Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Policija turpina izmeklēšanu par Meroni iespējamiem pārkāpumiem Lemberga mantas glabāšanā

Valsts policija kriminālprocesā turpina izmeklēšanu pret Šveices advokātu Rūdolfu Meroni par iespējamiem pārkāpumiem koruptīvos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga mantas glabāšanā.

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma panta par nelikumīgām darbībām ar arestētu mantu. Patlaban lietā vienai personai piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā. Jau iepriekš publiski izskanējis, ka šī persona ir Meroni.

Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, un izmeklēšanās interesēs plašāka informācija netiek sniegta.

Rīgas apgabaltiesa 2020.gada 17.augustā atcēla Meroni no Lemberga krimināllietā arestētās mantas glabāšanas. Šonedēļ pēc sprieduma pasludināšanas Lemberga lietā šīs tiesas tiesnese Irīna Jansone žurnālistiem skaidroja, ka lēmums mainīt glabātāju arestētajai mantai tika ieņemts, jo bija saņemtas ziņas par to, ka pret Meroni jau ir sākts kriminālprocess par mantas iespējamo izšķērdēšanu.

Tiesa toreiz nolēma mantu nodot glabāšanā Iekšlietu ministrijas pārziņā esošajai Nodrošinājuma valsts aģentūrai, taču tālākajā sarakstē aģentūrai radušās problēmas mantu pieņemt. Ticis norādīts, ka mantas glabātājs atsakās šo mantu nodot, skaidroja Jansone.

Ņemot vērā, ka nav izpildīts tiesas augsta lēmums, Rīgas apgabaltiesa, pasludinot spriedumu Lembergam, pieņēma blakuslēmumu, kurā Valsts policiju aicina sākt kriminālprocesu pret Meroni pēc Krimināllikuma panta par tiesas nolēmuma neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu.

Ja spriedums Lemberga lietā tiks pārsūdzēts, kas, visticamāk, arī notiks, šis blakuslēmums vēl nestāsies spēkā. Patlaban lūgumu tiesai sagatavot pilno spriedumu Lemberga lietā ir iesnieguši vairāki apsūdzēto aizstāvji, kā arī prokuratūra.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka tiesa balstās uz savā rīcībā esošajiem faktiem. Tiklīdz policija no tiesas saņems blakuslēmumu, tā attiecīgi to izvērtēs.

Nodrošinājuma valsts aģentūrā aģentūrai LETA nekomentēja līdz šim veiktās un plānotās darbības. Arī Meroni pārstāvis, advokāts Daimārs Škutāns šonedēļ aģentūrai LETA par pirmdien tiesas pieņemto blakuslēmumu atteicās sniegt komentārus, taču Meroni jau pērn ar Škutāna starpniecību noliedza, ka būtu pieļāvis jebkāda veida likumpārkāpumus.

Tikmēr Lemberga sprieduma pasludināšanas dienas rītā Iekšlietu ministrija izplatīja preses paziņojumu par to, ka aģentūras vadītājs Ēriks Ivanovs iesniedzis atlūgumu. Par atlūguma iemesliem preses paziņojumā nekas nav minēts, taču iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) norādījis, ka uzdevis sagatavot scenārijus, kā "mēs tiekam pie jauna NVA vadītāja vistuvākajā laikā."

Steidzamība saistīta ar valdībā akceptētiem iekšlietu nozares finanšu un investīciju pieprasījumiem iekšlietu dienestiem. "Šobrīd ir nepieciešams tāds NVA vadītājs, kurš tiks galā ar visiem izaicinājumiem - gan valsts mēroga investīciju plānu, gan Meroni lietas aktīvu administrēšanu un citiem svarīgiem iekšlietu nozares izaicinājumiem," teikts ministrijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pirmdien Ventspils domes priekšsēdētājam  piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Ja nākamās tiesu instances nemainīs šādu spriedumu Lembergam tiks konfiscēti īpašumi, uzņēmumu kapitāldaļas, automašīnas, naudas līdzekļi un citas mantas desmitiem miljonu vērtībā.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt.

Tiesa nolēma, ka Lembergam cietušajiem jāmaksā kopumā aptuveni 64 000 eiro.

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja. 

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. 

Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. 

Lemberga dēlu un Sormulim iepriekš noteiktos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus gan atcels tikai stājoties spēkā šādam spriedumam.

Spriedumu iesaistījām pusēm būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā. Rīgas apgabaltiesa šo lietu sāka skatīt jau 2009.gadā. Nākotnē par apgabaltiesas kā apelācijas instances nolēmumu vēl būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzību vai protestu Augstākajā tiesā.

Pievienota 8.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas