Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Ekonomists: valdība dzīvo optimisma pilnā sapņu pasaulē

Valdība dzīvo optimisma pilnā sapņu pasaulē - netiek domāts par strukturālajām reformām, un tā ir lielākā Latvijas problēma, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina Rīgas Ekonomikas augstskolas docents ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis."Manuprāt, valdība dzīvo kaut kādā optimisma pilnā sapņu pasaulē.

Viņi dzīvo un cer, ka situācija būs tomēr labāka, nekā citi cilvēki - eksperti - to ir prognozējuši. Tā ir galvenā problēma," sacīja Dombrovskis.Viņš uzsvēra, ka pašreizējā ekonomikas izaugsme nav valdības nopelns. "Ja ekonomika pieaugs straujāk, nekā bija prognozēts, man nav ne mazāko šaubu, ka politiķi steigs pateikt, ka tas ir viņu nopelns, ka tas ir viņu darbības rezultāts. Lai arī viņiem nebūs taisnība, jo darbības jau nekādas nebija. Ir vienkārši gaidīšana, ka būs labāk, nekā iecerēts," klāstīja Dombrovskis.Ekonomists paskaidroja, ka "tautsaimniecība ir visu uzņēmumu un darbinieku summa". "Tas, ka iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaug vai arī nepieaug, ir konkrētu indivīdu sniegums, kurš ietver gan veiksmi, gan arī nopietnu darbu, gan intelekta ieguldījumu. Tas ir viņu darbības rezultāts. Savukārt valdības darbs ir sakārtot to, ko tā kontrolē, proti, publisko sektoru. Taču valdība to nedara," pastāstīja Dombrovskis.Pēc viņa teiktā, "nākamā gada vilciens, ja runājam par strukturālajām reformām, jau ir aizbraucis", un valdība strukturālo reformu ziņā nav paveikusi neko."Ja mēs pavērtējam valdības rīcību piecu baļļu sistēmā, tad, lai nopelnītu četrinieku, valdībai vajadzēja: pirmkārt, atcelt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes. Otrkārt, būtiski palielināt nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Treškārt, samazināt sociālā budžeta tēriņus, piemēram, apliekot ar nodokli augstās pensijas, samazinot citas dārgas lietas, piemēram, ģimenes pabalstus maksāt tikai trūcīgām ģimenēm un netērēt naudu tām ģimenēm, kurām ir pietiekami ienākumi un pabalsts neko būtiski nemaina," klāstīja ekonomists.Viņaprāt, valdība būtu varējusi nopelnīt arī piecinieku, ja tā būtu spējusi palielināt citus nodokļus tā, lai pat pašreizējo sociālo nodokli tā varētu par dažiem procentpunktiem samazināt."To, ko valdība ir izdarījusi... piedodiet, man diemžēl nav ko te daudz piebilst, tas ir nožēlojami. Es saprotu, ka īstermiņā ir grūti realizēt nozīmīgas reformas, jo īpaši tad, ja viss ir vērsts uz to, lai samazinātu izdevumus. Bet ir jāizšķir prioritātes. Tas, kā to realizēt, tad arī ir viens no valdības uzdevumiem un tās izaicinājums. Taču tagad, kā jau minēju, valdība vienkārši cer uz labāko. Bet tikai ar cerībām kaut ko panākt nav iespējams. Tas ir fakts. Es esmu pārsteigts, ka cilvēki to nesaprot," sašutumu pauda Dombrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas