Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

IZM: daļu no vecāku nodokļu naudas jāļauj novirzīt skolai

Vecākiem jādod iespēja atbalstīt skolu, kurā mācās viņu atvase, pēc viņu vēlēšanās atļaujot tai novirzīt kādu daļu no viņu nodokļu summas. Tas ir viens no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumiem, kā atrisinātu trūkstošā finansējuma problēmu, par ko IZM jau esot informējusi Finanšu ministriju (FM).

Lietuvā jau tagad veiksmīgi darbojoties sistēma, kur vecāki var daļu no saviem ienākumiem novirzīt kādai izglītības iestādei. IZM uzskata, ka arī Latvijā būtu jādod līdzīga iespēja, ļaujot 2% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvēlēt kādai izglītības iestādei. Tas nozīmē — ja viens no vecākiem pelna, piemēram, 500 latu mēnesī uz papīra, gadā skolai varētu novirzīt 19 latus. Priekšlikumu IZM jau izteikusi, tiekoties ar FM, jo tā būtu iespēja rast kaut daļu no izglītības nozarē papildus nepieciešamajiem 15 miljoniem latu nākamā gada budžetā. Taču izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) uzskata, ka tas varētu būt viens no veidiem, kā stimulēt skolas strādāt kvalitatīvāk. Vecākiem, dodot skolai naudu, "būtu arī iespēja prasīt kvalitāti", norāda viņas preses pārstāve Agnese Korbe. Tas arī varētu veicināt skolu konkurenci par skolēnu un būtu solis pretī principa "nauda seko skolēnam līdz skolai" ieviešanai. Pagaidām nauda skolēnam seko tikai līdz pašvaldību kasei.

Izglītības ekspertes Marija Golubeva un Zane Oliņa IZM priekšlikumu vērtē līdzīgi — viņas norāda, ka tas kopumā ir atbalstāms, tomēr esot diskutējams, vai tas ir pats labākais. Ekspertes uzskata, ka IZM priekšlikums ir populistisks, jo tas esot veids, kā ar citu līdzekļu palīdzību sarežģītākā veidā novērst uzmanību, ka pašlaik nauda neseko skolēnam līdz pat skolai. M.Golubeva arī apšauba iespēju to ieviest dzīvē, ņemot vērā pašreizējo konkurenci par nodokļu maksātāju naudu valsts pārvaldē. Atturīgi IZM priekšlikumu komentē FM un uzsver, ka tai nav informācijas par to, kā varētu īstenot šādu mehānismu un vai šādas pārdales administrēšana neprasītu papildu līdzekļus. Ja netiktu palielināta ienākuma nodokļa likme, nāktos samazināt finansējumu citām vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas