Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

papildināta - Ar aizdevējiem pārspriež pensiju reformu; TP sarunas uzskata par bezjēdzīgām un nepiedalās

Valdību veidojošās partijas otrdien tiekoties ar starptautisko aizdevēju pārstāvjiem pārspriedušas pensiju reformu, taču Tautas partija (TP) nav ieradusies uz koalīcijas sarunām. Vēlāk dienas laikā valdība apstiprināja sagatavoto vēstules starptautiskajiem aizdevējiem saturu, bet TP ministri to neatbalstīja, pievienojot sēdes protokolam īpašos iebildumus.

„Vēstule nav pienācīgā ceļā diskutēta ar koalīcijas partneriem, nav pat informatīvā ceļā diskutēta ar sociālajiem partneriem. Vēstule iezīmē turpmāku ekonomikas „saspiešanu”, bet ekonomikas attīstībā neatļauj pielietot Publiskās privātās partnerības mehānismu. Vēstule nesatur apņemšanos būtiski reformēt valsts pārvaldi, realizējot ministriju apvienošanu, neatļauj samazināt nevienu nodokļa pozīciju. Tā  kopumā neiezīmē 2011. gada budžeta aprises, lai sabiedrībai izskaidrotu, kā paredzēts realizēt būtisku budžeta deficīta samazinājumu,” rakstīts valdības protokolā.

Pēc koalīcijas tikšanās ar aizdevējiem, uz kuru nebija ieradies neviens no TP pārstāvjiem, Labklājības ministrs Uldis Augulis žurnālistiem pastāstīja, ka atjaunotais sadarbības memorands ar aizdevējiem paredz Latvijā turpināt pensiju reformu un tas iekļautu arī punktu no 2016.gada palielināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem, savukārt no 2012.gada atlikt pensijas piemaksas.

Augulis gan norādīja, ka atjaunotais sadarbības memorands satur ierobežotas pieejamības informāciju, tādēļ sīkāk to nekomentēja.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) žurnālistiem stāstīja, ka partijas satrauc pensiju jautājums, tādēļ ar aizdevējiem pārspriesta gaidāmā pensiju reformu. Viņš pagaidām nevarēja atbildēt, vai gaidāmā reforma ZZS apmierina un norādīja, ka tas ir labklājības ministrijas jautājums, pie kā tā šobrīd strādā. Kad būs gatavi konkrēti priekšlikumi, par tiem varēs diskutēt, sacīja Vējonis.

Jautāts, kādēļ TP nav piedalījusies koalīcijas sarunās, Vējonis pieļāva, ka TP paudīs savu īpašo viedokli par sarunām ar aizdevējiem, un šobrīd šī partijas aktivitātes ir jāvērtē caur priekšvēlēšanu prizmu.

TP priekšsēdētāja vietnieks reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns žurnālistiem sacīja, ka ar nodomu vēstules projektu koalīcija tika iepazīstināta tikai vakar. TP pret to ir iebildumi, īpaši pret publiskās un privātās partnerības atlikšanu, kā arī pret veidu, kādā koalīcijas partneri tiek informēti par minēto vienošanos, vēsta aģentūra LETA. Savukārt, atbildot uz jautājumu, cik patlaban stabila ir valdība, Zalāns sacīja: "Stabila, stabila!"

Arī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) žurnālistiem skeptiski raksturoja sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, minot, ka patlaban atkārtojas iepriekš jau pieredzētais scenārijs. Tāpat esot dzirdēts, ka sarunu gaitā neko neesot iespējams ietekmēt. "Ja nevar neko mainīt, tad kam vajadzīgs tāds teātris?" vaicāja politiķis.

Tautas partijas vadītājs Andris Šķēle paziņojumā presei pauž uzskatu, ka jaunās saistības bremzēs Latvijas tautsaimniecības atdzimšanu. "Tautas partija nevar atbalstīt dokumentu, kas tapis steigā un slepenībā, neapspriežoties nedz ar politiskajiem, nedz sociālajiem partneriem un kurā paustās apņemšanās neatbilst Latvijas tautsaimniecības atlabšanas interesēm," teic A. Šķēle. Viņš skaidro, ka TP nav pieņemama vēstulē paustā apņemšanās tuvāko divu gadu laikā nesamazināt nodokļus, jo ir jāstimulē uzņēmējdarbība, tieši pazeminot nodokļus, nevis tos paaugstinot.

Latvijā no 2.decembra uzturās SVF un EK pārskata misija, kuras mērķis ir izvērtēt Latvijas un starptautisko aizdevēju noslēgtās vienošanās izpildi. SVF un EK darba vizīte Latvijā noslēgsies decembra vidū. Lai saņemtu nākamo starptautiskā aizdevuma maksājumu, Latvijai būs jāatjauno sadarbības memorands ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Iepriekšējā SVF un EK pārskata misija Latvijā uzturējās no 13.jūlija līdz jūlija beigām. SVF un EK pārskata misijā tika izvērtēti veiktie grozījumi 2009.gada budžetā un pārrunāts 2010.gada budžeta sagatavošanas grafiks. Tika apspriesta arī pagājušā gada nogalē parakstītā nodomu protokola aktualizācija.


(papildināta ar 8. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas