Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pašvaldības vadītājs: Jēkabpils dambja rekonstrukcijai piešķirs 12,5 miljonus eiro

Valdību veidojošās partijas ir vienojušās Daugavas dambja rekonstrukcijai Jēkabpilī piešķirt 12,5 miljonus eiro, aģentūrai LETA apgalvoja Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP). Viņa pārstāvētā Latvijas Zaļā partija ietilpst valdošās koalīcijas politiskajā spēkā Apvienotais saraksts.

"No valdības sadarbības padomes saņemts akcepts, ka tiks piešķirti 12,5 miljoni eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, lai nostiprinātu dambi ar betonu no iekšpuses. Šos darbus nepaspēsim paveikt vienā gadā, jo tur ir iepirkumi, sarunu procedūras, viss pārējais," klāstīja Ragainis.

Jēkabpils mērs prognozēja, ka ka paies vismaz trīs mēneši, līdz varēs noslēgt līgumu par dambja rekonstrukcijas darbiem. Nolikuma, specifikāciju un citu iepirkumu procedūras dokumentu sagatavošanai nepieciešama vismaz nedēļa, pēc tam atbilstoši Eiropas fondu noteikumiem ir vismaz 45 dienas iepirkumam, tad notiek saņemto pieteikumu atvēršana un izvērtēšana, kas pie tik liela apjomiem varētu prasīt vairākas nedēļas, procedūru skaidroja Ragainis. Tāpat vēl esot jārēķinās ar iespējamu iepirkuma rezultātu apstrīdēšanu.

Ja ar iespējamiem iepirkuma dalībniekiem pirms tam tiek veikta sarunu procedūra, tad iepirkumu varot saīsināt līdz 20 dienām. Ir arī iespēja izsludināt projekta iepirkumu un tad atbilstoši projektam sludināt iepirkumu būvdarbiem, bet var arī sludināt vienu iepirkumu - uzreiz par projektēšanu un būvniecību. Būvei ir ļoti liels apjoms, bet pēc specifikācijas tā nav sarežģīta, tāpēc Jēkabpils mērs domā, ka iepirkums varētu būt uzreiz projektēšanai kopā ar būvniecību.

Ragainis lēsa, ka kritiskāk bojātajās dambja vietās 50%- 60% no būvniecības darbiem varētu pabeigt šovasar, proti, darbus varētu veikt posmā, kas visvairāk cieta plūdos janvārī. Pārējo varētu paveikt nākamajā sezonā, bet iespēja veikt būvdarbus ir atkarīga no ūdens līmeņa svārstībām un laikapstākļiem, uzsvēra reģionālais politiķis.

Viesojoties Jēkabpilī 21.janvārī, valsts prezidents Egils Levits izteicies, ka šajā situācijā būtu jāmaina tiesiskais regulējums, "birokrātiskie šķēršļi jāliek malā un jādara viss iespējamais, lai darbi tiktu izdarīti".

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka janvāra vidū ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza otru augstāko rādītāju vēsturē un pat draudēja pārraut aizsargdambi. Plūdu laikā pilsētas aizsargdambis atsevišķās vietās tika izskalots un radās bažas par tā noturību.

Pilsētā applūda ielas, mājas, iedzīvotājiem nācās evakuēties. Jēkabpils novadā plūdos kopumā cieta ap 450 dzīvojamās mājas.

Jēkabpils novada izpilddirektors Uldis Skreivers pēc tam pauda, ka Jēkabpilij vajadzīgs jauns aizsargdambis, bet tā izbūvēšana var prasīt ilgāku laiku. Nākamā palu sezona ir jāsagaida ar pārliecību, ka iedzīvotājiem un pilsētai nekas nedraud, izteicās izpilddirektors.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas pārstāvji 27.februārī pēc tikšanās ar Jēkabpils mēru Raivi Ragaini (LZP) ziņoja par krietni mazākas summas atvēlēšanu, proti, par vairāk nekā 2 miljonu eiro piešķiršanu Jēkabpilij plūdu seku likvidēšanai. Naudu paredzēts ņemt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai segtu līdz šim samaksātos rēķinus, tajā skaitā, par darbiem, kas pašlaik turpinās.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) gan atzina, ka tiks mēģināts piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, lai stiprinātu un daļēji pārbūvētu aizsargmehānismu plūdu riska mazināšanai, kam nepieciešami ap 12 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas