Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Četrus mēnešus pēc unikālās cilmes šūnu operācijas — pirmie secinājumi

Pirms četriem mēnešiem ārsti četrus mēnešus vecajai Sofijai veica unikālu operāciju — ievadīja cilmes šūnas sirds muskulī, tā dodot cerības, ka mazā sirsniņa vairs nesagādās problēmas. Tagad mediķi ir gatavi dalīties pirmajos secinājumos — vai meitenītei patiešām ir kļuvis labāk. Ir labāk — saka ne tikai Sofijas veselīgais izskats, bet arī izmeklējumu rezultāti. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Aris Lācis, kura vadībā operācija tika veikta, pret gaismu pavērš divus rentgena uzņēmumus — viens uzņemts pirms operācijas, otrs — pavisam nesen. "Tie ir rentgenoloģiski pierādījumi, kas parāda — sirds vairs nav izstiepta kā bumba, tā ir samazinājusies izmēros un pēc savas konfigurācijas pietuvināta normālai sirdij," rāda profesors. Taču galvenais — acīmredzami uzlabojusies ir sirds muskuļa funkcija.

Smago sirdskaiti — dilatācijas kardiomiopātiju — , kuru mediķi atklāja Sofijai, līdz šim Latvijā ārstēja tikai ar zālēm, lai bērnu veselības stāvokli stabilizētu un nedaudz uzlabotu. Ar šādu slimību sirds nespēj normāli pumpēt asinis. Tādēļ arī pirms četriem mēnešiem uzņemtajā rentgena attēlā redzams apaļš "balons" sirds formas vietā. "Sirds nespēj pumpēt asinis, tās nevar izsviest ārā, tās krājas, krājas, izstiepjot sirds muskuli un tādējādi vēl vairāk samazinot tā funkciju," skaidro BKUS bērnu kardioloģe Inta Bergmane. Statistika ir skarba — aptuveni 80% bērnu ar šādu diagnozi iet bojā, nesasniedzot 10 gadu vecumu. Sofijai šī slimība, visticamāk, ir iedzimta.

Cilmes šūnu transplantācijai BKUS mediķi bija gatavojušies jau pirms Sofijas nonākšanas slimnīcā. A.Lācis bija interesējies par cilmes šūnu izmantošanu medicīnā, viņu arī iedvesmojis viņa kādreizējā studenta asociētā profesora Andreja Ērgļa paveiktais — cilmes šūnu ievadīšana koronārajos asinsvados miokarda infarkta gadījumā. Sofijas stāvoklis bija, mediķu vārdiem sakot, "grūts". Viņas māte piekrita A.Lāča piedāvājumam, kas zināmā mērā bija eksperiments, — veikt cilmes šūnu transplantāciju Sofijai. 20.?maijā, punktējot bērna iegurni, tika paņemts kaula smadzeņu materiāls cilmes šūnu iegūšanai. Nākamajā dienā šūnas pēc nepieciešamās apstrādes tika implantētas bojātajā sirds muskulī. Cilmes šūnām piemīt īpašība bezgalīgi daudz vairoties un pārveidoties par sirds muskuļu šūnām, tā uzlabojot sirds muskuļa funkciju.

A.Lācis pēdējo četru mēnešu laikā saņēmis neskaitāmus zvanus, cilvēki interesējoties, kādi operācijai rezultāti. Viņš saka: "Vēl vairāk es gribētu runāt pusgadu pēc operācijas, optimālāk — pēc gada." Tiesa, jau tagad esot redzams, ka bērns ir kļuvis spēcīgāks. Rentgena izmeklējumi liecina, ka sirds ir atguvusi sirds formu, ehokardiogramma — ka tās funkcija uzlabojusies — palielinājusies sirds saraušanās, asins izsviedes frakcija ir jau tuvu normai.

"Man kā mammai likās, ka uzlabojumi ir jau operācijas dienā," pasmaida Sofijas māte Liene. Izmeklējumi gan to uzreiz neliecināja. Liene arī stāsta — meitiņa ļoti labi pieņemoties svarā, tik ātri nenogurst, deguntiņš vairs nešņākuļo, vairs arī nav tā, kā pirms operācijas, kad "sirsniņa bieži tā jocīgi notrīsēja". "Uzlabojumus taču var izskatā redzēt," Liene saka un nobučo mazo Sofiju uz pieres. Smagā slimošana gan nedaudz iekavējusi Sofijas fizisko attīstību, bērniņš vēl tikai cenšas rāpot, taču jau saka savus pirmos vārdiņus.

"Spriežot pēc mums pieejamajiem datiem — gan literatūrā, gan komunicējot ar kolēģiem Barselonā notikušajā Eiropas Kardiologu asociācijas kongresā — un personīgiem kontaktiem, tāda veida cilmes šūnu ievadīšana, kādu mēs veicām, nav līdz šim veikta," atzīst profesors A.Lācis. Operācijas unikalitāte slēpjas tajā, ka pirmo reizi cilmes šūnas tika ievadītas nevis koronārajos asinsvados, kā līdz šim bijis praksē, bet tieši sirds muskulī. Šī operācija ļaušot palīdzēt arī citiem pacientiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas