Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Daugavpils novadā upē konstatē piesārņojumu

Analīžu rezultāti ir uzrādījuši piesārņojumu Mālkalnes upē Daugavpils novada teritorijā, tāpēc SIA Augstkalnes druvas laukos ūdens tuvumā aizliegts iestrādāt digestātu - organiskas izcelsmes mēslojumu, kas izraisījis upes piesārņojumu.

Kā pastāstīja Valsts vides dienesta Daugavpils Reģionālās vides pārvaldes direktore Dace Tabūne-Zučika, apsekojot Mālkalnes upi sūdzības iesniedzēju norādītajā vietā, digestāta noplūdes pazīmes tajā sākotnēji netika konstatētas. Savukārt analīžu rezultāti uzrādīja, ka upē ir pārsniegti vairāku virszemes ūdeņu piesārņojošo vielu limitējošie rādītāji. Konstatēts, ka vides kvalitāti negatīvi ir ietekmējusi uzņēmuma saimnieciskā darbība, kuras gaitā pieļauti lauksaimniecības zemes mēslošanas noteikumu pārkāpumi.

Daugavpils Reģionālā vides pārvalde ir izdevusi steidzamu aizliegumu SIA Augstkalnes druvas laukos ūdenstilpes tuvumā izmantot minēto mēslojumu, kā arī nosūtījusi vēstuli Augu aizsardzības dienesta Latgales nodaļai, kurā aicinājusi dienestu kontrolēt viņu kompetencē esošo uzņēmuma darbību, kas saistīta ar mēslojuma izmantošanu.

Par notikušo sākta administratīvā lietvedība. Saskaņā ar likumu vides piesārņotājiem draud naudas sods no 250 līdz 2000 latu.

Veiktie mērījumi liecina, ka skābekļa līmenis Mālkalnes upē piesārņojuma vietā patlaban atbilst normai un tajā esošās zivis nav apdraudētas. Novēršot piesārņojošo vielu nokļūšanu upē, laika gaitā tajā notiks pašattīrīšanās process, skaidroja Tabūne-Zučika. Vides speciālisti turpina uzmanīgi sekot situācijai upē. Lai izvērtētu upes ūdens kvalitāti, paredzēts veikt atkārtotas analīzes.

Kā ziņots, 17.jūlijā Valsts policija saņēma Daugavpils novada Vecsalienas pagasta iedzīvotāju sūdzības par piesārņojumu Mālkalnes upītē. Iedzīvotāji policijai ziņoja par Mālkalnes upes iespējamo piesārņojumu ar nezināmas izcelsmes šķidrumu un it kā beigtām zivīm upē.

Upi apskatījis policijas inspektors, kurš ne piesārņojumu, ne beigtas zivis nav redzējis un par notikušo informējis Valsts vides dienestu. Daugavpils Reģionālās vides pārvaldes inspektors notikuma vietā konstatējis, ka apmēram 70 metrus no upes tiek veikta augsnes mēslošana ar digestātu.

Apskatot Mālkalnes upi plašā teritorijā, tajā sākotnēji netika konstatēta digestāta noplūde vai zivju bojāeja. Taču operatīvi paņemtie upes ūdens analīžu paraugi tomēr uzrādīja upē piesārņojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas