Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jelgavai var nākties atmaksāt daļu ES līdzfinansējuma Loka maģistrāles projektā

Administratīvā rajona tiesa pagājušajā nedēļā par prettiesisku atzinusi Jelgavas pašvaldības lēmumu par Loka maģistrāles būvnieka izvēli, līdz ar to pilsētai var nākties atmaksāt daļu projektam izmantotā Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma, kura kopējais apmērs sasniedz 12 795 946 eiro.

Būvdarbus Loka maģistrālē personu apvienība "ReRe vide - Hidrostatyba" sāka 2018.gada rudenī, un 2020.gada beigās par teju 22 miljoniem eiro izbūvētā iela nodota ekspluatācijā. Tiesā par būvdarbu iepirkuma konkursa iznākumu vērsās cits tā dalībnieks - piegādātāju apvienība "Igate KT".

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) 2018.gada vasarā divreiz vērtējis "Igate KT" sūdzības saistībā ar Jelgavas pašvaldības iepirkumu par Loka maģistrāles pārbūvi. Pirmajā reizē līgumu ar iepirkuma uzvarētāju IUB aizliedza slēgt, un pašvaldībai piedāvājumi bija jāizvērtē atkārtoti. Pēc atkārtotas piegādātāju apvienības sūdzības IUB pieņēma lēmumu lietvedību izbeigt.

Vēlāk "Igate KT" vērsās tiesā, bet 2019.gadā Administratīvās rajona tiesas Jelgavas tiesu namā "Igate KT" prasība pret IUB un Jelgavas domi tika noraidīta. Taču Augstākā tiesa (AT) pēc "Igate KT" sūdzības tiesas lēmumu atcēla un nosūtīja atpakaļ pirmās instances tiesai.

Piegādātāju apvienība bija lūgusi tiesu atzīt par prettiesisku IUB 2018.gada 16.jūlija lēmumu par lietvedības izbeigšanu saistībā ar iepirkumu. Iesniegumā "Igate KT", kurā ietilpst SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" un AS "Kauno tiltai", apstrīdēja iepirkumā uzvarējušās personu apvienības "ReRe vide - Hidrostatyba" un tās nominētā atbildīgā būvdarbu vadītāja kvalifikācijas atbilstību iepirkuma prasībām. Tāpat "Igate KT" norādīja uz personu apvienības piedāvājumā iesniegto nepatieso informāciju, ko pats IUB jau iepriekš bija konstatējis, skaidrojot, ka "Hidrostatyba" samaksātais valsts sociālās apdrošināšanas maksājuma apmērs ir par 437 529 eiro mazāks nekā "Hidrostatyba" tehniskā piedāvājuma pielikuma formā norādītais.

Lietu no jauna izskatot Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā, secināts, ka Jelgavas pašvaldības iepirkuma nolikuma prasības attiecībā uz būvdarbu vadītāja pieredzi bija detalizētas, precīzi nosakot gan veicamo darbu veidu, gan apjomu.

"Tādēļ pasūtītājai bija pienākums pārliecināties par prasītās pieredzes esību pēc būtības. Veiktā formālā amata pārbaude, lai gan tā skaidrojama ar pasūtītājas nostāju par prasības formālo raksturu, to nenodrošināja," pausts tiesas spriedumā.

Līdz ar to tiesa atzinusi, ka pašvaldība pieļāva pārkāpumu, atzīstot uzvarējušā pretendenta piedāvājumu par atbilstošu atbildīgā būvdarbu vadītāja pieredzes prasībām. Tāpēc tiesa par prettiesisku atzinusi pašvaldības Iepirkumu komisijas lēmumu, izvēloties Loka maģistrāles būvnieku.

Savukārt tiesā ir noraidīts "Igate KT" pieteikums par IUB lēmumu atzīšanu par prettiesisku daļā, ar kuru atstāts bez izskatīšanas iesniegums saistībā ar betona bruģakmens atbilstību prasībām.

Tiesa arī lēma piedzīt no pašvaldības par labu "Ceļu būvniecības sabiedrībai "Igate"" tās samaksāto valsts nodevu 30 eiro apmērā.

Tiesas spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt AT Administratīvo lietu departamentā.

Kopējās Loka maģistrāles pārbūves projekta izmaksas ir 21 679 350 eiro. No tām Kohēzijas fonda (KF) finansējums ir 12 795 946 eiro, valsts budžeta dotācija pašvaldībām - 564 527 eiro, bet pašvaldības finansējums - 8 318 877 eiro.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) Komunikācijas un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Daiga Reihmane aģentūrai LETA apliecināja, ka CFLA pēc tiesvedības beigām vērtēs, vai šajā gadījumā piemērojama finanšu korekcija attiecībā uz ES līdzfinansējumu.

"Pagaidām vēl nevaram vērtēt ietekmi uz projekta izmaksu attiecināmību. Pastāv iespēja, ka lēmums tiek pārsūdzēts, un tādā gadījumā process turpināsies. Izmaksu attiecināmība tiks vērtēta pēc gala nolēmuma," skaidroja CFLA pārstāve, piebilstot, ka aģentūra ir lūgusi pašvaldību sniegt informāciju par plānoto rīcību saistībā ar tiesas spriedumu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka finanšu korekcija var sasniegt līdz pat 50% no KF piešķirtajiem 12 795 946 eiro.

"Ceļu būvniecības sabiedrības "Igate"" valdes loceklis Madars Radželis aģentūrai LETA pavēstīja, ka piegādātāju apvienība "Igate KT" ir apmierināta ar tiesas spriedumu, kas esot apstiprinājusi, ka Jelgavas dome neievēroja pašas izstrādāto nolikumu, slēdzot līgumu par Loka maģistrāles remontu ar personu apvienību "ReRe vide - Hidrostatyba".

Radželis uzsvēra, ka "Igate KT" jau laikus informēja Jelgavas domi, ka sagaidāms šāds iznākums, taču "dome ignorēja nolikuma prasības un arī publiski turpināja stūrgalvīgi apgalvot, ka viss būs labi".

"Dome vieglprātīgi neuztraucās ne par iespēju, ka rezultātā CFLA var piemērot finanšu korekciju līdzfinansējumam no ES fondiem, un tie var būt vairāki miljoni, ne par to, ka mēs varētu vērsties tiesā pret pašvaldību," pauda Radželis.

Viņš uzsvēra, ka "Igate KT" ir tiesības prasīt zaudējumu un negūtās peļņas piedziņu no domes. "Pagaidām lēmumu neesam pieņēmuši, to darīsim pēc visu apstākļu rūpīgas izvērtēšanas," piebilda Radželis.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Ceļu būvniecības uzņēmuma "Igate" apgrozījums 2019.gadā bija 37,459 miljoni eiro, kas ir par 13% mazāks nekā 2018.gadā, bet uzņēmuma peļņa samazinājās par 14,6% un bija 2,497 miljoni eiro. Finanšu dati par pērno gadu vēl nav pieejami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas