Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izbeidz KNAB sākto kriminālprocesu pret Rucavas novada vadītāju par kukuļdošanu

Liepājas prokuratūra nav konstatējusi noziedzīga nodarījuma sastāvu uz izmeklēšanas laiku no amata atstādinātā Rucavas novada domes priekšsēdētāja Anda Roļa (Vienoti novadam) veiktajās darbībās - naudas nodošanā Valsts darba inspekcijas amatpersonai.

Tādēļ 19.maijā prokuratūra nolēmusi izbeigt kriminālprocesu, ko pērn rudenī pret Roli par iespējamu kukuļdošanu Valsts darba inspekcijas (VDI) amatpersonai sāka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), informēja Liepājas prokuratūras virsprokurors Atis Dzērvēns.

"Nav strīdu par to, ka Rolis ir nodevis noteiktu summu. To atzīst gan viena, gan otra puse," skaidroja A.Dzērvēns, piebilstot, ka trūkst pierādījumu tam, ka šī darbība būtu klasificējama kā noziedzīgs nodarījums, proti, kukuļdošana.

KNAB ir tiesības šo Liepājas prokuratūras lēmumu 10 dienu laikā apstrīdēt. Ja lēmums netiks apstrīdēts, A.Rolis būs tiesīgs atgriezties pie Rucavas novada novada domes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas.

Kā ziņots, KNAB šī gada pavasarī nosūtīja Liepājas prokuratūrai 2010.gada oktobrī sāktā kriminālprocesa materiālus, uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, lai KNAB izmeklētājs rosinātu prokuratūru saukt A.Roli pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 323.panta otrās daļas par kukuļdošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB bija konstatējis, ka pašvaldības vadītājs, būdams valsts amatpersona, esot nodevis kukuli 50 latu apmērā VDI Kurzemes reģionālās valsts darba inspekcijas amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, attiecīgajā novada pašvaldībā neveiktu pienācīgu pārbaudi darba aizsardzības jomā.

Ja A.Rolis tiktu saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 323.panta otrās daļas par kukuļdošanu, ko izdarījusi valsts amatpersona, par minēto pārkāpumu amatpersonai iespējams sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem.

A.Rolis Rucavas novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 2010.gada 11.martā. Pērnā gada oktobrī KNAB sāka kriminālprocesu pret A.Roli par iespējamām prettiesiskajām darbībām saistībā ar kukuļa došanu citai valsts amatpersonai. Aizdomās turētajam A.Rolim tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp atstādināšana no amata pienākumu pildīšanas.

Rucavas pašvaldībā pēdējo gadu laikā vairākkārt mainījušies vadītāji, un tas bijis saistīts arī ar kriminālprocesu, kas tikta sākts pret vienu no novada vadītājiem. Pēc 2009.gada vasarā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Rucavas novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts Viktors Čamans (Novada attīstībai), kurš tā paša gada rudenī nolēma atkāpties no amata veselības problēmu dēļ.

2009.gada 28.oktobrī par Rucavas novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts Andris Brīvkalns (Novada attīstībai), taču arī viņš šajā amatā pavadīja neilgu laika posmu. 2010.gada 11.martā bija jārīko jaunas domes priekšsēdētāja vēlēšanas, jo balsojumā par A.Brīvkalnu 2009.gada gada 28.oktobrī bija piedalījies arī deputāts Jānis Bārdulis (Latvijas Zemnieku savienība), kuram tobrīd jau bija stājies spēkā notiesājošs spriedums un kurš ar 2009.gada 22.oktobri bija zaudējis Rucavas novada domes deputāta pilnvaras. Līdz ar to pastāvēja šaubas, vai A.Brīvkalns domes priekšsēdētāja amatā ievēlēts likumīgi. 2010.gada gada 11.martā Rucavas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts A.Rolis.

Kopš A.Rolis no amata uz laiku ir atstādināts, Rucavas novada domes darbu vada priekšsēdētāja vietniece Līga Stendze (Novadnieki).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas