Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pieaugšana bez audzinoša motīva

"Jebkurš cilvēks, kuram puslīdz ir smadzenes, izslimo šo slimību," par Matīsa Gricmaņa darbošanos nacionālistu rindās vidusskolas laikā viņam teicis politikas priekšmeta skolotājs.

Toreiz tagadējam dramaturgam ne prātā nenāca to uztvert tik vienkārši, bet nu ceturtdien, 13. aprīlī, gaidāma viņa un režisora Valtera Sīļa kopdarba – izrādes Būt nacionālistam – pirmizrāde Dirty Deal Teatro. Izrādes pamatu veido paša Matīsa Gricmaņa gūtā pieredze, nonākot darbā Saeimā par pazīstama nacionālistu deputāta palīgu, un notikumi, kas ar to saistīti. Idejas ierosinātājs bijis Viesturs Sīlis, kurš jau vairākkārt pievērsies politisku un sabiedrībai aktuālu tēmu risinājumiem uz teātra skatuves. Matīss ir ne tikai stāsta galvenais varonis un dramaturgs, bet pats arī kāps uz skatuves kā aktieris. 

"Žanru varētu definēt – pieaugšanas stāsts, bet bez tādam parasti raksturīgā audzinošā motīva. Centāmies no tā apzināti izvairīties. Esam pielikuši klāt tādu kā likteņa motīvu, apstākļu sakritības, kas mani noveda līdz šai nacionālistu pasaulei, no kuras es arī izeju samērā sarežģītā veidā. Es un arī Valters esam izvēlējušies stāstīt šo stāstu objektīvi, jo tas ir galvenokārt par mani, ne tik daudz par citiem cilvēkiem. Izrāde ir par to, kas ar mani notika tajā laikā, kad es tur darbojos, kad iepazinos ar Imantu Parādnieku, Raivi Dzintaru un citiem tagad ļoti zināmiem politiķiem. Mums ir tikai mana tālaika pozīcija, kas nav kritiska, tā ir ļoti atvērta. Mēģinām stāstīt, kas un kādi bija tie cilvēki, kuriem es ticēju un varbūt kādā brīdī vairs nespēju ticēt," stāsta Matīss.

Viņš norāda, ka nacionālisms šobrīd kļuvis par tādu kā čaulu, kurā cenšas ietilpināties daudz un dažādi politiķi pat ar diezgan atšķirīgu pasaules skatījumu, un ka "nacionālisms" ir ļoti plašs jēdziens – XIX gs. griezumā ar to apzīmēja liberālismu, kas aicināja nācijas uz pašnoteikšanos un cīnījās par cilvēktiesībām, brīvā tirgus attiecībām un pret despotiem, šobrīd ar nacionālismu saprotam ko pavisam citu. Izrāde Būt nacionālistam nekritizē nacionālistus, pat izrādes režisors Valters Sīlis, kurš neslēpj savu liberālo noskaņojumu, atzinis, ka mēģinājumu laikā esot sācis saskatīt atšķirīgās politiskās pārliecības cilvēcisko pusi un apņēmību "labot Latviju", kā nu kuram to darīt šķiet pareizāk. 

Izrāde ir viena no Latvijas valsts simtgades programmas norisēm, un tās tapšanā piedalījušies arī scenogrāfs Uģis Bērziņš un gaismu mākslinieks Lauris Johansons, lomās darbojas Matīss Gricmanis, Ance Strazda, Āris Matesovičs un Jānis Kronis. Nākamā izrāde –  18. aprīlī. Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja