Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaudzis sadzīviska rakstura slepkavību skaits

Šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaudzis sadzīviska rakstura slepkavību skaits, intervijā aģentūrai LETA atzina Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Policiju šogad satraucis sadzīviskās vardarbības pieaugums, proti, sadzīvisku slepkavību pieaugums. Scenāriji šīm slepkavībām visbiežāk ir vienādi, proti, iedzeršanas laikā starp uzbrucēju un cietušo rodas konflikts, kas noslēdzas ar slepkavību. Lai arī precīzi dati policijā vēl nav apkopoti, taču šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaugums lēšams par aptuveni 20 slepkavībām.

Samazinājums gan vērojams attiecībā uz smagiem miesas bojājumiem, kas izraisījuši cietušā nāvi. "Diemžēl tas liecina par bēdīgu tendenci - ja sit, tad sit līdz galam," piebilda VP priekšnieks.

Runājot par iespējamiem risinājumiem vardarbības mazināšanai, Ķuzis atzīmēja, ka sākotnējā stadijā šie konflikti ir latenti. "Mēs jau neredzam sākumu, bet saskaramies tikai tad, kad noziegums jau ir noticis. Viss jau sākas ātrāk, kad notiek konflikti un cilvēkos krājas liela aizkaitinātība," uzsvēra VP priekšnieks.

"Valsts policija iesaistās tikai tad, kad notikušas sekas - noslepkavots cilvēks, tāpēc svarīgi, lai pašvaldības policija spētu laicīgi reaģēt uz šķietami sīkiem konfliktiem un lai mēs jau laikus varētu redzēt kopainu, pamanīt iespējamā riska situācijas," norādīja Ķuzis.

Vardarbības palielināšanos VP priekšnieks skaidro ar sabiedrībā valdošo spriedzi, jo kopējais sociālekonomiskais stāvoklis valstī nav uzlabojies. "Joprojām cilvēki ir daudz ko pazaudējuši, tad ir kašķi un aizdegšanās moments ir ļoti augsts," uzsvēra Ķuzis.

Svētdien notikušie uzbrukumi Olainē skaidri apliecina vienu no policijas visaugstākajām prioritātēm - situācijās, kad jebkurš sabiedrības loceklis var kļūt par cietušo, ārkārtīgi svarīgas ir policijas spējas nekavējoties reaģēt uz šādiem notikumiem un pievērst tam vislielāko uzmanību, uzskata Ķuzis. Viņš arī piebilst, ka, par laimi, šādi noziegumi Latvijā notiek ārkārtīgi reti.

"Kad cietušais un uzbrucējs ir savā starpā saistīti, tā ir viena lieta, bet, ja cilvēks iet pa ielu un viņam uzbrūk ar nazi, tad tā ir paaugstinātas bīstamības situācija, tāpēc tā ir galvenā prioritāte attiecībā uz reaģēšanu," piebilda VP priekšnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas