Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

VVC lūdzis Elksniņam skaidrot krievu valodas lietojumu saziņā ar iedzīvotājiem soctīklos

Valsts valodas centrs (VVC) lūdzis sniegt paskaidrojumu Daugavpils domes priekšsēdētājam Andrejam Elksniņam (S) par iedzīvotāju informēšanu sociālajā tīklā Facebook ne tikai valsts valodā, bet arī svešvalodā, proti, krievu valodā.

VVC aģentūrai LETA norādīja, ka Elksniņš savā darbībā pārkāpj normatīvo aktu prasības attiecībā uz valsts valodas lietojumu. Centrs prasījis skaidrojumu politiķim par to, kā turpmāk notiks viņa kā amatpersonas saziņa ar sabiedrību sociālā tīkla Facebook profilā.

VVC saņemts iesniegums ar norādi, ka Daugavpils domes priekšsēdētājs Elksniņš, sākot pildīt savus amata pienākumus, izveidojis oficiālu profilu sociālajā tīklā Facebook, kurā informāciju Daugavpils iedzīvotājiem līdztekus valsts valodai sniedz arī svešvalodā.

Noteikumi par valodu lietošanu informācijā paredz, ka valsts un pašvaldību institūcijas un personas var lietot svešvalodu, sniedzot publisku informāciju sabiedrībai pieejamās vietās, ja šī informācija ir saistīta ar starptautisko tūrismu, starptautiskiem pasākumiem, drošības apsvērumiem, Eiropas Savienības brīvu preču apriti, epidēmijām vai bīstamām infekcijas slimībām, ieslodzījumu vietās ievietoto ārvalstu pilsoņu tiesībām un pienākumiem un ārkārtas situācijām.

Elksniņš Facebook profilā informāciju sniedzis par dažādām pašvaldības norisēm, piemēram, par Daugavpils pilsētas domes darbu un pieņemtajiem lēmumiem, par tikšanos ar pašvaldību uzņēmumiem, preses konferenci, tikšanos ar Rīgas domes priekšsēdētāju, plānotajām ārvalstu vizītēm - piemēram, uz Maskavu (konkrētā informācija par šo vizīti latviešu valodā nav sniegta) u.c. jautājumiem, kas nav saistīti ar normatīvajos aktos iekļautajiem izņēmumiem attiecībā uz svešvalodas atļauto lietojumu pašvaldību institūcijās.

Līdz ar to VVC secinājis, ka Elksniņš pašvaldības oficiālās amatpersonas Facebook profilu izmanto, sniedzot informāciju svešvalodā par jautājumiem, kurus nevar uzskatīt par neoficiālo saziņu - privātpersonas sniegtu informāciju. Turklāt VVC īpaši uzsver, ka informācija Daugavpils domes priekšsēdētāja profilā vispirms sniegta svešvalodā un tikai pēc tam valsts valodā.

Lai izvērtētu šo situāciju, VVC ir pieprasījis paskaidrojumu par to, kāpēc Elksniņš savā darbībā pārkāpj normatīvo aktu prasības, kā arī to, kā turpmāk notiks viņa kā pašvaldības amatpersonas saziņa ar sabiedrību Facebook profilā.

LETA jau ziņoja, ka skaidrošanos par Facebook lietošanu piedzīvoja arī Elksniņa partijas biedrs, Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš savus sekotājus informē par norisēm galvaspilsētā kā latviešu, tā arī krievu valodā.

VVC pirms neilga laika Elksniņam pārmeta arī sazināšanos ar krievvalodīgajiem žurnālistiem krievu valodā preses konferencēs.

Top komentāri

Urķis
U
Kāpēc Lattelecom digitālās televīzijas pakalpojumos 100 kanāla ievadlapa ir krievu valodā? Protams var uzlikt latviešu valodu, bet to atverot no jauna atkal tā ir krievu valodā.
nu nu
n
kāpēc sūda VVC nelūdz skaidrot visām iestādēm, kā rīgas ūdens, lattelekom, latvenergo utt. to, kāpēc man ir jāizvēlas (JĀIZVĒLAS!!!) valoda piezvanot uz šiem kantoriem???? kāpēc man ir jāklausās - po russki nažmiķe dva??? mums valstī ir reāla divvalodība, un netiek darīts NEKAS, lai šito cūcību pārtrauktu!!!!
lienošā okupācija
l
Kremļa nacistu filiāle uzskata, ka Latvijas likumi tai nav rakstīti. Ja tā turpināsies, okupācija notiks arī bez hibrīdkara.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas