Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Jelgavas novadā palīgēkas ar nodokli neapliks, bet par garāžām būs jāmaksā

Jelgavas novada ārkārtas domes sēdē pieņemti saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN), kas paredz par palīgēkām 2012.gadā novadā jāmaksā nebūs, bet maksas autostāvlaukumu īpašniekiem gan būs jārēķinās ar papildu izmaksām, vēsta portāls _zz.lv_.

Jelgavas novada pašvaldība arī šogad saglabās 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu, lai īpašumiem, kam kadastrālā vērtība pieaugs, strauji nepalielinātos arī NĪN, skaidroja pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone. "Saistošie noteikumi paredz, ka nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, ja nemainās nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, atsevišķi par katru zemes vienību nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru vairāk nekā par 25 procentiem," informēja D.Kaņepone.

Jelgavas novada pašvaldība, izstrādājot saistošos noteikumus, nolēma, ka ar NĪN 2012.gadā dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platības pārsniedz 25 kvadrātmetrus, netiek apliktas.

Nekustamo īpašumu pārraudzības speciāliste Daiga Brante atklāja, ka pašvaldība ir ieinteresēta, lai iedzīvotāji sakārtotu īpašumu lietas – līdz 1.oktobrim bez maksas iespējams no Kadastra reģistra anulēt reģistru tām palīgēkām, kas reāli dabā vairs nepastāv. "Arī Jelgavas novadā ir izveidojusies situācija, ka Kadastra reģistrā ir daudz palīgēku, kas reāli dabā vairs nepastāv, ir nojauktas vai sabrukušas. Tomēr šīm palīgēkām – dažādiem šķūnīšiem, garāžām, siltumnīcām, piebūvēm – sistēmā automātiski ik gadu tiek aprēķināta kadastrālā vērtība pēc noteiktiem kritērijiem. Kaut arī šogad NĪN palīgēkām Jelgavas novadā netiks aprēķināts, vēlāk situācija, iespējams, var mainīties, tādēļ īpašniekus aicinām izmantot iespēju bez maksas aktualizēt datus atbilstoši faktiskajai situācijai dabā," aicinaja speciāliste.

Saistošie noteikumi paredz, ka NĪN tiks piemērots inženierbūvēm – laukumiem, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, kurus nepieciešams pieteikt kā nekustāmā īpašuma būves līdz 1.jūlijam. Tiesa gan, pašlaik novada teritorijā šādu laukumu nav.

Lai novērstu līdzšinējo nevienlīdzīgo attieksmi nodokļa uzlikšanā attiecībā pret garāžu īpašniekiem, kuru garāžas atrodas dzīvojamās mājas sastāvā un ir apliekamas ar nodokli, un tiem, kuru garāžas atrodas atsevišķi no dzīvojamās mājas un nav nodokļa objekts, grozījumi likumā paredz, ka ar NĪN šajā gadā tiks apliktas arī garāžas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas