Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Nodokļu ieņēmumus nākamgad plāno palielināt par 3%; budžeta deficītu samazināt līdz 1,4%

Kopbudžetu veido pamatbudžets, sociālais budžets, atvasinātās publiskās personas un pašvaldību budžets.
Nākamgad Latvijas kopbudžeta ieņēmumi plānoti 5,66 miljardi latu, bet kopbudžeta izdevumi - 5,82 miljardi latu, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis. Nodokļu ieņēmumus nākamgad iecerēts palielināt par 3%, bet budžeta deficītu samazināt līdz 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Vispārējās valdības budžeta deficīts 2013.gadā plānots 1,4% no IKP, bet IKP pieaugums salīdzināmās cenās nākamgad tiek prognozēts 3,7%.

Šogad kopbudžeta ieņēmumi tiek lēsti 5,76 miljardu latu apmērā, kopbudžeta izdevumi - 5,89 miljardi latu. Vispārējās valdības budžeta deficīts šogad plānots 1,9% no IKP. FM prognozē, ka IKP pieaugums salīdzināmās cenās šogad būs 4%

Jarockis aģentūrai LETA pastāstīja, ka nākamgad valsts budžetā plānots no nodokļiem iekasēt par 3% jeb 126 miljoniem latu vairāk nekā šogad, taču kopējais budžeta ieņēmumu samazinājums būs uz ārvalstu finanšu palīdzības rēķina un nenodokļu pozīcijās, piemēram, valsts budžetā plānoti mazāki ieņēmumi no valsts kapitālsabiedrību dividendēm, lai uzņēmumi šos līdzekļus varētu novirzīt infrastruktūras attīstībai. No ārvalstu finanšu palīdzības nākamgad plānots valsts budžetā ieņemt par 130 miljoniem latu mazāk nekā šogad.

Nākamgad valsts budžetā plānoti lielāki ieņēmumi no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN). Nākamgad no IIN plānots iekasēt 872,9 miljonus latu, šogad - 854,6 miljonus latu. Nākamgad no IIN plānots iekasēt vairāk, nekā šogad, lai gan no 2013.gadā par vienu procentpunktu - no 25% uz 24% - tiks samazināta IIN.

PVN ieņēmumi 2013.gada budžetā plānoti 1,116 miljardi latu, bet šogad - 1,07 miljardi latu.

Valdība nākamā gada budžeta projektu izskatīs rīt, bet izskatīšanai Saeimā to plānots iesniegt piektdien.
Jarockis uzsvēra, ka nākamgad valsts virzās budžeta deficīta samazināšanas virzienā. Finanšu ministrija vēlas, lai šogad un nākamgad virs plāna ieņemtie līdzekļi netiek iztērēti, bet gan tiek uzkrāti iespējamiem krīzes brīžiem, rēķinoties, ka eirozonā un Latvijas galvenajās ekonomiskās sadarbības valstīs mazinās tautsaimniecību izaugsme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas