Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Āboltiņa ievēlēta Saeimas priekšsēdētāja amatā

11.Saeimas priekšsēdētāja amatā otrdien ievēlēta Solvita Āboltiņa (Vienotība). Par viņu nobalsojis 51 deputāts, bet pret bija 44 parlamentārieši.

Savukārt par otru kandidātu Andreju Klementjevu (Saskaņas centrs) balsojis 41 parlamentārietis, bet pret bijuši 54 tautas kalpi. 

Balsojumā kopumā piedalījās 99 deputāti, 95 vēlēšanu zīmes atzītas par derīgām, četras - par nederīgām. Trīs deputāti bija balsojuši pret abiem kandidātiem.

"Es pateicos ikvienam par man dāvāto uzticību. Ikvienam, kas mani atbalstīja. Es pateicos opozīcijai, ikvienam par šo konstruktīvo rīcību," pēc ievēlēšanas amatā sacīja S.Āboltiņa. 

"Kā es vakar, savā uzrunā citējot Jāni Čaksti, teicu, mums visiem ir jāstrādā kopā un mums ir viens mērķis, un tā ir mūsu valsts. Saeimas priekšsēdētājs pārstāv ne tikai sevi un savu politisko spēku, viņš pārstāv visu Saeimu, visu Saeimā ievēlēto politisko spēku intereses. No savas puses esmu mēģinājusi to darīt un arī turpmāk to mēģināšu darīt. Lai kāds ir bijis mūsu vakar piedzīvotais sākums, mums ir jāvar iet uz priekšu. Lai cik laba un liela būtu viena cilvēka apņemšanās, viņš to nevar izdarīt, ja viņam nav atbalsta. Un ir vajadzīgs visu jūsu atbalsts. Latvijai ir vajadzīgs visu mūsu kopīgs darbs. Vēlreiz paldies par man dāvāto uzticību! Tā pirmām kārtām ir milzīga atbildība, kuru es centīšos attaisnot," teica S.Āboltiņa. 

Pirms ievēlēšanas 11.Saeimā S.Āboltiņa bija 10.Saeimas priekšsēdētāja un strādāja Saeimas Juridiskajā komisijā, Eiropas lietu komisijā, kā arī vadīja Tiesu politikas apakškomisiju un darbojās Demogrāfijas politikas apakškomisijā.

9.Saeimā S.Āboltiņa pildīja Saeimas priekšsēdētāja biedra pienākumus un strādāja Saeimas Juridiskajā komisijā, Eiropas lietu komisijā un Parlamentārās izmeklēšanas komisijā sakarā ar iespējamu pretlikumīgu un neētisku rīcību tieslietu sistēmā. 9.Saeimā viņa arī vadīja Juridiskās komisijas apakškomisiju darbam ar Tiesu iekārtas likumu un apakškomisiju Latvijas Republikas Satversmes grozījumu izstrādei. Tāpat S.Āboltiņa darbojās Juridiskās komisijas apakškomisijā Valsts prezidentes ierosinātajā jautājumā par Valsts prezidenta institūciju un apakškomisijā darbam ar Kriminālprocesa likumu. Papildus darbam Saeimas komisijās vadīja arī darba grupu, kas nodrošināja Saeimas sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, kā arī bija Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas patronese, Saeimā uzņemot studentes no Vācijas.

S.Āboltiņa pildīja arī 8.Saeimas deputātes amata pienākumus. Viņa bija Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un strādāja Eiropas lietu komisijā, kā arī Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā un Nevalstisko organizāciju darbību reglamentējošo likumu izstrādes apakškomisijā. S.Āboltiņa 2004.gadā pildīja arī Ārlietu ministrijas padomnieces pienākumus, bet no 2004.gada decembra ieņēma tieslietu ministres amatu Aigara Kalvīša vadītajā Ministru kabinetā.

Pirms kļūšanas par 8.Saeimas deputāti S.Āboltiņa strādāja Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā un bija tā direktore.

S.Āboltiņai ir augstākā izglītība tiesību zinātnēs, kas iegūta Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. 

Jau ziņojām, ka bijušais parlamenta priekšsēdētāja biedrs A.Klementjevs tika izvirzīts amatam pirmdien pēc tam, kad divos balsojumos amatā netika ievēlēts eksprezidents Valdis Zatlers (Zatlera Reformu partija), kurš bija vienīgais kandidāts. Vēlāk ZRP nolēma amatam virzīts arī līdzšinējo Saeimas priekšsēdētāju S.Āboltiņu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas