Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Deputātu debates: Ievēlam prezidentu, kurš Latviju ievedīs simtgadē

Āboltiņa arī solīja, ka Vienotība balsos skaidri un "bez politiskām spēlītēm". Pašlaik zināms, ka no Vienotības frakcijas par Raimondu Vējoni (ZZS) balsos 14 deputāti, bet par Egilu Levitu - deviņi. "Mēs esam nemainīgi iestājušies par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu, tāpēc gribu cerēt, ka aizklāto balsojumu neviens neizmantos, lai teiktu vienu, bet rīkotos citādi," viņa pauda.
Nākamajam Valsts prezidentam jābūt personai ar stingru nacionālo stāju, kurš būs cienīgs Latviju ievest nākamajā simtgadē, izskanēja apmēraem pusstundu ilgušajās Saeimas deputātu debatēs pirms balsošanas par nākamo Valsts prezidentu.

Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, sākot debates, vairākkārt uzsvēra, ka Latvijā turpmākajos gados nedrīkst būt nekādas atkāpes no plāna par valsts aizsardzības stiprināšanu. Taču valsts aizsardzība un ārējā drošība būs atkarīga no tā, cik droša situācija būs iekšpolitiski. Stiprinot iekšējās aizsardzības spējas, prezidentam būs jāspēj vienot nevis šķelt sabiedrību. Tas nozīmē arī prezidenta spēju sarunāties ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

"Mēs vēlamies Valsts prezidenta amatā redzēt valstsvīru. Ne tikai vārdos, bet arī darbos," teica Āboltiņa, uzsverot, ka prezidentam jābūt patriotam un valsts demokrātiju iemiesojošam.

"Mēs visi esam devuši zvērestu strādāt Latvijas labā, tādēļ es aicinu jūs šodien, ievēlot mūsu valsts prezidentu, pieņemt atbildīgu lēmumu. Un brīdī, kad kāds no kandidātiem būs saņēmis Saeimas vairākuma atbalstu, cienīt un atbalstīt jaunievēlēto Valsts prezidentu," teica Āboltiņa. 

Nacionālās apvienības viens no līderiem Raivis Dzintars uzsvēra, ka Valsts prezidents iemiesos vēstījumu, kas ir Latvija. Saeimai trešdien ir vēsturiska izvēle par prezidentu, ar kuru Latvija sagaidīs savu simtgadi.

"Katrs šodienas balsojums jāuztver ar maksimālu atbildību," teica Dzintars un uzdeva jautājumu, kurš no kandidātiem ar savu tēlu un pieredzi būs spējīgs uzņemties pienākumus Valsts prezidenta amatā, kas nav "viens no daudziem amatiem", bet nozīmīgāks.

Savukārt Ingmārs Līdaka (ZZS), runājot par Vējoni teica, ka viņam ir daudz spīta un Latvijas stingrības, lai kļūtu par spējīgu Valsts prezidentu. Līdaka nākamajam Valsts prezidentam, novēlēja darboties ar stipru stāju , vārdiem un ticību, pacietību, kā arī demonstrēt vienkāršu un visiem saprotamu rīcību.

"Novēlu prezidentam žogus nevis būvēt, bet nojaukt," teica Līdaka.

Augusts Brigmanis (ZZS) teica, ka nevienam deputātam nav tiesības nepiedalīties Valsts prezidenta vēlēšanās, jo katram deputātam šīs tiesības un pienākumu devuši vēlētāji. Brigmanis uzsvēra, ka visi četri Valsts prezidenta amata kandidāti ir spējīgas un godājamas personības. ZZS respektēšot ikvienu no šīm kandidatūrām, kura kļūs par prezidentu.

Opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas deputāte Nellija Kleinberga uzrunā pauda, ka LRA prezidenta amata kandidāts ir Latvijas patriots ar stingru stāju, kurš būtu piemērots šim amatam. To apliecinot arī sabiedriskā doma un mansprezidents.lv iegūtie daudzie atbalsta paraksti. 

Saskaņas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins pavisam īsā uzrunā uzteica Sergeja Dolgopolova kandidatūru. 

Debates ilga nedaudz vairāk par pusstundu un nu jau ir beigušās. Pēc plkst.10:30 sākas vēlēšanu pirmā kārta.

Valsts prezidentu ievēl aizklātā balsošanas procesā ar vēlēšanu zīmēm. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka (ZZS) prognozēja, ka katras balsošanas kārtas organizēšana un balsu skaitīšana aizņems apmēram pusotru stundu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas