Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

2022. gada Zalcburgas festivālā uzstāsies Elīna Garanča, Andris Nelsons un Izabella Ipēra

Zalcburgas festivāls ir izziņojis 2022. gada vasaras programmu – no 18. jūlija līdz 31. augustam paredzēti 174 notikumi 17 norises vietās, vēl 54 notikumi ir iekļauti jauniešu programmā

Četrdesmit piecās dienās publika varēs apmeklēt simfoniskās, garīgās, vokālās un kamermūzikas koncertus, kā arī operas un drāmas izrādes. No latviešu māksliniekiem nākamajā vasarā Zalcburgā uzstāsies diriģents Andris Nelsons un mecosoprāns Elīna Garanča.

7. un 8. augustā Andris Nelsons stāsies pie Vīnes filharmonijas orķestra pults, skanēs Bēlas Bartoka Otrais klavierkoncerts (solists Jefims Bronfmans) un Gustava Mālera Piektā simfonija. Elīna Garanča piedalīsies divās programmās. Pirmajā programmā 28. un 30. jūlijā viņa muzicēs kopā ar Vīnes filharmonijas orķestri Kristiāna Tīlemaņa vadībā (Johannesa Brāmsa Alta rapsodija un Antona Bruknera Devītā simfonija). Otrajā programmā 20. un 22. augustā Vīnes filharmoniķus diriģēs Daniels Barenboims – tiks atskaņots Kamila Sensānsa operas Samsons un Dalila otrais cēliens un Riharda Vāgnera Parsifāla otrais cēliens. Elīna Garanča dziedās Dalilu un Kundri, tenors Brendons Džovanovičs – Samsonu un Parsifālu, baritons Mihaels Folle – dieva Dagona virspriesteri un Klingzoru.

Zalcburgas festivāla operas sadaļu 26. jūlijā atklās Bēlas Bartoka Hercoga Zilbārža pils un Karla Orfa reti atskaņotā darba De temporum fine comoedia jauniestudējums, ko veidos diriģents Teodors Kurendzis un režisors Romeo Kastelluči.

29. jūlijā notiks Džakomo Pučīni Triptiha pirmizrāde (diriģents Francis Velzers-Mests, režisors Kristofs Lojs) – visās trijās operās galveno lomu atveidos lietuviešu prīma Asmika Grigorjana. 7. augustā klausītāju vērtējumam tiks nodota Leoša Janāčeka Katjas Kabanovas pirmizrāde, ko sagatavos diriģents Jakubs Hruša un režisors Berijs Koskis.

Skatītāji redzēs divus iepriekšējos gados tapušo iestudējumu atjaunojumus – Džuzepes Verdi Aīdu (diriģents Alēns Altinoglu, režisore Širina Nešata) un Volfganga Amadeja Mocarta Burvju flautu (diriģente Joana Malvica, režisore Lidija Šteiere).

Superzvaigzne Čečilia Bartoli dziedās Rozīnu Džoakīno Rosīni Seviljas bārddzinī (diriģenta Džanlukas Kapuano un režisora Rolando Viljasona veidotā iestudējuma pirmizrāde notiks jūnijā Čečilias Bartoli vadītajā Vasarsvētku festivālā Zalcburgā, pēc tam šis darbs papildinās arī lielā Zalcburgas festivāla programmu).

Koncertizpildījumā skanēs Volfganga Rīma Jākobs Lencs un Gaetāno Doniceti Lučija di Lammermūra. Festivāla izrādēs un koncertos piedalīsies spožākie mākslinieki. Lielu uzmanību piesaistīs Artura Onegēra dramatiskā oratorija Žanna d’Arka uz sārta, kurā titullomu atveidos aktrise Izabella Ipēra.

Zalcburgas festivāls, kā allaž, pulcēs dažādu paaudžu pianistu plejādi – tajā būs dzirdami Mauricio Pollīni, Andrāšs Šifs, Pjērs Lorāns Emārs, Grigorijs Sokolovs, Jevgeņijs Kisins, Fazils Sajs, Arkādijs Volodoss, Igors Levits un Daniils Trifonovs. Koncertus sniegs dziedātāji Matiass Gērne, Kristiāns Gerhāers, Diāna Damrava, Jonass Kaufmanis, Lea Desandra un Huans Djego Floress.

Festivāla rezidējošo Vīnes filharmonijas orķestri diriģēs ne tikai Andris Nelsons, Kristiāns Tīlemanis un Daniels Barenboims, bet arī Rikardo Muti un Esa Peka Salonens. Koncertos piedalīsies ansamblis Camerata Salzburg un Zalcburgas Mozarteum orķestris. Viesorķestru vidū būs Gustava Mālera jauniešu orķestris, Krievijas ansamblis musicAeterna, Berlīnes filharmonijas orķestris, West-Eastern Divan, Klangforum Wien, Austrijas Radio ORF simfoniskais orķestris, Dienvidrietumvācijas Radio SWR simfoniskais orķestris un Pitsburgas simfoniskais orķestris. Festivālā ieradīsies piecpadsmit koru un vokālo ansambļu no astoņām valstīm. Koncertprogrammā īpaši tiks izcelta Bēlas Bartoka un Volfganga Rīma daiļrade.

Kopējais nākamā gada Zalcburgas festivāla budžets ir 66,8 miljoni eiro. Pārdošanā nonāks 224 933 biļetes, kas maksās no pieciem līdz 455 eiro (aptuveni puse biļešu maksās no pieciem līdz 110 eiro).

Biļešu pieteikumi, kurus var iesniegt jau tagad, tiks apstrādāti no 24. janvāra, savukārt publiskajā tirdzniecībā festivāla mājaslapā biļetes būs pieejamas no 7. aprīļa. Visas biļetes būs personalizētas, un tāpat kā 2020. un 2021. gadā festivāla rīkotāji rūpēsies par apmeklētāju un mākslinieku epidemioloģisko drošību atbilstoši cītīgi izstrādātajam koronavīrusa izplatības novēršanas plānam.

Pateicoties festivālam, Zalcburgas ekonomikā katru gadu ieplūst 183 miljoni eiro, savukārt Austrijas ekonomikā – 215 miljonu eiro, liecina festivāla oficiālā informācija.

Informācija: www.salzburgerfestspiele.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja