Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Latvijā vērienīgākā 3,5 miljonu dolāru naudas viltošanas lieta nodota kriminālvajāšanai

Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā par viltotu 3,5 miljonu dolāru izgatavošanu, glabāšanu un izplatīšanu, kas bijis līdz šim lielākais konstatētais viltotas naudas daudzums Latvijā. Aizturētā noziedzīgā sešu personu grupa Rīgā viltotos ASV dolārus izplatījusi ne tikai Latvijā, bet arī Anglijā un ASV, vēsta Valsts policija.

Pagājušā gada aprīlī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sadarbībā ar partneriem no ASV slepenā dienesta īsā laika posmā atklājusi noziedzīgu grupējumu, kas Rīgā kāda tipogrāfijas uzņēmuma telpās nodarbojusies ar naudas viltošanu, glabāšanu un izplatīšanu lielā apmērā starptautiskā līmenī. Izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un nosūtīta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policijai pirmie aizmetņi par viltotu 100 ASV dolāru naudas zīmju izplatīšanu radās 2014. gada septembrī un 2016. gada aprīlī Rīgā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde par šādām darbībām aizturēja vairākas personas. Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka tāda paša parauga viltotas naudas zīmes tikušas izplatītas ne tikai Latvijā, bet arī Anglijā un ASV. Veicot vērienīgu un apjomīgu darbu, Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas konstatēja, ka šo dolāru izgatavošana notiek Latvijā.

Aizdomās par viltotu 100 ASV dolāru naudas zīmju izgatavošanu, glabāšanu un izplatīšanu lielā apjomā vismaz trīs gadu garumā aizturēti 1967., 1972., 1984., 1969. un divi 1966.gadā dzimuši vīrieši, pret kuriem sākts kriminālprocess. Neviena no aizturētajām personām iepriekš nebija nonākusi policijas redzeslokā. Tie visi ir Latvijas valsts piederīgie, un visi, izņemot 1972.gadā dzimušo vīrieti, strādāja tipogrāfijā.

Izmeklēšanas gaitā notika 13 kratīšanas, kurās konfiscēti noziedzīgā nodarījuma lietiskie pierādījumi – tipogrāfijas iekārtas, dažādas klišejas, gan naudas zīmju reljefa, gan detaļu izgatavošanai, vairākas tonnas papīra naudas izgatavošanai, kā arī negatavā un gatavā produkcija 3,5 miljonu ASV dolāru vērtībā. Viltoto dolāru kvalitāte novērtēta kā ļoti laba. Kratīšanas laikā atrastas arī ierīces, kas skenē naudu, kas liecina, ka noziedznieki centušies nodrošināt viltotās naudas kvalitāti.

Jāatzīmē, ka sākotnēji četri no aizturētajiem apcietināti, pārējiem diviem tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

22.jūnijā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde pabeidza izmeklēšanu lietā un kriminālprocesu nodeva prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai. Ja aizdomās turēto personu vaina noziedzīgajā nodarījumā tiks pierādīta, tiem var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas