Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Arsenālā pirmizrādi piedzīvos multimediāla izrāde Vilcene

26. martā plkst. 19 LNMM izstāžu zālē Arsenāls programmas Ars Rezumē ietvaros pirmizrādi piedzīvos multimediāla izrāde Vilcene, informēja iestudējuma pārstāve Ina Ločmele.

Izrāde Vilcene ir introspektīvs, poētisks un vizuāls stāsts, kas radīts kā laikmetīgās dejas, butō, mūzikas un videomākslas saspēle. Vienojot pagānisko un kristīgo kultūru, izrādes personāži pārdzīvo attīstības ciklu - caur reālo pagātni un mītisko laiktelpu, apzinoties sevi tagadnē. Līdzīgi kā laikmetīgā māksla, arī laikmetīgā deja sava vēstījuma tālāknodošanai izmanto dažādu mākslas formu un mediju sintēzi, rodot iespēju cilvēkam arvien aktuālus jautājumus atklāt gluži jaunā gaismā un perspektīvā.

Izrādes iecere balstīta Klarisas Pinkolas Estesas daiļdarbā Sievietes, kuras skrien ar vilkiem, kas caur dažādu tautu mītiem analizē sievietes pirmatnējos arhetipus un to izpausmes. Tā vieno motīvus, kas sakņoti gan mītiskos nostāstos, gan ikdienišķi vēsturiskās reālijās - Pasaka par Zilbārdi, Sieviete skelets un Sarkanās kurpītes epizodes.

Iestudējuma Vilcene stāsts ir dziļi personisks, jo sieviešu tēli ir balstīti reālos dzīvesstāstos. Viņu dzīves gājums aptver laika posmu, kad Latvijā norisinās Otrais Pasaules karš, kā arī ietver latviešu sievietes – zemnieces likteni un neprātīgo ikdienas steigu, kur nav vietas jūtām un vēlmēm. Izrādes autores ne vien pētījušas pagātnes stāstus, bet arī ceļojušas pie vilkiem, piedalījušās šamaņu rituālos un dzīvojušas kopā ar mūķenēm.

Izrādes Vilcene koncepta izstrādē piedalījušās Simona Orinska, Agnese Bordjukova, Ieva Putniņa, Aija Uzulēna. Horeogrāfija - Simona Orinska, Agnese Bordjukova, video mākslinieki - Raitis Vulfs, Sabīne Moore, skaņa - Platons Buravickis, Arvis Kantiševs, gaismu mākslinieks - Andrējs Krūmiņš, tērpu mākslinieces - Ieva Putniņa, Sarmīte Putniņa.

Izstāžu zālē Arsenāls ieeja izrādē bez maksas. Iestudējums atkārtoti būs skatāms Eduarda Smiļģa muzejā 28., 29. martā un 3. aprīlī., plkst. 19. Biļetes Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja