Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

LVRTC un VITA apvienošanā 55 tūkstošus latu tērē juridiskajiem pakalpojumiem

Uzņēmumu Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) un Valsts informācijas tīkla aģentūra (VITA) ekonomisko apvienošanās lietderību izvērtēs nevis ministrijas vai valsts uzņēmumu amatpersonas, bet par 55 tūkstošiem latu kāds advokātu birojs. Konkursa īsais pieteikšanās termiņš, steigā  formulētie uzdevumi, un dažas ļoti specifiskas prasības, pēc Valsts kontrolieres domām rada aizdomas, ka iepirkums organizēts konkrētam izpildītājam, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

VITA 2008. gadu noslēdza ar pieklājīgu peļņu, vairāk nekā 140 tūkstošiem. Tomēr valsts iestādēm un arī privātiem klientiem pamazām atsakoties no VITA elektronisko sakaru un  ar informācijas tehnoloģijām saistītiem pakalpojumiem, tas esot sācis nest zaudējumus, apgalvo uzņēmumā. Satiksmes ministrija ilgi minstinājās, ko darīt, līdz izlēma VITA pievienot LVRTC.

Īpašnieks vēl nebija pieņēmis gala lēmumu, kad LVRTC savā mājas lapā izsludināja konkursu par juridiskajiem pakalpojumiem abu uzņēmumu apvienošanā. Kopējā iepirkuma summa – 92 tūkstoši. Nolikumu izņēma 12 pretendenti, savu piedāvājumu nedēļas noteiktajā laikā iesniedza tikai viens.

Neviens no pretendentiem nesūdzējās, pagarinājumu nelūdza un LVRTC 16.decembrī slēdza līgumu ar vienīgo pretendentu advokātu biroju BDO Zelmenis un Liberte. Viņu prasītā samaksa nepārsniedzot 55 latu likmi par stundu tika atzīta par saimnieciski izdevīgāko, jo ar ko salīdzināt nebija. BDO Zelmenis un Liberte piekāpās valsts uzņēmumam un slēdza līgumu par mazāku  summu nekā iepriekš bija izziņots -  55 190 latiem. Par iepirkumiem, kas pārsniedz 100 000 latu robežu jau kādu laiku jāziņo finanšu ministram. Šis iepirkums tāds nebija. 

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) raidījumam norādīja, ka jāizvērtē nepieciešamība arī pēc juridiskajiem pakalpojumiem. "Būtu jāizvērtē konkrētā  LVRTC iepirkuma lietderība un tas būtu jādara kontrolējošām iestādēm," raidījumā klāsta ministrs. Atbildīgais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) atrodas atvaļinājumā. Nekā personīga ministrijā nemācēja teikt, vai un kāds bija LVRTC dotais mandāts šī konkursa organizēšanai.  

Advokātu birojam  pasūtīts izvērtēt, kādas būtu biznesa attīstības iespējas abus  valsts uzņēmumus apvienojot. Kā arī šim mērķim nepieciešamo visu juridisko dokumentu sagatavošana.

Valsts kontrole, kas nesen pabeidza  revīziju Latvijas valsts radio un televīzijas centrā, un par tajā atklātajiem pārkāpumiem vērsās prokuratūrā, atzīst, ka šis gadījums kārtējo reizi parādot, ka centrs ļoti brīvi rīkojas ar saviem līdzekļiem. LVRTC uzdevis  privātiem nodarboties ar uzdevumiem, kas patiesībā jāveic uzņēmumu valdēm un ministriju ierēdņiem.

„ Kaut vai tāds darbs, sagatavot valsts sekretāra lēmumu, tas ir pilnīgi ierēdņa darbs - sagatavot dokumentu – tas būtu jādara pašam valsts sekretāram, tas ietilpst viņa pienākumos,” norāda valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Uzmanību šai konkursa nolikumā rada tajā ietvertās prasības. Nekā personīga sazvanītie pretendenti, kas bija ar nolikumu iepazinušies, un vēlējās palikt anonīmi, atzina, ka daži punkti bijuši neizpildāmi. Piemēram, advokātu birojam bija jau jābūt pieredzei valstij piederoša telekomunikāciju uzņēmuma restrukturizācijas vērtēšanā un par to jāiegūst trīs klientu atsauksmes.

BDO Zelmenis un Liberte advokātu birojā raidījumam Nekā Personīga atklāja, ka viņi iepriekš vērtējuši restrukturizācijas iespējas tieši uzņēmumā VITA. Vai konkursa organizētāji šo prasību iekļaujot nolikumā to iepriekš zināja, paliek bez atbildes.

Šis advokātu birojam BDO Zelmenis un Liberte nav pirmais līgums ar LVRTC. Iepriekš viņi gatavoja centra  līgumu ar Lattelecom par ciparu televīzijas ieviešanu Latvijā. Presē minēts, ka agrāk auditorkompānijas „ Deloitte Latvia” darbinieki  Jānis Zelmenis un Vita Liberte bijuši ilggadēji Ventspils tranzītuzņēmumu nodokļu konsultanti. Savdabīgās nodokļu optimizācijas shēmas tagad  izmeklē prokuratūra. Viņi tikuši minēti  arī saistībā ar tā dēvēto  Lemberga stipendiātu lietu.  Pēc atklātībā nākušajām ziņām medijos, Zelmenis un Liberte no Deloitte šķīrās un nodibināja savu advokātu biroju.

Nav gluži tā, ka LVRTC būtu vienīgais valsts uzņēmums, kas ievērojamas naudas summas tērē juridiskiem ārpakalpojumiem. Latvijas valsts ceļi algojuši divus advokātu birojus par kopējo summu vairāk nekā 60 000 latu. Tomēr nepārspētas pagājušā gadā tāpat kā iepriekš ir bijušas Parex bankai tērētās summas juridiskām  konsultācijām – bez ikmēneša tēriņiem konsultantam Nomura, kura uzdevums ir palīdzēt banku pārdot, pērn privatizācijas aģentūra Parex sakarā maksājusi arī advokātu birojam Sorainen vairāk nekā 170 tūkstošus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas