Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Jaunos ministrus būtu gribējuši iepazīt rūpīgāk

Pulkstenis bija jau pusčetri pirmdienas pēcpusdienā, kad Valdis Dombrovskis publiskoja savas trešās valdības ministru galīgo sarakstu. Otrdienas rītā plkst. 10 sākās Saeimas sēde, kurā balsoja par jauno Ministru kabinetu, un plkst. 13 tas bija apstiprināts. Viss pusdiennakts laikā. Valdības sastāva veidošanas process ir liela garāmpalaista iespēja, jo jau atkal par potenciālajiem ministriem nav notikusi nekāda sabiedriska apspriešana, spriež Providus pētniece Iveta Kažoka.

Arī Dienas uzrunātie arodbiedrību pārstāvji atzīst - process bijis sasteigts un necaurskatāms, turklāt par vairākiem jaunajiem ministriem nozares pārstāvjiem neesot nekāda priekšstata vai pat radušās šaubas. Politiķi tam nepiekrīt un uzsver, ka sabiedrībai bijis pietiekami laika, lai iepazītos ar provizoriskajiem ministru kandidātiem.

«Nezinu, kam pa priekšu viņi skrien. Jāteic, laiks ir novilcināts ļoti ilgi ar koalīcijas veidošanas un valdības sastāva lietām, tādēļ no šāda aspekta ir labi, ka beidzot tas ir zināms,» divējādas izjūtas ir Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas priekšsēdētājam Aldim Misēvičam. Latvijas Apvienotās Policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna cer, ka arodbiedrībai drīzumā izdosies satikties ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, par kuru viņam šobrīd neesot nekāda priekšstata. «Diemžēl sabiedrības viedoklis šiem politiķiem neinteresē. Protams, ka viss notiek ātri, īpaši ņemot vērā, ka šiem ministriem ir šādi tādi grēciņi,» pauda A. Sūna.

Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Jānis Krastiņš uzskata, ka ministrus vajadzējis vairāk iepazīt, jo informācija bijusi ļoti pastarpināta. Tiesa gan, vispirms esot jāļauj ministriem pastrādāt un tikai tad jāizdara spriedumi. «Mēs nekad nevaram zināt par visiem cilvēkiem. Cilvēki saklausās, ko presē raksta, piemēram, par to, ka Sprūdžam nav izglītības, taču viņš pastrādās un, iespējams, būs labākais no labākajiem,» sacīja J. Krastiņš.

I. Kažoka uzskata, ka «iespējams, partijas ir nobijušās par to, kas tur atklātos, vai arī par to, ka tas būtu instruments konkurentu rokās. Rezultāts ir tāds, kāds ir, saņēmām necaurskatāmu procesu». Pirmdien notikušo koalīcijas frakciju deputātu un ministru amatu kandidātu tikšanos viņa kritizē, jo gan opozīcijai, gan sabiedrībai durvis uz to bijušas slēgtas. Lai gan šāda prakse bijusi arī līdz šim, tomēr šo koalīciju solīja veidot pēc citiem principiem, kā uzskata pētniece, arī sabiedrībai bija jāļauj potenciālos ministrus izvērtēt.

Dienas uzrunātie politiķi gan uzsver - provizoriskie vārdi sabiedrībai bijuši zināmi jau agrāk. Vienotības frakcijas deputāts Aleksejs Loskutovs atzīst, ka ilgāka kandidātu izvērtēšana, iespējams, dotu kādu labumu, tomēr vārdi izskanējuši jau agrāk, un katrs, kas gribēja izteikties, varēja to darīt. Līdzīgi domā jaunpienācējs valdībā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (ZRP): «Vakar notika oficiālā, formālā puse, tomēr sabiedrībai kandidāti bija zināmi jau nedēļu. Protams, gribētos, lai ir vairāk laika, vairāk iespēju kandidātiem stāstīt par savu redzējumu, tomēr domāju, ka šis ir saprātīgs kompromiss.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas