģiju dizaineri – no vairāk kā 30 valstīm. Konferences ietvaros gan tiešsaistē, gan klātienē norisināsies konferences sesijas, kuras organizēs Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar partneriem: NAIA (Naturally Artificial Intelligence Art asociācija) Karlsrūē, Liepājas Universitātes Mākslas Pētījumu laboratoriju (MPLab) Liepājā un FeLT (Futures of Living Technologies projekts) Oslo.

Konferences Trauslā realitāte programmā norisināsies vairākas paralēlās sesijas par dažādām savstarpēji saistītām tēmām un sfērām, identificējot centrālās šķautnes un apspriežot, kā soli pa solim stabilizēt mūsu realitāti, ikdienas dzīvi un komunikāciju citam ar citu tuvākā un tālākā nākotnē. Konferences mērķis nav atrast atbildes, bet gan kļūt par forumu, kurā aplūkot mūsdienu situācijas trauslo realitāti, ko ietekmē ne vien pandēmijas sekas, bet vēl jo vairāk –pašlaik notiekošais militārais konflikts.

Konferences pirmā diena ar nosaukumu Dziļā Eiropa diskutēs par patreizējo situāciju Eiropā, Baltijā, Centrālajā un Austrumeiropā no vēstures atpakaļskata spoguļa skatījuma. Otrajā dienā konferences sesija Dabas-kultūras iepazīstinās ar eko-feministisko perspektīvu un citām ekozofijas teorijām, risinot tēmu "kā dzīvot sabojātā pasaulē". Konferences noslēgumā trešajā dienā tematiskā sesija Dzīvās tehnoloģijas iezīmēs nākotnes problēmjautājumu loku saistībā ar dzīvi un dzīvību uz Zemes, saplūstot cilvēku pasaulei, dzīvajai dabai un visuresošajai mašinērijai. Vai vides degradācija, globālā pandēmija un karš Ukrainā var radīt arī jaunu vīziju par pasauli, kas ir pilna ar jaunām tapšanas, jaunu formu un uzvedības iespējām?

Vēl līdz 15. augustam ir atvērta pieteikšanās tiešsaistes konferencei – festivāla rīkotāji aicina māksliniekus, pētniekus, teorētiķus, zinātniekus, radošo tehnoloģiju dizainerus un citus interesentus iesniegt pieteikumus: https://renewablefutures2022.rixc.lv/openconf.php

Festivāla atklāšanas programma, izstāde un ekskursijas izstādē ir bez maksas. 

Tiešsaistes konferences biļetes un reģistrācija Eventbrite sistēmā: https://bit.ly/3b2GQIo

Vairāk - http://rixc.org/ un  https://festival2022.rixc.org/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja