Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Bojāgājusī pusaudze uz kvadracikla sēdās bez ķiveres

Kvadraciklam, kas svētdien Īslīcē izdzēsa četrpadsmitgadīgās Džeinas dzīvību, nebija nedz tehniskās apskates, nedz apdrošināšanas. Arī meitenes atrašanās uz braucamā bijusi pretlikumīga, jo kvadracikla vadīšanai nepieciešama B1 kategorijas autovadītāja apliecība, ko var iegūt no 16 gadu vecuma. Vai pusaudze un viņas trīs gadus jaunākais radinieks, kurš šobrīd smagā, taču stabilā stāvoklī atrodas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Intensīvās terapijas nodaļā, braucienā bez ķiverēm ar tēvam piederošo transportlīdzekli devās, vecākiem zinot, noskaidros izmeklēšanā, Diena uzzināja Valsts policijā (VP).

Tomēr BKUS mediķi, komentējot notikušo, esot «mēreni dusmīgi» par vecāku attieksmi, jo šis nav pirmais šāda veida gadījums. «Bērns pats saviem spēkiem diez vai var no garāžas izstumt un iedarbināt kvadraciklu,» pauž BKUS pārstāve Romēna Namniece. Pēdējo divu mēnešu laikā šis esot jau otrais gadījums, kad bērnu slimnīcas mediķu rokās nonācis bērns, kas cietis paša vadīta kvadracikla avārijā.

Savos profilos portālā draugiem.lv Džeinas ģimenes locekļi ierakstījuši vēstījumus par pēkšņo zaudējumu. Joprojām tur atrodams ir arī viņas pašas profils, no kura smalka meitene lūkojas kopā ar runci, kura rudi svītrotais kažoks saplūst ar viņas matu krāsu. «Ļoti optimistiska, ļoti aktīva meitene viņa bija. Dejoja mūsu tautas deju kolektīvā,» saka Īslīces vidusskolas direktore Vija Ieleja. Šajā skolā mācoties arī meitenes vecākais un jaunākais brālis, savukārt avārijā cietušais 11 gadu vecais puisis bijis kāds viņas radinieks. Pirmdienas rītā mācības katrā klasē sākās ar notikušā pārrunāšanu un tam sekojošu klusuma brīdi. Par bojāgājušās meitenes ģimeni direktore Dienai zina teikt tikai vislabāko.

«Šajā gadījumā būtu jāvērtē, vai tas bijis nelaimes gadījums vai arī vecāku nolaidība. Jāvērtē, vai vecāki to ir pieļāvuši un nav aizlieguši bērniem vadīt kvadraciklu. [..] Taču šajā gadījumā vecāki jau ir saņēmuši vislielāko sodu, tāpēc iejaukties nebūtu lietderīgi. Visdrīzāk mums viņi ir jāatbalsta, kā vien iespējams,» pauž Bauskas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Anda Smiltiņa-Plūdone. Ar meitenes ģimeni bāriņtiesa pagaidām nebija sazinājusies, tādēļ komentēt detaļas nevēlējās. Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa pirms apstākļu noskaidrošanas atteicās vērtēt vecāku atbildību.

Pēc svētdien plkst. 13.20 notikušā nelaimes gadījuma, kad meitene, nespēdama novaldīt kvadraciklu, nobrauca no ceļa un ietriecās kokā, ir sākts izmeklēšanas process pēc Krimināllikuma 21. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret satiksmes drošību, pauž VP pārstāve Lita Juberte. Pēc negadījuma vietas apskates Bauskas novada Īslīces pagastā policijas darbinieki konstatēja, ka bērni nav izmantojuši aizsargķiveres, turklāt kvadraciklam nebija nepieciešamās tehniskās apskates un apdrošināšanas. Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāve Agnese Korbe stāsta, ka šā gada 1. aprīlī no 1141 Latvijā reģistrēta kvadracikla tehniskā apskate bija izieta 27,5%, savukārt apdrošināti - 92,7% no tiem. VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece Dienai apstiprināja, ka transportlīdzeklis pieder bojāgājušās meitenes tēvam.

Cietušā vienpadsmitgadīgā zēna stāvokli, kurš slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā nogādāts ar smagiem miesas bojājumiem, BKUS pārstāve R. Namniece raksturo kā smagu, taču stabilu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas