Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Laila Pakalniņa: Par veiksmi!

Bez tā, ko stāsta pīlādži, skudras un kurmji, ir vēsts, kas uzrakstīta ar cigaretēm

Neskatoties uz to, ka daudziem skolas bērniem šo faktu negribas atzīt, — rudens tomēr būs. Un tagad, protams, var skaitīt riek­stus un pīlādžus, var pētīt, cik augstas smilšu pilis sabūvējušas melnās skudras, var uzraudzīt, kad rok kurmis un uz cik kājām stāv gailis. Bet tāpat jau zināms, ka līs lietus, būs auksti, politiķi kašķējoties griezīs budžetu, bezdarbs turpinās pieaugt un daudziem cilvēkiem naudas būs mazāk nekā iepriekš. Ko vēl sliktu lai pasaka? Nu — būs grūti.

Bet mēs izdzīvosim! Jo bez tā, ko stāsta pīlādži, skudras un kurmji, ir vēsts, kas uzrakstīta ar cigaretēm. Un izlasīt to ir ļoti vienkārši. Atliek, piemēram, kādā Latvijas ziņu aģentūras mājaslapas meklētājā ierakstīt "kontrabandas cigaretes", un tautas izdzīvošanas spēju mērs tiek uzrādīts daiļrunīgi. Izrādās, pēdējā mēneša laikā teju katru dienu ir publicēta ziņa (reizēm pat divas), kas apliecina asprātību, uz kuru cilvēks ir spējīgs, ja vien sajūt iemeslu neslinkot.

Tiesa, ar automašīnas aprīkošanas variācijām Latvijas muitniekus un robežsargus laikam vairs īpaši nevar pārsteigt. Slēpņu izvietošanas vietas atkārtojas: aiz aizmugurējā sēdekļa dubultās sienas, starp priekšējiem sēdekļiem, aiz sēdekļu dekoratīvās apdares, grīdā, degvielas tilpnes vietā, buferī, sliekšņos, gāzes ierīcēs un rezerves riteņos. Taču augusta sākumā VID mobilo vienību amatpersonas Terehovas muitas punktā aizturēja vadītāju, kurš pārvietojās ar auto, kam viens no četriem riteņiem pat vizuāli atšķīrās no pārējiem — tajā bija sabāztas 50 paciņas Winston Light, 36 paciņas More un 120 paciņas Kiss Super­slim.

Protams, ne jau tikai par gaisu ir bijusi vēlme uzdot cigaretes. Tā kāda sieviete 19.augustā labprāt būtu vēlējusies, lai vismaz daļu no 510 cigarešu paciņām ar Krievijas akcīzes markām lidostas Rīga kontroles dienesti noturētu par kukurūzu, jo transportēšanai uz Angliju viņa bija tās salikusi kukurūzas pakās. Savukārt kāds pāris, kas naktī uz 23.augustu šķērsoja robežu Terehovā, acīmredzot domāja, ka ar ievietošanu cepumu kārbās pietiek, lai 4440 cigarešu tiktu uzskatītas par 4440 cepumiem. Bet kāds gājējs 8.augustā tā arī kājām nāca un no Krievijas nesa trīs auzu pārslu pakas. Ar cigaretēm, protams, kas turklāt vēl bija ielipušas viņa vējjakā un bikšu starās. Kopā — 123 paciņas.

Daudz vairāk — 110 000 cigarešu — 15. augustā lokomotīves šahtās bija paslēpis vilciena vadītājs un viņa palīgs. Taču dzelzceļa vagonā starp zāģmateriāliem, ko VID darbinieki augustā pārbaudīja Rēzeknē, protams, ietilpa vēl vairāk — 6,6 miljoni cigarešu.

Taču ar to kontrabandas cigarešu transportēšanas veidi nebūt nav izsmelti. Laikā, kad Latvijā skolēni un citi ekstrēmisti iecienījuši izklaides veidu, kas saucas Mežakaķis (kokos izveidoti virvju ceļi un nobraucieni pa trosēm), kāds 1986.gadā dzimis Latvijas pilsonis ierīkoja "kaķi", kas mežā netālu no Pededzes savienoja Latviju un Krieviju. Tikai pa kokos iekārtajām trosēm nešļūkāja bērni, bet gan polietilēna maisi ar cigaretēm, ko pārvietoja, izmantojot trīšu un vinču sistēmu.

Tiesa, nav jau gluži tā, ka cilvēki ir gatavi darbināt trīšus, vinčas un smadzenes cerībā sasildīties ar cigaretēm vien. Nereti kopā ar cigaretēm tiek transportēts arī alkohols, uz kura atrodamas Krievijas un Baltkrievijas akcīzes uzlīmes. Tā augustā cilvēki uz Latviju līdztekus cigaretēm mēģinājuši vest, piemēram, šādu degvīnu šķirnes: Kļukva, Kovčeg, Dobra škļanka..

Šeit minētie un arī neminētie fakti par cigarešu kontrabandu, protams, ir optimisma pilni. Gan tāpēc, ka liecina par cilvēku radošo garu, gan par zināmiem likumsargu sasniegumiem — runa taču ir par pieķertiem pārkāpējiem.

Un vēl. Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par airBaltic pilotu pārformēšanu darbā uz ārvalstu kompāniju nupat ir teicis, ka "ikviens veiksmīgs uzņēmējs jau ir izvērtējis, vērtē vai vērtēs iespējas samazināt izdevumus un šajā apstāklī nav nekā peļama". Taču Gerharda tekstu — "airBaltic piemērs ir signāls valdībai, lemjot par nodokļu politiku. Par to ir jālemj nevis slēpjoties, bet skatoties no konkurētspējas pozīcijām. Mums jārēķinās, ka blakus ir kaimiņvalstis, ka esam ES, ka daudzviet nodokļu politika ir labvēlīgāka" — pēc būtības var attiecināt arī uz Pededzes kokos ierīkoto trošu ceļu. Protams, Latgales iedzīvotājs no veiksmīga uzņēmēja atšķiras ar to, ka nespēj savu vēlmi nopelnīt realizēt likuma ietvaros. Taču morāle tā pati — katrs grib izdzīvot un dara to, kā māk.

Protams, mēģinājumi nopelnīt vai ietaupīt ar rīcību, kuras dēļ Latvijas valsts kaut ko zaudē, diez cik labi neizskatās. Tāpēc, lietainajam, aukstajam, grūtajam rudenim tuvojoties, nāk prātā padomju komiķis Arkadijs Raikins un viņa uztraukums par to, ka balerīna lēkājot velti šķiež enerģiju. Raikins teica — balerīnai pie kājas vajadzētu pievienot dinamomašīnu, lai viņa ražo elektrību. Tieši tāpat gribētos gan legālo, gan nelegālo nodokļu optimizētāju idejām pievienot kaut ko, piemēram, valsts kasi, lai darboņi darbojas, bet valsts kļūst bagātāka. Ja tas rādās drīzāk skumjš nekā priecīgs pasākums, atliek pieminēt, ka augustā automašīnā BMW, kuras salonā un sliekšņos bija paslēptas kontrabandas cigaretes, robežsargi atrada arī degvīnu Za Udaču.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas