Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

No ministrijas un ārstiem sagaida ieteikumus par cūku gripu

Pirmdien notiek imunologu un amatpersonu sanāksme, kurā tiks lemts par vakcīnu iepirkšanu pret jauno gripas vīrusu AH1N1. 

Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka, kura arī piedalīsies sanāksmē, portālam Diena.lv pastāstīja, ka, analizējot to, kas ir noticis citās valstīs, vecāki no Veselības ministrijas un ārstiem sagaida konkrētu rīcības plānu un atbildes uz jautājumu, kādos gadījumos vajadzētu vakcinēties. Šobrīd izdzirdot, ka grūtnieces vajadzētu vakcinēt, rodoties pretēja reakcija, jo  īsti nevar saprast, kādi ir riski – vai vakcinēties ar jauno vakcīnu nav riskantāk, nekā saslimt.

“Mēs gribētu, lai šobrīd vakcīnas būtu pieejamas tiem, kas vēlas vakcinēties, kaut vai par maksu. Tāpat gribētos zināt, kādi ir nepieciešamie profilakses pasākumi – vai iet uz skolu bērniem, ko darīt grūtniecēm, kā viņām stiprināt imunitāti un ko darīt, ja jūt, ka ir gripas simptomi,” pauda Sandija Salaka.

Paredzams, ka šodienas sanāksmē tiks panākta vienošanās par prioritārajām grupām, portālam Diena.lv norādīja Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta Epidemioloģiskās uzraudzības nodaļas vadītāja Dace Viļuma.

Viņa uzskata, ka vakcinēt vajadzētu bērnus no sešu mēnešu vecuma ar hroniskām slimībām un vecus cilvēkus virs 65 gadiem, lai arī dati liecina, ka gados vecāki cilvēki ar jauni gripu slimo mazāk. Viņasprāt, vakcinēt nepieciešams ārstus, kas strādā ar saslimušajiem, iespējams, arī grūtnieces, taču šobrīd nav izvērtēta zāļu ietekme uz grūtniecību. Par prioritārajām grupām vēl ir jādiskutē, uzsvēra ministrijas pārstāve.

D.Viļuma stāstīja, ka vakcīnas iecerēts iepirkt no valstīm, kas tās pasūtījušas pārāk daudz. Iepriekš bija viedoklis, ka cilvēkam vajag divas trīs devas, taču tagad atklājies, ka nepieciešama tikai viena. Viņa lēsa, ka iepirkt vajadzētu līdz 150 000 devu. Vakcīnu daudzums būs atkarīgs no prioritārajām grupām, taču, kā norādīja D.Viļuma, nekad jau visi nevakcinējas, parasti kādi 70%. Viņa gan sacīja, ka jaunais gripas vīruss cilvēkiem liekas bīstamāks un cilvēki ir vairāk nobijušies.

(papildināta ar S.Salakas teikto)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas