Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzintars: Pieprasījums atsaukt ekonomikas ministru no amata izskatās pēc politiskās atriebības

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) pieprasījums ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (NA) atstāt savu amatu izskatās pēc politiskās atriebības, pirmdien pēc valdību veidojošo spēku partiju sanāksmes žurnālistiem norādīja Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš pauda, ka Kariņa paziņojums par to, ka nav bijis būtiski, kurš no trim NA ministriem pēc tam, kad partija pieprasījusi iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) demisiju, atstāj valdību, bijis savāds. Kariņš šo NA soli traktējis kā "šantāžu".

Dzintars atzīmēja, ka NA nepiekrīt Kariņa viedoklim par to, ka partija būtu izvirzījusi ultimātu, uzskatot, ka tā bija "atklāta pozīcija, pie kādiem noteikumiem NA ir gatava turpināt darbu koalīcijā". NA darbības pamatā ir vērtības, un partija var atrasties valdību veidojošo spēku vidū tikai tik ilgi, kamēr pārējie partneri šīs pamatvērtības respektē. 

NA līderis informēja, ka koalīcijas sēdē no "Attīstībai/Par!" (AP) kolēģiem nav sadzirdēts šāds aicinājums premjeram atlaist kādu no NA ministriem.

"Manuprāt, šāds solis, ja mēs runājam par valdības stabilitāti, drīzāk ir vērsts pretēji valdības stabilitātes interesēm, nevis par labu valdības stabilitātei. Es domāju, ka mēs to esam pierādījuši gandrīz četru gadu garumā, ka politiskā stabilitāte arī ir viena no mūsu pamatvērtībām, un to mēs respektējam un ņemsim vērā arī pašreizējā procesā," pauda Dzintars.

NA Saeimas frakcijas vadītājs savā uzrunā vēl neatklāja, vai NA pildīs premjera doto uzdevumu un Vitenbergu amatā nomainīs ar citu ministra amata kandidātu. Dzintars tikai atklāja, ka koalīcijas sadarbības sanāksmes starplaikā ir runājis ar Vitenbergu par šo jautājumu, kurš to uztvēris ar neizpratni un dziļu vilšanos. 

Vienlaikus Dzintars no ekonomikas ministra sarunas laikā esot saklausījis mudinājumu, ka valsts intereses ir svarīgākās, un valdības krišana šādos apstākļos nebūtu pieļaujama. Lai oficiāli atbildētu uz šo jautājumu, NA vēl plāno jautājumu apspriest partijas valdē, tostarp konsultēsies ar Vitenbergu, lai pēc tam par tālākajiem soļiem informētu arī koalīcijas partnerus. 

Reizē Dzintars preses konferencē norādīja, ka lēmums pieprasīt Golubevas demisiju no Kariņa puses bijis pareizs.

"Šo lēmumu gaidīja ne tikai NA atbalstītāji, es domāju, neatkarīgi no politiskās piederības. To gaidīja ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji. Šāds notikums nevarēja palikt tikai ar simboliska brīdinājuma sekām, bija jābūt kādam, kurš uzņemas par to politisko atbildību," sacīja NA līderis.

Jau ziņots, ka NA veiktā "šantāžas mēģinājuma" dēļ Kariņš ir nolēmis prasīt Vitenberga demisiju. NA varēs izvirzīt jaunu kandidātu ekonomikas ministra amatam. Vienlaikus gan Kariņš pieļauj iespēju NA pašai lemt par to, kuru no saviem ministriem nomainīt. Premjers skaidroja, ka Vitenbergs patlaban demisijai ticis izvēlēts kā "jaunākais" NA ministrs.

No Kariņa paustā secināms, ka viņš šantāžu saskata NA aicinājumā prasīt nu jau no amata atkāpušās iekšlietu ministres Golubevas demisiju, pretējā gadījumā NA solot aiziet no valdības.

Premjers uzsvēra, ka mērķis ir politiskā līdzsvara atjaunošana, tāpēc NA arī būs jānomaina viens ministrs. Tā kā NA pati nevienu savu ministru nenosauca, Kariņš nolēmis prasīt jaunākā ministra - gan amatā, gan gados - Vitenberga demisiju.

Kariņš pauda, ka ar šādu "šantāžās elementu" valdība tālāk nevarētu strādāt, jo tas pavērtu iespējas jebkuram partnerim turpmāk iet "ultimatīvu ceļu", kas nozīmētu, ka valdība īsā laikā kļūtu rīcībnespējīga.

"Bez šādas ministra nomaiņas nav iespējas panākt politisku līdzsvaru koalīcijā, jo valdības stabilitāte ir atkarīga no tā, ka tai ir pilns sastāvs un vairākums Saeimā. Šajā gadījumā līdzsvars tika izsists, un šis ir mans piedāvājums, kā var īsā laikā atgriezties pie līdzsvara," skaidroja politiķis.

Atbilstoši koalīcijas līgumam, premjers Vitenberga demisiju prasīs pēc divām dienām, "ja nebūs citas informācijas".

Iekšlietu ministre Golubeva nolēma pati demisionēt. Politiķe pirmdien esot uzzinājusi, ka, nesagaidot Iekšlietu ministrijas analītisko ziņojumu par iekšlietu dienestu darbu 9. un 10.maijā, premjers ir pakļāvies NA spiedieniem un nav vairs gatavs atbalstīt viņas darbu. Šādos apstākļos viņa ir nolēmusi atgriezties kā deputāte Seimā.

NA Saeimas frakcija un valde pagājušajā nedēļā pieprasīja premjeram atbrīvot no amata Golubevu saistībā ar situāciju 9. un 10.maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, kur cita starpā tika pieļauta Krievijas agresiju atbalstošu cilvēku pulcēšanās.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas