Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VARAM izvērtēs situāciju Ogrē

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) uzdevis ministrijas darbiniekiem izvērtēt situāciju Ogres novada pašvaldībā, aģentūrai LETA teica ministrs.

Līdz ar to Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasīs nepieciešamo informāciju un pamatojumu Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces  atstādināšanai no amata, kā arī iemeslus, kādēļ domes sēdē netika uzklausīts iedzīvotāja viedoklis.

Sprindžuks uzsvēra, ka ir nepieciešams saprast situācijas tiesiskos apstākļus.

Ņemot vērā, ka notiekošais ieguvis politisku nokrāsu, viņš pieļauj, ka ziņos Ministru prezidentam un koalīcijai, lai tiktu pieņemts kopīgs lēmums.

Sprindžuks norādīja, ka iepriekšējā VARAM pieredze, iejaucoties pašvaldību darbā, parāda, ka šāda rīcība mēdz būt arī kļūdaina, piemēram, situācijā ar Rīgas plānojuma atcelšanu. Līdz ar to, iespējams, nepieciešama diskusija Saeimā, kurā izvērtētu pārraudzību pār pašvaldībām.

Ministrs uzsvēra, ka pilnīgi noteikti esot jāstiprina vietējās demokrātiskās tiesības atsaukt vēlētas amatpersonas, ja tās pārkāpj likumu, jāstiprina iedzīvotāju tiesības atsaukt domi, ja tā rīkojas pretēji iedzīvotāju gribai.

Politiķis uzskata, ka būtiski ir jāstiprina vietējā demokrātija, nevis jāiet virzienā, kurā ministrs pēc savas pārliecības pātago vienu vai otru pašvaldību.

Kā ziņots, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) situācija Ogrē "nav pieņemama", un premjers aicinājis Sprindžuku izskatīt šo lietu pēc būtības.

Situācijas attīstība Ogres pašvaldībā nav saprotama un nav pieņemama, un reģionālās attīstības ministram ir jāiesaistās un šis jautājums ir jāizskata pēc būtības, pauda premjers.

"Mēs esam demokrātiska valsts, un demokrātiskās valstīs ir zināma lietu secība un lietas, kuras var un kurām vajag notikt, un ir arī tādas, kas nav vēlamais virziens," tā uz jautājumu par notikumiem Ogres muzejā atbildēja Kariņš.

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jurģis Klotiņš uzskata, ka tas ir samilzis konflikts starp Ogres novada priekšsēdētāju Egilu Helmani (NA) un Ogres muzeja vadītāju, kam nav izdevies rast risinājumu. 

''Šādiem konfliktiem nevajadzētu rasties pašvaldībās, un katrai iesaistītajai pusei ir paškritiski jāizvērtē sava līdzšinējā rīcība, nostāja un jāsaskata savas kļūdas,'' sacīja Klotiņš.

Kā vēstīts, jau dažus mēnešus izveidojies konflikts starp Ogres pašvaldības un Ogres muzeja pārstāvjiem.

Īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdē, kurā bija plānots lemt par muzeja direktores Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteikusi darbu, aģentūru LETA informēja direktore.

Savukārt Tiesībsargs, vērtējot Ogres novada pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

"Progresīvo" Saeimas frakcija aicinājusi Sprindžuku no amata atstādināt Helmani.

Intervijā Latvijas Radio Sprindžuks iepriekš vērtēja, ka situācija Ogrē ir dīvaina un "kaut kas nav īsti kārtībā", ja reiz konfliktsituācija turpinās tik ilgu laiku, tomēr viņš nesaskata pamatu VARAM iejaukties šādu lokālu jautājumu risināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas