Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM aicina farmācijas nozares pārstāvjus iesniegt priekšlikumus zāļu piecenojuma modeļa reformai

Veselības ministrija (VM) aicina farmācijas nozares pārstāvjus līdz 17.janvārim iesniegt priekšlikumus zāļu piecenojuma modeļa reformai, pavēstīja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Farmācijas jomas konsultatīvajā padomē šonedēļ aizsāktas diskusijas par plānotajām ministrijas reformām nozarē, tostarp medikamentu piecenojuma modeļa pilnveidošanu un reformām aptieku izvietojuma kritērijos. Sēdē veselības ministre Ilze Viņķele (AP) prezentējusi nozares pārstāvjiem vairākus priekšlikumus gan par medikamentu piecenojuma modeļa pilnveidošanu, gan reformām aptieku izvietojuma kritērijos.

Šneiders skaidroja, ka, veidojot jauno piecenojuma modeli, ir jāizvairās no scenārija, kura rezultātā tiktu negatīvi ietekmēti aptieku vai valsts budžeta ieņēmumi. Galvenais uzdevums ir nepieļaut medikamentu sadārdzināšanos, uzsvēra ministrijas pārstāvis.

Viņš stāstīja, ka, ieviešot fiksētu piecenojumu visiem medikamentiem, pastāv risks, ka sadārdzināsies tieši lētākie medikamenti. Fiksēta piecenojuma, kas ir definēts naudas izteiksmē, gadījumā, ņemot vērā, ka dārgākiem medikamentiem gala izmaksas patērētājiem varētu pat kristies, lētāko medikamentu ziņā varētu notikt tieši pretējais. Tāpēc vēl gaidāmas diskusijas par šiem jautājumiem.

Šneiders norādīja, ka tiek apsvērta arī iespēja noteikt piecenojuma griestus tieši dārgākiem medikamentiem, piemēram, tām zālēm, kuru cena pārsniedz 100 eiro. Starp ministrijas priekšlikumiem ir arī iecere pielāgot kompensējamo medikamentu cenu veidošanās modeli zālēm, kas nav kompensējamo medikamentu sarakstā. Tomēr ministrijā pagaidām nesniedz sīkākas detaļas.

Ministrijā līdz 17.janvārim tiek gaidīti konkrēti nozares priekšlikumi. Savukārt janvāra beigās plānots atkārtoti tikties, lai turpinātu diskusijas.

Ministrijas pārstāvis arī minēja, ka reformas jāvirza tā, lai veicinātu aptieku neatkarību no lieltirgotavām un nodrošinātu individuālu aptieku pastāvēšanu. Lai gan nav zināms, kā tieši tas tiks panākts, Viņķele iepriekš aģentūrai LETA stāstīja, ka primārie mērķi reformām būs vienmērīgāka aptieku izvietojuma nodrošināšana, aptieku koncentrēšanās, no kuras cieš aptieku rentabilitāte, mazināšana un farmaceitiskās aprūpes kvalitātes veicināšana.

Ministre arī atzinusi, ka kompromisa panākšana diskusijās būs sarežģīta. "Es saprotu, ka tā būs ārkārtīgi smaga saruna, bet tas ko es vēlos apliecināt, ir, ka es esmu gatava uzsākt diskusiju," nesen pavēstīja Viņķele. 

Ministrijas kompetencē ietilpstošo "instrumentu" ierobežotība un nozares specifika kopā ar iepriekšminētajiem faktoriem pieprasa relatīvi ilgstošas pārrunas pirms visas iesaistītās puses var nonākt pie kompromisa un konkrētu priekšlikumu ieviešanas, atzīst ministrijā.

Kā ziņots, VM iecerētais medikamentu piecenojuma modelis, kurā plānots ietvert fiksētus piecenojumus gan aptiekām, gan lieltirgotavām, ir izveidots, pamatojoties uz Konkurences padomes (KP) pētījumu, kurā secināts, ka Latvijā ir patērētājiem nelabvēlīgākais zāļu cenu veidošanas mehānisms Baltijas valstīs.

KP aicinājusi izvērtēt iespēju lieltirgotavām un aptiekām ieviest fiksētu maksu par katru pārdoto zāļu iepakojumu, kā arī paredzēt tādu uzcenojumu sadalījumu, kas mazinātu aptieku atkarību no lieltirgotavām. Tāpat KP sagatavojusi vairākus citus priekšlikumus, tostarp rosinājumu vienādot cenas veidošanas mehānismu gan kompensējamām, gan nekompensējamām zālēm.

Top komentāri

Apcenojums
A
"Pie-cenojuma" jautājumos liels speciālists ir Godmanis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas