Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Covid-19 analīžu pieņemšanas punktā Jelgavā paātrinās paraugu ņemšanas procedūru

No ceturtdienas, 16.aprīļa, SIA Centrālā laboratorija Jelgavas Covid-19 analīžu pieņemšanas punktā pie kultūras nama Rota Garozas ielā 15 tiks saīsināts paraugu pieņemšanas procedūras ilgums, tādējādi nodrošinot, ka dienas laikā var tikt pārbaudīts lielāks skaits pacientu, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Plānots, ka darbs turpmāk noritēs ātrāk, viena pacienta pārbaudei veltot desmit minūtes līdzšinējo 15 vietā. Paraugu pagaidu pieņemšanas punkta kapacitāte celta, lai vienā dienā varētu pārbaudīt pietiekamu daudzumu pacientu, kuru skaits pieaudzis līdz ar Veselības ministrijas lēmumu valsts apmaksātas Covid-19 analīzes veikt arī pacientiem ar ģimenes ārsta nosūtījumu.

Samazinot laiku, kas tiek patērēts uz vienu pacientu, dienas gaitā punktā var pārbaudīt līdz 40 pacientiem, papildus veicot arī mājas vizītes. 

Paraugu pagaidu pieņemšanas punkts Jelgavā strādā kopš marta beigām un šajā laikā pārbaudīti 368 pacienti.

Jau ziņots, ka šajā analīžu pieņemšanas punktā analīzes var nodot noteiktā laikā, tikai iepriekš piesakoties un ierodoties ar savu transportu. Plānots, ka punktā vienas dienas laikā analīžu paraugus varēs paņemt 30-40 pacientiem, kā arī nodrošināt līdz piecām mājas vizītēm.

Centrālās laboratorijas valdes loceklis Edvīns Kazušs pašvaldību informēja, ka paraugu pagaidu pieņemšanas punktā valsts apmaksātas bezmaksas analīzes var nodot personas, kuras pēdējo 14 dienu laikā atgriezušās no ārzemēm vai arī bijušas kontaktā ar saslimušo. Savukārt par maksu pakalpojums tiek nodrošināts personām, kas vēlas veikt analīzes, lai pārliecinātos par savu veselību.

Personai ar koronavīrusa simptomiem ir jāzvana pa Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta īpašo tālruni 8303. Speciālists viņu iztaujās, izvērtējot personas stāvokli, un, ja tas būs nepieciešams, reģistrēs valsts apmaksātu analīžu nodošanai. Informācija tālāk tiks nodota Centrālājai laboratorijai, pierakstot uz izmeklējumu. Tāpat par iespējām reģistrēties valsts apmaksātai analīžu nodošanai var interesēties, zvanot pa diennakts informatīvo tālruni Covid-19 jautājumiem 8345.

Savukārt, ja simptomu nav, taču persona vēlas veikt analīzes, jāzvana Centrālajai laboratorijai pa tālruni 20033722 vai 20030006, vienojoties, kad jāierodas mobilajā punktā. Centrālajai laboratorijai jāzvana arī tām personām, kam ir ģimenes ārsta norīkojums.

Covid-19 maksas pārbaudes cena ir 80 eiro. Dodoties gan uz maksas, gan bezmaksas pārbaudēm, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

Ja personai nav sava transporta vai ir kādi citi iemesli, kuru dēļ tā nevar ierasties uz analīžu pieņemšanas punktu, mediķi, lai paņemtu paraugus, ieradīsies pie pacienta mājās.

Analīžu paraugi reizi dienā tiek nosūtīti uz Rīgu - uz Latvijas Infektoloģijas centru vai Centrālo laboratoriju. Ja Covid-19 rezultāts būs negatīvs, persona no Centrālās laboratorijas speciālista informāciju saņems divu dienu laikā, savukārt pozitīva rezultāta gadījumā joprojām darbosies iepriekšējā kārtība, kad cilvēkam to paziņo Slimību profilakses un kontroles centra darbinieks.

Top komentāri

Edvins Eglitis
Zel ziemas respiratorijas virus sezona ir beigusies. Vini vares praktizeties uz viens otru urbinat degunu ar vati uz kocina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas