Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Nākamgad degvielas cenu pieaugums nebūs tik straujš kā šogad

Diez vai nākamajā gadā degvielas cenas pieaugums būs tikpat straujš, kā to pieredzējām šogad, atzina Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes galvenā analītiķe Olga Ertuganova.Degvielas cenu pieaugums neapšaubāmi būs viens no galvenajiem inflāciju ietekmējošajiem faktoriem 2011.gadā, skaidroja O. Ertuganova.

Šā gada novembrī degvielas cenas bija par 9% augstākas nekā iepriekšējā gada novembrī, un, pēc analītiķes teiktā, degvielas sadārdzinājuma _ieguldījums_ kopējos inflācijas skaitļos bija apmēram 0,5 procentu punkti. Tomēr skaitliski degvielas cenas kāpuma ietekmi uz inflāciju izrēķināt esot grūti, jo statistiskas dati rāda tikai tiešo efektu, bet gandrīz neiespējami ir aprēķināt netiešo efektu, proti, ka degvielas sadārdzinājums ietekmēja pārējo preču un pakalpojumu cenas."Jāņem vērā, ka daži uzņēmēji reizēm pat ar uzviju degvielas sadārdzinājumu pārliek uz preču vai pakalpojumu pircēju pleciem, kamēr daži nevar atļauties palielināt cenas jau tā mazā pieprasījuma dēļ, tādējādi pilnīgi uzņemas ar transporta izdevumu kāpumu saistītos zaudējumus," teica Ertuganova.Taujāta, vai degvielas cenu celšanās arvien lielākam autovadītāju skaitam neliks atteikties no automašīnas izmantošanas, viņa norādīja, ka tas varētu ietekmēt cilvēku izvēli retāk izmantot savus transportlīdzekļus, tomēr šādu lēmumu galvenokārt ietekmējot nevis degvielas sadārdzinājums, bet kopējais cenu kāpums līdz ar kopējā nodokļu sloga pieaugumu."Samazinoties pirktspējai, cilvēki vispirms apsver iespēju pārskatīt tos izdevumus, kuru samazināšana, no vienas puses, dod manāmu ietaupījumu, bet, no otras puses, - būtiski nemaina dzīves veidu. Neapšaubāmi - pārsēšanās uz sabiedrisko transportu daudziem autovadītājiem ir mazāks ļaunums nekā izdevumu samazinājums pārtikai, bērnu vajadzībām vai komunālo maksājumu nemaksāšana," sprieda ekonomiste.Viņa prognozēja, ka kopumā inflācijas rādītājs nākamajā gadā būs lielāks nekā valdības prognozētais 1,1%. "Būtiski uzsvērt, ka runa nav par tādiem cipariem, ko redzējām pirms 2-3 gadiem, kad inflācija pārsniedza 10%. Visticamāk, sāpīgākais cenu kāpums varētu būt gada pirmajos mēnešos, kad gada inflācija varētu pārsniegt pat 4%, tomēr salīdzinošās bāzes dēļ un pateicoties zināmai cenu stabilizācijai vairākas preču pozīcijās gada inflācija pakāpeniski mazināsies," pieļāva analītiķe.Pēc viņas aplēsēm, ņemot vērā pievienotās vērtības nodokļa likmju pieaugumu un citu nodokļu izmaiņas, degvielas sadārdzinājumu un iespējamo lauksaimniecības preču cenu kāpumu pasaulē, kas nākamajā gadā būs galvenie inflācijas dzinējspēki, vidējais cenu pieaugums 2011.gadā Latvijā varētu būt ap 3%.Kā ziņots, nākamgad Latvijas patērētājam jārēķinās ar visai augstām degvielas cenām: no 1. janvāra cena varētu sasniegt 85 santīmus par litru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas