Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mazos ziedotājus cer piesaistīt ar atlaidēm

Deputāti ir spēruši soli pretim mazajiem partiju ziedotājiem, lai mazinātu politisko spēku atkarību no lielajiem sponsoriem, ir pārliecināts Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (Vienotība). 

Saeima pagājušajā nedēļā konceptuāli atbalstījusi grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz mazos ziedojumus un dāvinājumus partijām vai to apvienībām neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Kā attaisnotos izdevumus plānots noteikt ziedojumus, kuri nepārsniedz vienu minimālo mēnešalgu - 360 eiro. Grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli ir saistīti ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa iesniegtajiem priekšlikumiem partiju sistēmas pilnveidei. Valsts prezidents arī aicinājis dubultot valsts finansējumu politiskajiem spēkiem, lai padarītu tos neatkarīgākus. Partijas vai to apvienības, kas vēlēšanās pārvarējušas divu procentu barjeru, kopš 2011. gada var pretendēt uz valsts budžeta naudu - 0,71 eiro par katru saņemto balsi. Pēc 11. Saeimas vēlēšanām uz šiem līdzekļiem varēja pretendēt ne tikai Saeimā ievēlētie, bet arī LPP/LC, kas parlamentā neiekļuva, taču tā nolēma izbeigt darbību. Pēc 12. Saeimas vēlēšanām neviens no spēkiem, kas palika aiz svītras, nesasniedza divu procentu barjeru.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja vietniece Ilze Jurča Dienai atzina, ka piedāvātās izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli var vērtēt pozitīvi un līdzīga kārtība ir arī, piemēram, Lietuvā. "Tas ir netiešs valsts atbalsts partijām, lai veicinātu to lielāku neatkarību, piesaistot daudzus mazos ziedotājus," sacīja I. Jurča, atgādinot, ka līdzīgi tiek atbalstītas arī sabiedriskā labuma organizācijas. Latvijas Universitātes (LU) profesors Jānis Ikstens, kurš nesen piedalījās arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē par Valsts prezidenta iniciatīvām, piekrīt - tas varētu būt solis pareizajā virzienā. Taču ar vienu spalvas vēzienu, viņaprāt, šī problēma nebūs atrisināta. Politologam ir šaubas, vai nodokļa atlaides cilvēkiem, kas var atvēlēt partijai nelielas summas, palīdzēs tām "atbrīvoties no lielo ziedotāju apskāvieniem un vai cilvēki uzreiz tāpēc metīsies ziedot politiskajiem spēkiem", jo jautājums pamatā ir par sabiedrības attieksmi pret partijām. Viņaprāt, šis ierosinājums būtu jāskata kopā ar priekšlikumu palielināt valsts finansējumu politiskajiem spēkiem, un te varētu būt sasaiste - ja šai organizācijai izdodas būt pievilcīgai vēlētājiem un piesaistīt daudzus mazos atbalstītājus, tai arī ir iespēja pretendēt uz lielāku valsts finansējumu.

Visu Ināras Egles rakstu Mazos ziedotājus cer piesaistīt ar atlaidēm lasiet pirmdienas, 9.marta laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas