Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koalīcija caur ministrijām finansēs tos, kurus agrāk atbalstīja no kvotām

Ielu bruģēšana turpinās ne tikai Rīgā, bet arī netālu no Liepājas, Durbes novadā. Pērn Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) no "deputātu kvotām" novadam iedeva 65 000 eiro Raiņa ielas bruģētā posma pārbūvei. Vēl 2500 eiro ZZS deputātu grupa piešķīra Durbes pilskalna parka izveidei.

Durbes novadā dzīvo Saeimas deputāts un Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS), kura ģimenei te pieder arī zemnieku saimniecība. Taču politiķis tagad slavē atteikšanos no "deputātu kvotām", kas gadiem bija iespēja finansiāli atbalstīt arī ar partijām saistītās pašvaldības.

Vēriens, ar kādu tas notika pagājušajā gadā, pārsniedzot 20 miljonu eiro robežu, izpelnījās lielu kritiku. Tāpēc valdības partijas šogad izvēlējās citu naudas piešķiršanas veidu. Palielinot ministriju budžetu bāzes izdevumus, ir iespēja finansējumu, kuru iepriekš deputāti dalīja pēc saviem ieskatiem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tagad piešķirt no ministriju budžetiem. Putra žurnālistiem apstiprināja, ka joprojām tiekot saņemti daudzi lūgumraksti, kas daļēji esot ņemti vērā budžeta sagatavošanas gaitā. "Tā kvotu sistēma ir tāda sava veida darbības imitēšana, parādot, ka deputāts ar savu statusu var sniegt kādu papildu labumu vēlētājiem. Ir jāstrādā visu gadu," uzsvēra Putra.

Atsakoties no "deputātu kvotām", ar valdošajām partijām saistītās nelielās pašvaldības varētu būt lielākās zaudētājas. Uz vaicāto, kā Putra redz iespēju atbalstīt, piemēram, Durbes novadu, viņš atjoko, ka politiķa ģimenes zemnieku saimniecība esot viens no lielajiem darba devējiem un no tās pašvaldības budžetā ienākot ap 70 000 eiro. Kā vienu no risinājumiem viņš minēja pašvaldībām garantētās nodokļu ieņēmumu summas palielināšanu. Valdība apņēmusies garantēt, ka pašvaldību kopējie nodokļu ieņēmumi nav mazāki par 19,5% no valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumiem.mLatvijas Pašvaldību savienība (LPS) prasīja, lai šī kompensācija būtu 19,6% apmērā, uz ko uzstāj arī ZZS. Putra skaidroja, ka summas palielināšana par 0,1% dotu papildus 8,5 miljonus eiro. Durbes novadam gan tie būtu tikai 11 000 eiro.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 18. septembra, avīzē Diena!

Top komentāri

Pašvaldības = izšķērdība un korupci
P
Pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas citadeles
Haris
H
ZZS = komunistu patvērums.
???
?
Putrs jau saputroja ar VSOI, tagad atkal putro (shēmo), kā no Latgales atņemt finansējumu un pārdalīt uz Kurzemi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas