Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kasparovu atbalsta atsevišķi deputāti no četrām partijām

Pagaidām Saeimā netiks iesniegts priekšlikums par Latvijas dubultpilsonības piešķiršanu pasaules šaha čempionam un Krievijas demokrātiskās opozīcijas aktīvistam Garijam Kasparovam.

Pašlaik Kasparovu atbalstot atsevišķi deputāti no četrām partijām, tomēr, ņemot vērā to, ka neviena no Saeimas frakcijām nav pieņēmusi solidāru lēmumu atbalstīt Latvijas dubultpilsonības piešķiršanu, "politiskās pieklājības dēļ deputātu uzvārdus nenosauksim un viņu iesniegumu pagaidām neiesniegsim", aģentūrai LETA norādīja Kasparova pārstāve Jeļena Avotiņa-Jekateriņičeva.

"Analizējam situāciju, lai pieņemtu lēmumu," norāda Kasparovs.

Kasparova pārstāvji atgādina, ka Kasparovs ar savu iesniegumu vērsies tikai pie atsevišķām partijām un Saeimas frakciju vadītājiem, lai politiskie spēki varētu pārrunāt šo jautājumu. Saskaņā ar Pilsonības likuma grozījumiem iesniegumu par dubultpilsonību Saeimas Prezidijam iesniedz nevis pats pretendents, bet gan desmit deputāti no dažādām frakcijām, sacīja Avotiņa-Jekateriņičeva.

Līdz šim vairāki politiķi publiski pauduši savu atbalstu pilsonības piešķiršanai Kasparovam, piemēram, Saeimas deputāts Kārlis Krēsliņš (Nacionālā apvienība). Argumentējot savu viedokli, Krēsliņš min, ka "1985.gadā Kasparovs atklāti izteicās par Baltijas valstu okupāciju, viņš prognozēja Berlīnes mūra krišanu un ieteica pārdot Kuriļu salas Japānai". Tāpat Kasparovs esot jau tolaik spēlējis ar Krievijas, nevis PSRS karodziņu. "Tā bija uzdrīkstēšanās un drosme. Vai tā nebija sava viedokļa faktiskā demonstrācija pasaules priekšā - PSRS sabrūk un tagad no tās veidojās neatkarīgas valstis, tajā skaitā arī Latvija?" pauž Krēsliņš.

Tāpat deputāts norāda, ka Latvija ir piešķīrusi noteiktam skaitam Latvijas pilsonību, un daudzi no šiem cilvēkiem ir Latvijai devuši lielu pienesumu, "bet, domāju, Kasparovs nebūtu starp pilsonības ieguvējiem tas sliktākais". "Mēs tērējām miljonus latu, lai reklamētu Latviju, Kasparovs kā Latvijas pilsonis Latvijas atpazīstamībai būtu ļoti labs devums," uzsver deputāts.

Jau ziņots, ka Kasparovs vērsies pie vairākām Saeimas frakcijām ar lūgumu viņam piešķirt Latvijas dubultpilsonību par īpašiem nopelniem valsts labā. Pagaidām gan neviena no parlamenta frakcijām nav izteikusi viennozīmīgu atbalstu Kasparovam piešķirt Latvijas pilsonību, norādot, ka neredz pamatojumu piešķirt pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Pats Kasparovs savukārt uzsver, ka viņu ar Latviju "īpašas attiecības" saista vairāku gadu garumā. Viņa bijusī sieva ir Latvijas pilsone, bet dēlam ir uzturēšanās atļauja, un viņš regulāri mēdz būt Rīgā. Kasparovs gan arī atzīst, ka viens no iemesliem ir arī vēlēšanās nodrošināt pārvietošanās brīvību, kas viņam īpaši svarīgi ir laikā, kad viņš kandidē uz starptautiskās šaha organizācijas FIDE prezidenta amatu.

Kasparovs privātā vizītē Rīgā varētu ierasties decembrī.

Jau 22 gadu vecumā Kasparovs kļuva par jaunāko pasaules čempionu šaha vēsturē. 2000.gadā viņš cīņā par pasaules čempiona titulu zaudēja savam tautietim Vladimiram Kramņikam.

Azerbaidžānā dzimušais un 50 gadus vecais Kasparovs bija pasaules čempions šahā no 1985. līdz 2000.gadam, bet 2005.gadā beidza šahista karjeru, jo nolēma pievērsties politikai un grāmatu rakstīšanai.

Kasparovs ir pirmais, kurš spēlējis divus pasaulslavenus mačus "Cilvēks pret mašīnu" ar superdatoru IBM Deep Blue, kuri translēti internetā 1996. un 1997.gadā. Kasparovs arī aktīvi veicinājis šaha popularizēšanu visā pasaulē. Viņam ir nodoms 2014.gada augustā balotēties Starptautiskās šaha federācijas prezidenta amatam.

Šaha leģenda pēdējos gados kļuvis par aktīvu Krievijas opozīcijas dalībnieku un piedalījies vairākos opozīcijas rīkotajos protestos pret prezidentu Vladimiru Putinu, turklāt jūlijā viņš izteicās, ka baidās atgriezties Krievijā, jo pret viņu varētu tikt sākta izmeklēšana pret opozīciju vērstās kampaņas gaitā.

Kasparovs 2008.gadā gatavojās kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās, taču viņam neizdevās savākt pietiekami lielu atbalstītāju skaitu, līdz ar to viņam nācās no šīs ieceres atteikties.

Savā autobiogrāfijā Saeimas deputātiem Kasparovs norāda, ka 1990.gadā, protestējot pret PSRS komunistiskās vadības noziedzīgo politiku, Ņujorkā mačā par pasaules čempiona titulu Kasparovs spēlēja nevis ar sarkano PSRS karogu, bet trīskrāsaino Krievijas karogu, kas tolaik bija tautas cerību simbols.

No 1991. līdz 1996.gadam Kasparovs bija radiostacijas Eho Moskvi direktoru padomes priekšsēdētājs. Kasparovs ir Viskrievijas tautas kustības Apvienotā pilsoniskā fronte izveidotājs. Fronte kļuva par pamatu koalīcijai Cita Krievija - pirmā protestu viļņa pret Putina režīmu organizētājai un iedvesmotājai. Opozicionārs ir viens no parakstu vākšanas masu kampaņas Putinam ir jāaiziet iniciatoriem.

Kasparovam arī pieder informatīvi politiskais portāls kasparov.ru. Viņš arī nodarbojas ar individuālu labdarību. Pirmoreiz Krievijā bija reģistrēts privāts Kasparova labdarības fonds, kas sniedz materiālu palīdzību bēgļiem, vientuļiem pensionāriem un veterāniem. Pēdējos gados šaha ģēnijs nolasījis vairāk nekā 100 lekcijas un vadījis seminārus lēmumu pieņemšanas teorijā.

2007.gadā viņš iekļauts 100 mūsdienu ģēniju sarakstā, ko, veicot aptaujas, izveidojusi sabiedrība Creators Synectics, kā arī žurnāla Time 100 visietekmīgāko cilvēku sarakstā. Pagaidām Saeimā nevērsīsies ar iesniegumu par pilsonības piešķiršanu Kasparovam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas