Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Kravas automašīnā uz Daugavpils šosejas atklāta rekordliela hašiša krava

Veicot mērķtiecīgu darbu iepriekš sāktā kriminālprocesā, Valsts policijas (VP) darbinieki pagājušajā nedēļā uz Daugavpils šosejas pie Jēkabpils apturējuši kravas automašīnu, kuras puspiekabē atklāta Latvijas vēsturē līdz šim lielākā hašiša krava - tonna, informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Atsavinātās vielas vērtība nelegālajā tirgū varētu būt no 4,5 miljoniem eiro vairumtirdzniecībā līdz 15 miljoniem eiro mazumtirdzniecībā.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šī krava, iespējams, bijusi paredzēta Austrumeiropas tirgum.

Kriminālprocesā patlaban ir aizturētas divas personas, to vidū arī Latvijas valstspiederīgais.

Kriminālprocesā patlaban ir aizturētas divas personas, to vidū arī Latvijas valstspiederīgais.

Kā informēja VP preses pārstāve Gžibovska, izmeklējot iepriekš sāktu kriminālprocesu, 12.martā VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes likumsargi sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbiniekiem uz autoceļa Rīga-Daugavpils Jēkabpils apkaimē apturēja kravas mašīnu ar puspiekabi. Spēkratam bija Lietuvas valsts numurzīme.

Aizdomās par narkotisko vielu apriti notikuma vietā tika aizturēts šīs kravas automašīnas vadītājs - 1964.gadā dzimis Lietuvas iedzīvotājs. Vadītājs automašīnā bija viens un aizturēšana noritēja bez sarežģījumiem.

Tajā pašā laikā policija veica plānotu operāciju Rīgā, kur savā dzīvesvietā aizturēja vēl kādu šajā lietā aizdomās turētu personu - 1972.gadā dzimušu vīrieti, kurš ir Latvijas valstspiederīgais.

Veicot kratīšanu, minētās kravas automašīnas piekabē esošajā mākslīgā akmens plākšņu kravā tika atrasti slēpņi, kuros bija melnā celofānā ietīti saiņi. Ekspertīzes slēdziens liecina, ka šie saiņi saturēja sevišķi bīstamu narkotisko vielu - hašišu.

Kopējais no slēpņiem izņemtās vielas daudzums ir aptuveni 1000 kilogramu, taču precīzs vielas daudzums būs zināms pēc ekspertīzes veikšanas. Arī kratīšanās, kas veiktas aizturētā Latvijas valstspiederīgā dzīvesvietā, izņemti dažādi priekšmeti, kuriem varētu būt nozīme kriminālprocesā.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2.nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš uzsver, ka šī ir VP līdz šim lielākā izņemtā hašiša krava un policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tā bijusi paredzēta ārvalstu tirgum.

"Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā esam aizturējuši vairākas hašiša kravas, kas vestas uz ārvalstīm. Nav noslēpums, ka gala tirgus tik lielām kravām nav Latvija. Konkrēti šī krava, visticamāk, vesta uz Austrumeiropas valstīm," norāda Radziņš.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas un 190.1 panta trešās daļas - par iespējamu narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, glabāšanu, pārvadāšanu un realizāciju organizētā grupā, kā arī par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu pārvietošanu pāri Latvijas robežai lielos apmēros, organizētā grupā.

Par šādām darbībām soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Atsavinātajām narkotikām patlaban vēl tiek veikta ekspertīze, un kriminālprocesā turpinās aktīva izmeklēšana, skaidrojot aizturēto personu lomu noziegumā un citus notikušā apstākļus.

Aizturētajām personām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums, informēja policijā.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas vēsturē lielākā narkotiku krava atrasta 2019.gada janvārī Kokneses novadā. Toreiz policija uzgāja kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - TNT, Badboys, Gold un ar delfīna attēlu. Šajās kastēs bija paslēpts kokaīns. Šajā lietā Latvijā aizturētas un apsūdzētas vairākas personas.

Kopējais kokaīna saturošas vielas svars bez iepakojuma, kurš tika nogādāts ekspertīzei, bija 2 197 725 grami.

Pērn VP kopumā no nelegālās aprites izņēmusi apreibinošas vielas un prekursorus ar aptuveno vērtību nelegālajā tirgū ir 8 366 855 eiro jeb 2 219 624 devas.

pievienotas pēdējās trīs rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas