Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Radio koris saņem britu žurnāla Gramophone balvu par gada labāko kormūzikas albumu

Trešdien, 4. oktobrī, Londonā tika godināti britu žurnāla Gramophone balvas laureāti. Par labāko kormūzikas albumu tika atzīts Latvijas Radio kora ieskaņotais amerikāņu komponista Džona Keidža mūzikas ieraksts, ko laidusi klajā Somijas kompānija Ondine

Žurnāla Gramophone balva labākajiem ierakstiem tiek pasniegta kopš 1977. gada un tiek uzskatīta par vienu no prestižākajām godalgām klasiskās mūzikas pasaulē.

Latvijas Radio koris šo balvu saņem pirmo reizi. Kategorijā Labākais kormūzikas albums šogad tika izvirzīts arī kolektīva Concerto Italiano un diriģenta Rinaldo Alesandrīni ierakstītais Klaudio Monteverdi albums Madrigals Book 7 (izdevusi kompānija Naïve) un Luāras reģiona Nacionālā orķestra un kora, solistu un diriģenta Paskāla Rofē iemūžinātais Morisa Ravela albums Cantates pour le Prix de Rome (izdevusi kompānija BIS).

4. oktobrī Londonā notikušajā svinīgajā ceremonijā Gramophone balvu saņēma Džona Keidža mūzikas albuma idejas autors diriģents Sigvards Kļava un Latvijas Radio kora direktore Dace Bula. Kopā ar viņiem uzvaru svinēja ierakstu kompānijas Ondine dibinātājs un vadītājs Reijo Kīlunens. Līdz šim Ondine ir izdevusi jau divdesmit divus Latvijas Radio kora albumus.

Džona Keidža mūzikas albums tika ierakstīts pandēmijas laikā. Tas izdots 2022. gadā un ir guvis lieliskas kritiķu atsauksmes. Amerikāņu komponists Džons Keidžs ir viena no ievērojamākajām XX gadsimta kultūras personībām. Albumā ir dzirdami Keidža divi vienīgie oriģinālskaņdarbi korim – Dziedājumi un variācijas/Hymns and Variations (1979) un Četri2/Four2 (1990). Citiem šajā albumā ieskaņotajiem skaņdarbiem komponists nav norādījis konkrētu izpildītāju sastāvu, un šeit tie ir pielāgoti koru spēkiem. 

Latvijas Radio kora ieskaņotais Džona Keidža mūzikas albums ir guvis lieliskas kritiķu atsauksmes visā pasaulē. Publicitātes foto

Gramophone balvas iegūšana ir izcils Latvijas Radio kora sasniegums, kas vēlreiz apliecina, ka šis kolektīvs ir klasiskās mūzikas elitē. Kopumā balvas gada labākajiem albumiem tika pasniegtas vienpadsmit kategorijās. Laureātus nosaka žurnāla Gramophone kritiķu balsojums. Tikai vienā kategorijā – Gada orķestris – par savu favorītu var balsot klausītāji. Šogad šī balva piešķirta igauņu diriģenta Pāvo Jervi vadītajam Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas orķestrim.

Par gada mākslinieci tika atzīts franču soprāns Veronika Žansa. Viņas un soprāna Sandrīnas Pjo ierakstītais baroka mūzikas albums Rivales, ko izdevusi kompānija Alpha Classics, apbalvots kā labākais balss un ansambļa ieraksts. Par labāko vokālās kamermūzikas ierakstu tika atzīts franču tenora Sirila Dibuā un pianista Tristana Rēsa projekts, kurā viņi ir iemūžinājuši visas Gabriela Forē dziesmas (izdevusi kompānija Aparté). 

Labākās kamermūzikas albuma kategorijā otro gadu pēc kārtas uzvarēja franču Quatuor Ébène, kas kopā ar altistu Antuānu Tamestī ir ieskaņojis Volfganga Amadeja Mocarta stīgu kvintetus (izdevusi kompānija Erato/Warner Classics). Svētdien, 8. oktobrī, Quatuor Ébène sniegs koncertu Lielajā ģildē Rudes kamermūzikas festivāla atklāšanā.

Par labāko klaviermūzikas albumu izvēlēts leģendārā poļu pianista Kristiana Cimermana ieraksts, kurā ir iemūžināti Karola Šimanovska opusi (izdevusi kompānija Deutsche Grammophon). Balvu par labāko orķesta ierakstu saņēma Dānijas Nacionālais simfoniskais orķestris un itāļu maestro Fabio Luizi par Karla Nīlsena Ceturtās un Piektās simfonijas ieskaņojumu (izdevusi kompānija Deutsche Grammophon). Šis albums uzvarēja arī prestižākajā kategorijā Gada ieraksts. 

Gramophone balva par mūža ieguldījumu pasniegta spožajam britu soprānam Felisitijai Lotai, kura ir izpaudusies gan uz operā, gan uz kamermūzikas skatuves un ir ierakstījusi vairāk nekā simt albumu. Par gada labāko jauno mūziķi kronēta amerikāņu vijolniece Stella Čena. Par gada ierakstu kompāniju atzīta Zviedrijas firma BIS, kas šogad svin 50 gadu jubileju. 

Ceremonijas spilgtāko fragmentu izlasi varēs noskatīties platformā medici.tv, kā arī Gramophone un Classic FM mājaslapā, sākot no 8. oktobra vakara. 

Pilns laureātu saraksts: gramophone.co.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja