Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rīgā notiks vienpadsmitais forums Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja

Pašvaldību forums “Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja” šogad notiks 1. oktobrī, Rīgā un tajā kā galvenās tēmas ir izvirzītas – pašvaldību pakalpojumu pieejamība, komunikācija un sadarbība. Forumā būs plaši pārstāvētas Latvijas pašvaldības, piedalīsies Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas un vairāku uzņēmumi pārstāvji, kas ikdienā saistīti ar dažādiem digitalizācijas procesiem.

Šogad forumā izvirzītās tēmas ir nozīmīgi faktori, kas nodrošina efektīvus un iekļaujošus pakalpojumus gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem. Diskusijās tiks izskatīti jautājumi par to, kā uzlabot pakalpojumu pieejamību, vai pašvaldības digitalizācijas procesi var būt ātrāki par valsts līmeņa risinājumiem, kā arī pašvaldības dalīsies pieredzē ar digitālo pakalpojumu ieviešanu.

“Esam radījuši noturīgu vietu pašvaldībām informācijas apmaiņai, un katru gadu ir aizvien jaunas tēmas saistībā ar digitalizāciju valstī, ienāk arī pasaules tendences. Priecē, ka pašvaldības labprāt dalās pieredzē, to pieņem arī citas, tā padarot ikdienas darbu efektīvāku, pieņemot aizvien pamatotākus lēmumus, kas balstīti datos, kā arī līdz ar elektronizāciju atstājot aiz muguras papīra dokumentu kalnus, tā būtiski ietaupot pašvaldībām tik svarīgos līdzekļus. Foruma diskusijā fokuss būs ne tikai uz to, kā pilnveidot iedzīvotāju prasmes, bet arī par līdzsvara meklēšanu starp pakalpojumu digitalizēšanu un pakalpojumu pieejamību visām sabiedrības grupām. Svarīgs faktors, ko apspriedīsim, ir iedzīvotāju digitālās prasmes kopumā un izaicinājumi, kā integrēt tos, kuriem nav pietiekamu digitālo prasmju, lai būtu vienlīdzīgi pārējā – digitāli aktīvajā sabiedrībā,” stāsta pašvaldību foruma “Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja” viens no organizatoriem, SIA ZZ Dats direktors Edžus Žeiris.

Foruma diskusijās ik gadu piedalās pašvaldību vadības pārstāvji, kā arī finanšu un informācijas tehnoloģiju nodaļu vadošie speciālisti. “Piemēram, viens no arī pašvaldībām aktuāliem jaunumiem ir, ka 2024. gada 24. septembrī MK nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz noteikt regulējumu strukturētu elektronisko rēķinu noformēšanai. Sākot ar 2025. gada 1. janvāri, budžeta iestādēm savstarpēji un uzņēmumiem, kas sadarbojas ar budžeta iestādēm, rēķini būs jānoformē strukturētā elektroniskā rēķina formā. Šis ir nozīmīgs solis pakalpojumu sniegšanas attīstībā, kas mainīs mūsu ikdienu un veidu, kā saņemam preces un pakalpojumus. Elektronisko rēķinu ieviešana ne tikai samazinās laiku, kas nepieciešams rēķinu apstrādei, bet arī ļaus automatizēt daudzus procesus. Jau šobrīd vairākas pašvaldības ir veikušas būtiskus ieguldījumus procesu digitalizācijā. Piemēram, ZZ Dats izstrādātā Vienotā pašvaldību sistēma pilnībā atbalsta strukturēto elektronisko rēķinu datu formātu, un uzņēmums vairākus gadus strādā pie elektroniskās datu apstrādes aktīvas ieviešanas valstī. Ventspils un Ķekavas novadu pašvaldības nosūta strukturētus elektroniskos rēķinus vairāk nekā 80% gadījumu,” komentē Edžus Žeiris. 

Visus foruma “Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja”  organizatorus un partnerus vieno vēlme par labāku sadarbību, komunikāciju un iedzīvotāju digitālo pratību, pakalpojumu pieejamību nākotnē.

11. jubilejas forumu “Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja” atklās Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Dambīte-Damberga, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis, SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris un Swedbank AS Lielo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītāja Olga Kotova.

Pašvaldības dalīsies savos pieredzes stāstos, un par aktuālām tēmām diskutēs VAS Latvijas pasts, ZZ Dats, Swedbank AS, SIA Mobilly kā arī Viedās administrācijas un reģionālās attīstības un vairāku Latvijas pašvaldību pārstāvji.

Foruma “Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja” draugi ir SIA “ZZ Dats”, Swedbank AS, Latvijas Pasts AS, SIA Mobilly, informatīvais partneris Latvijas Pašvaldību savienība.

2024. gada 1. oktobrī no pulksten 10.00 Rīgā, Balasta dambī 15, Swedbank AS centrālajā ēkā norisināsies vienpadsmitais forums “Pašvaldība – digitālās sabiedrības veidotāja”.
 
Plašāka informācija par gaidāmo forumu pieejama:
https://www.zzdats.lv/pasvaldibu-forums-2024/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas