Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Spice Girls

Kura ir tava iemīļotākā "spicā meitene"? Tas bija pirmais jautājums, ko man uzdeva mazais Adamss un viņa māsa, kad 1997.gada vasarā ierados nelielā angļu piejūras pilsētā Klektonā mācīties angļu valodu un dzīvoju Spice Girls fanu ģimenē. Es toreiz apmulsu, nezinādams, ko īsti viņiem atbildēt. Man šķiet, teicu — Džerija. Adamss ar māsu fanoja par Melu Sī.

Ažiotāža, kas sacelta ap Spice Girls atkalapvienošanās turneju, ir absolūti saprotama. Zīmols un klausītāju idealizētās fantāzijas par grupu izrādījās dzīvotspējīgākas par pašu kolektīvu. Spice Girls radošais mūžs bija īsāks, nekā var iedomāties: debijas superhits, nu jau par himnu kļuvusī dziesma Wannabe, iznāca 1996.gada vasarā, bet jau 1998.gada pavasara beigās Džerija Helivela paziņoja, ka pamet grupu. Pilnā sastāvā Spice Girls izdeva divus albumus un devās tikai vienā pasaules koncertturnejā. Bet ar to bija pietiekami, lai atstātu neizdzēšamas pēdas vairāku paaudžu meiteņu un sieviešu dvēselēs.

Līdz 2000.gada beigām Spice Girls ierakstīja vēl vienu disku un sarīkoja Ziemassvētku koncertu sēriju Lielbritānijā — tas jau notika bez Džerijas, un visi diezgan ātri saprata, ka veiksmīgais projekts, izsmeļot potenciālu, ir apstājies. Arī grupas fanes bija izaugušas — uzplaukusi ģimenes dzīve, darbs, fanot īsti vairs nebija laika. Palikušas vien atmiņas un TV hronikas — Spice Girls nonāk prinča Čārlza apskāvienos vai trinas ap Nelsonu Mandelu.

Ģimenes vizīte

Pagājuši gandrīz desmit gadi. Viktorija Adamsa mainījusi gan uzvārdu, gan statusu — pirmām kārtām viņa tagad ir stila ikona. Džerija Helivela ir kārnāka nekā jebkad agrāk. Emmai Bantonei, kurai bija iesauka Mazā jeb Mazulīte, jau ir savs mazais. Viņas visas, arī Melānija Čisholma un Melānija Brauna, izskatās sasodīti labi — daudz pievilcīgāk nekā 90.gados.

Uz turnejas The Return of the Spice Girls/Spice Girls atgriešanās koncertiem publika ierodas veselām ģimenēm — vecmāmiņa, māmiņa ar meitām un tēvs. Tēvs šajā pasākumā parasti tiek izmantots kā autovadītājs, kurš nogādā dāmas uz koncerta vietu, un arī kā naudas maks — meitenēm taču vajadzēs iegādāties krekliņus ar uzrakstu Spice Girls Wannabe. Daudzas no šīm meitenēm, kuras koncerta laikā dzied visas dziesmas no galvas, piedzima tad, kad Viktorija jau bija precēta sieviete — tātad pēc 1999.gada.

Pasaules turneja, kas sākās 2.decembrī Kanādas pilsētā Vankūverā, turpinās arī šogad. Eiropā Spice Girls dziedāja tikai četrās pilsētās — Londonā, Madridē, Ķelnē un Mančestrā. Dzimtajā Londonā vien viņas sniedza 17 koncertus milzīgajā O2 arēnā (zāles ietilpība — 20 000 skatītāju). Šī ir otrā veiksmīgākā koncertsērija, kas jebkad notikusi Lielbritānijas galvaspilsētā. TVIzklaide jau rakstīja, ka pērn ASV dziedātājs Prinss O2 arēnā sniedza 21 izpārdotu koncertu. Runā, ka pārspēt Prinsu šogad mēģinās Maikls Džeksons — atzīmējot leģendārā albuma Thriller 25 gadu jubileju, viņš vēlas izziņot pat 30 koncertus šajā arēnā.

Ideoloģija un pašapziņa

Ar Prinsu un Džeksonu viss ir skaidrs — viņi jau sen ir atzīti par popmūzikas klasiķiem. Spice Girls nopelni izklaides industrijā kļuvuši pamanāmāki pēc vairāku gadu pauzes. Grupa bija 90.gadu kultūrvēsturisks fenomens ar savu ideoloģiju un manifestu (sauklis Girl Power joprojām ir dzīvs), kas bija precīzi mērķēts meiteņu auditorijai. Spice Girls sevi pozicionēja kā atklātas feministes — klausītājām tieši to arī vajadzēja. Ideoloģiskais pamats, kas apvienoja fanes, izrādījās pat spēcīgāks par meiteņu vēlmi sapņos redzēt puišu grupu Take That vai Boyzone dalībniekus.

Sieviešu solidaritāte, ko simbolizēja Spice Girls, šķita svarīgāka par dziesmām, kas bija vēl viens pierādījums, ka arī popmūzika, kas adresēta milzīgām masām, var pārraidīt idejas. Viņas rosināja meitenes būt aktīvākām un neatlaidīgākām, Spice Girls pierādīja savu gatavību vadīt kaut nelielu, tomēr revolūciju, lai pierādītu sieviešu spējas. Veselīgā pozitīvisma kampaņa ļāva Spice Girls uzrāpties pasaules virsotnē.

Lielbritānijā Spice Girls kļuva par sava laika zīmi, precīzi iekļaujoties arī sociālpolitiskajā dimensijā — grupa tiek uztverta kā kustības Cool Britannia neatņemama sastāvdaļa. Jaunais un hiperaktīvais premjers Tonijs Blērs, jaunā dzīve, progresīvā valsts, visas britu lietas atkal bija modē — līdzās Spice Girls tie bija Superīgās Britānijas stūrakmeņi. Pateicoties Spice Girls, pasaulē atkal dominēja tieši britu, nevis amerikāņu popmūzika. Viņas bija ārkārtīgi populāras un veiksmīgas ASV tirgū, kas uzreiz nozīmēja arī milzīgu naudas plūsmu. 1997.gadā, kad Spice Girls uzstājās Brit Awards balvu pasniegšanas ceremonijā Londonā, Džerija Helivela uzvilka savu slavenāko īskleitu ar britu karogu. Šis tēls kļuva par nacionālās pašapziņas apliecinājumu visai tautai.

Būs jāatbild par visu!

Kopš pašiem pirmsākumiem grupas sastāvs un lomu sadalījums ir bijis tikpat perfekts kā Viktorijas un Deivida Bekhemu tagadējās frizūras. Visa pasaule joprojām zina šo meiteņu vārdus un iesaukas (Viktorija ir Posh/Elegantā, Mela Sī ir Sporty/Sportiskā, Džerija ir Ginger/Rudā, Emma ir Baby/Mazā un Mela Bī ir Scary/Biedējošā). Spilgta identitāte, raksturu un stilu kombinācija bija Spice Girls panākumu atslēga — šajā kolektīvā katra meitene ir pārāk labi pazīstama, lai būtu viegli aizstājama. Spice Girls noteikti nav VIA Gra, kura sastāvs pilnībā atjaunojies jau vairākas reizes, mistiskā veidā nemazinot seksīgās ukraiņu vienības popularitāti. Trešais Spice Girls albums Forever, kas tika ierakstīts bez Džerijas, vairs nebija tik sekmīgs kā divi iepriekšējie. Šis organisms nevar normāli darboties, ja kāda dalībniece no tā izkrīt! Tādu ietekmi uz klausītāju apziņu nespēja atstāt ne Spice Girls pēcteces Lielbritānijā Girls Aloud vai Sugababes, ne amerikāņu supergrupa Destiny"s Child.

"Viņām tik daudz par ko būs jāatbild!" par Spice Girls kādreiz izteicās leģendārais britu mūziķis Morisejs. Spicajām meitenēm pārmet itin visus popmūzikas grēkus. "Pat ja viņas neradīja mūsdienu slavenību kultūru, noteikti pateicoties viņām, mēs tuvāk iepazinām šīs kultūras sliktākās pazīmes. Tās bija spicās, kuras padarīja kāzu fotogrāfiju pārdošanu žurnālam Hello! par normālu parādību. Tās bija viņas, kuras lika tīnēm paziņot par savām tiesībām staigāt apkārt ar 1000 mārciņu vērtām somiņām un kuras lika desmit gadus veciem bērniem noticēt, ka gatavība "smagi strādāt" kompensēs talanta trūkumu," šādu viedokli par Spice Girls savā blogā pauž laikraksta Guardian ievērojamā popmūzikas apskatniece Kerolaina Salivena. Taču viņa arī akceptē faktu, ka britu popmūzikā notikusi vērtību pārskatīšana un Spice Girls ar savām dziesmām jau iekarojušas vietu popmūzikas slavas zālē. "Sauciet to par nostalģiju, bet, ja jūs rīkojat pseido latino stila ballīti, Spice Girls hits Spice Up Your Life būs noteikti piemērotāks par Madonnas La Isla Bonita," secina K.Salivena.

Piecnieka maģija

90.gados Spice Girls uzticības efektu panāca, jo savā dvēselē grupa bija tuvāka kičīgam un jautram skolas pašdarbības ansamblim — balagānam, nevis profesionāli noslīpētam popmūzikas projektam. Tagad viņas ir miljonāres. Visām, izņemot Melāniju Sī, jau ir bērni. Iespējams, pašreiz viņas patiešām ir skandalozas maitas, kuras vairs nevar sadzīvot kopā. Tērpus atgriešanās turnejai veido Roberto Kavalli, režiju — Madonnas pēdējo turneju līdzautors Džeimijs Kings. Vēriens un šova līmenis ir cits, bet viņu būtība nav mainījusies — Spice Girls joprojām spiež uz azartisku vienkāršību un aizraujošu jautrību.

Lai gan visus šos gadus Spice Girls projekts bija iesaldēts, pašas meitenes nebija pazudušas no aprites un regulāri par sevi atgādināja. Taču satriecošs efekts joprojām tiek sasniegts tikai tad, kad viņas visas sanāk kopā. Kad koncerta sākumā publika ierauga tumsā izgaismotos piecus siluetus, milzīgo Londonas arēnu pārņem absolūtas laimes sajūta, kas robežojas ar masveida histēriju, kurā tiek iesaistīti gan mazgadīgi bērni, gan nopietnas sievietes, gan uzbudinātu fanu grupiņas, kas mēģina atdarināt Spice Girls tēlus. Šovs ļauj izdarīt dažus vērtīgus secinājumus. Pirmkārt, Spice Girls dzied dzīvajā. Otrkārt, grupas nepārspējamā karaliene ir Viktorija Bekhema — līdzko viņa tuvina mutei mikrofonu, zālē jau atskan tādas ovācijas un kliedzieni, kādus varbūt nav dzirdējis pat viņas vīrs, gūstot vārtus. Viktorija dod iemeslu presei nākt klajā ar asprātīgām metaforām un salīdzinājumiem: "Viena no viņām, zeltītajā tērpā, līdzinās robotam C–3PO no Zvaigžņu kariem, tikai ar samazinātu ķermeņa tauku saturu." — "Tas pat ir labi, ka fani tik skaļi kliedz — dzirdēt Viktoriju dziedam nav neviena interesēs. Viņa ir apdāvināta ar tik vāju balsi, ka to nepieļautu demonstrēt pat Milānas modes nedēļā." Vokāls vai citas mākslinieciskās dotības noteikti nav Viktorijas vērtīgākais aktīvs, bet viņa uz lietām skatās reāli. Īsi pirms turnejas sākuma viņa izteicās, ka ir gatava negatīvām atsauksmēm: "Par mums tik un tā teiks, ka esam mēsli." Vēl viņa teica, ka atgriešanos grupā veltījusi saviem trijiem dēliem: "Paskatieties, māmiņa bija popzvaigzne."

Karamelizēta erotika

Bekhema ir vienīgā no piecām, kurai koncertā nav solodziesmas — viņa vienkārši iet pa podestu Roberto Kavalli greznajā tērpā, imitējot modes šovu. Tas ir diezgan drosmīgs pašironijas žests: kāpēc man būtu jādzied, ja esmu stila ikona? Otro un trešo vietu popularitātes ziņā dala Mela Sī (viņa izpilda solonumuru I Turn To You) un Džerija Helivela (dzied grupas The Weather Girls šlāgeri It"s Raining Men), ceturtā ir Emma Bantone (Maybe), piektā — Mela Bī (Lenija Kravica Are You Gonna Go My Way). Spice Girls piedāvā ne mazāk iespaidīgu un karamelizētu šovu kā, piemēram, Kailija Minoga. Koncertā ir pat džeza segments, kad meitenes pārģērbjas uz skatuves, paslēpjoties ar sirsniņām izdekorētās caurspīdīgās kabīnēs. Pēc tam tiek izpildīta nevainīga striptīza deja pie stieņiem, skanot grupas erotiskākajai dziesmai 2 Become 1. Hiti birst kā no pārpilnības raga, skatītājiem nav laika apsēsties un atvilkt elpu — tribīnēs dejas ir trakākas nekā uz skatuves.

Spice Girls ir pietiekami apjomīgs muzikāls un stilistisks mantojums — koncertā ir vērojami vairāki citāti no viņu pašu pagātnes. Viens no spilgtākajiem momentiem ir Džerijas parādīšanās kleitā ar britu karogu, meitenēm izpildot dziesmu Who Do You Think You Are. Divās stundās izskan visi grupas hiti — Spice Up Your Life, Stop, Say You"ll Be There, Too Much, Viva Forever, Holler, Let Love Lead The Way, Mama, Goodbye un Wannabe. Dziedātājas uzsver, ka šī turneja noteikti ir pēdējā iespēja redzēt Spice Girls, bet es joprojām nezinu, kura tad īsti ir mana favorīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja