Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dobeles novada pašvaldība no valsts vēlas finanšu garantijas negaisa postījumu novēršanai

Dobeles novada pašvaldība no valsts vēlas finanšu garantijas pirmdien pārdzīvotā negaisa postījumu novēršanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma atzina Dobeles novada domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis (LZS).

Viņš pastāstīja, ka ir pabeigti pirmie vētras postījumu novēršanas darbi - no sakritušajiem kokiem atbrīvota publiskā infrastruktūra un cilvēku mājas, kā arī caurie jumti un izsistie logi aizdarīti ar plēvēm, tomēr, turpinoties lietum un vējam, šāds risinājums nav visai ilgtspējīgs un efektīvs.

Gorskis norādīja, ka šajā krīzes situācijā valdības rīcībai, lai palīdzētu nelaimē cietušajiem iedzīvotājiem, ir jābūt straujai un izlēmīgai, nekāda vilcināšanās nav pieļaujama.

Dobeles novada mērs sacīja, ka pašvaldībai tagad no valsts ir vajadzīgas finanšu garantijas, ka tā var jau iepriekš atrunātā kārtībā piešķirt iedzīvotājiem palīdzību, lai varētu ķerties klāt nopostīto īpašumu atjaunošanai.

Šodien plkst.12 Gorskim ar citu vētrā cietušo pašvaldību vadītājiem paredzēta tikšanās Finanšu ministrijā, lai runātu par finanšu palīdzības sniegšanu postījumu novēršanai. "Es saprotu, ka tur arī varētu pieņemt gala lēmumu par sākotnējām summām un izmaksas kārtību, kādā veidā mēs reāli sākam palīdzēt iedzīvotājiem," sacīja Dobeles novada domes priekšsēdētājs.

Šodien Finanšu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas speciālisti tiksies ar Gorski, Jelgavas novada domes priekšsēdētāju Madaru Lasmani (LA), Tukuma novada domes priekšsēdētāju Gundaru Važu (LRA), Madonas novada domes priekšsēdētāju Agri Lungeviču (ZZS) un Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāju Arvīdu Kucinu ("Daugavpils novada partija"). 

Vaicāts, kāds varētu būt finansiālās palīdzības apmērs novada iedzīvotājiem, kuru īpašumus sapostījusi pirmdien piedzīvotā stihija, Gorskis atbildēja, ka maksimālā summa varētu būt 2500-3000 eiro vienai mājsaimniecībai.

LETA jau ziņoja, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ir neapmierināts ar krīzes vadību pēc pirmdien notikušajiem postošajiem negaisiem.

Prezidents otrdien apmeklēja Dobeles novadu, kur vētras postījumi ir lieli. "Cilvēki ir sašutuši par lēno palīdzību un koordinācijas trūkumu. Sagaidu aktīvu pašvaldības un atbildīgo ministriju rīcību. Patlaban šī nav laba krīzes vadība," tviterī norādījis prezidents.

Dobeles domes priekšsēdētājs Gorskis aģentūrai LETA otrdien pastāstīja, ka vētras laikā norauti jumti un izsiti logiem simtiem ēku, sabojātas ļoti daudzas automašīnas un cita tehnika, kā arī pilnībā iznīcināti sējumi simtiem hektāru platībā.

Daudzviet iedzīvotāji palikuši bez ūdensapgādes un elektrības. Tāpat tiek apzināti vientuļie seniori, lai sniegtu viņiem nepieciešamo palīdzību, piemēram, ēdināšanu.

Gorskis norādīja, ka pašvaldība palīdzību vētrā skartajiem jau sniedz, bet par tālāko zaudējumu segšanu jāuzņemas atbildība ir valstij, jo pašvaldībai lieku līdzekļu nav. Tāpat viņš pauda neizpratni, kāpēc nav izsludināta ārkārtējā situācija novadā.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas