Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

papildināta - Ēķis, Grauba: Nav novērtēts Rīgas sargu devums kino nozarei

Filmas Rīgas sargi veidotāji producents Andrejs Ēķis un režisors Aigars Grauba uzskata, ka Lielā Kristapa žūrija nav spējusi novērtēt viņu filmas devumu nacionālās kinoindustrijas attīstībā, ko savukārt spējusi 300 000 lielā filmas skatītāju auditorija kinoteātros visā Latvijā. Viņi kritizē veidu, kā kinodarbi tiek pie Lielā Kristapa nominācijām, jo kādreiz to darījuši Kinemotogrāfijas savienības biedri ar anketām, bet tagad darbus izvirza piecu cilvēku žūrija.

Šīs konkurss, viņuprāt, pārvērties par "neefektīvu kino popularizēšanas burziņu, kurš, pieaicinot "neatkarīgu žūriju" vai "skatu no malas", mūsu izpratnē, vienkārši rotaļājas ar kinoveidotāju darbu".

Diena.lv jau vēstīja, ka paziņotas Lielā Kristapa nominācijas. Režisora A.Graubas filma saņēmusi vairākas nominācijas, taču kategorijā starp labākajām spēlfilmām tās nav. Pēc filmas veidotāju paziņojum noprotams, ka viņi vispār nav vēlējušies piedalīties Lielajā Kristapā ar Rīgas sargiem, tomēr žūrija ir tiesīga vērtēt filmu bez īpašas pieteikšanas.

"Mēs pamatojām savu izvēli, skaidri norādot, ka mums rūp kinoindustrijas attīstība Latvijā, ka esam atbildīgi par rekordlielo 300 000 skatītāju skaitu, ko ar savu filmu atvedām uz Latvijas kinozālēm un ka NKC [Nacionālais kinocentra], kā pieredze rāda, nav gatavs uzņemties profesionālu atbildību par šīm vērtībām, kā arī integrēt sava festivāla apskatnieku lokā profesionāļus, kas nenivilētu būtiskas aktuālās stilistiskās izpausmes, ar kurām tieši saistīta mūsu filma," pausts paziņojumā.

Filmas veidotāji uzsvēruši, ka Rīgas sargi un citas viņu veidotās spēlfilmas pārstāv kinoindustrijā, sevišķi Holivudā, izplatīto reālisma stilistiku. Mūsu filmas interpretē vēsturisku realitāti, saka A.Grauba un A.Ēķis. "Veidojot dokumentālu notikumu atlasi un vispārinot to, mēs radām tēlus, kas veido stāstus par Latvijas vēsturi un veido arī mūsu stilu - mītisku reālismu, kā esam to definējuši," skaidro autori par Rīgas sargu vēstures faktu atlasi un interpretāciju.

A.Ēķis un A.Grauba uzskata, ka Valsts aģentūru Nacionālais Kinocentrs vajag likvidēt un atbildību par valsts naudas piešķiršanu filmu ražošanai deleģēt vienam speciālistam ar līgumu uz trim gadiem. Tas palīdzēšot ietaupīt 400 000 latu. Rīgas sargi veidotāji norāda, ka Nacionālā kinocentra vadībā kases ieņēmumi par Latvijas filmu biļetēm veido aptuveni 1% no visiem biļešu ienākumiem. Savukārt Igaunijā nacionālā kino popularizēšana veicas labāk - 7,33% no kopējiem kinobiļešu ienākumiem (salīdzinājumā - Īslandē 11%, Zviedrijā - 20%, Norvēģijā - 22,5% Somijā - 23%, bet Dānijā - 33%).

Atgādinām, ka filmas komanda Rīgas sargus pieteica ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars, taču nomināciju ārzemju filmu kategorijā neieguva.

"Nacionālais Kinocentrs ir pierādījis, ka nespēj garantēt profesionālos kritērijus Latvijā ražoto filmu izvērtēšanai un pat popularizēšanai ne, un ka tieši Kinocentra vadībā notiek Latvijas kino absurda nivelēšana, līdz ar to - kinoindustrijas nupat likto pamatu nesaprātīga graušana. Kurš var atbildēt, kāpēc Latvijas valsts uztur mazbudžeta filmas vērtu kino aģentūru, lai organizētu "svētkus", kuru laikā tiek grauta kino nozares konkurētspēja? Tieši tas patlaban tiek darīts ar ieguvumiem, ko nozarei nodrošina filma Rīgas sargi."

Aigara Graubas un Andreja Ēķa filma "Rīgas sargi" neapšaubāmi ir vislielākais Latvijas neatkarības gadu veiksmes stāsts, ko apliecinājusi nebijusi skatītāju interese par filmu, atbildējusi Nacionālā Kino centra direktore Ilze Gailīte – Holmberga. Taču norādījusi, ka žūrija filmas vērtē pēc profesionālām mākslinieciskām kvalitātēm, nevis pēc skatītāju skaita.

Atbildot uz A.Ēķa un A.Graubas kritiku par Kino centra darbu, tās vadītāja norāda, ka arī viņi darbojas centrā nozares ekspertu statusā – filmu projektu vērtēšanā un Filmu padomē. "Runājot par profesionālo kritēriju garantēšanu Latvijā ražoto filmu izvērtēšanai un popularizēšanai – to nodrošināšanai un veicināšanai Aigars Grauba un Andrejs Ēķis tiek laipni aicināti izmantot savas zināšanas un ietekmi, abiem jau labu laiku esot nozares ekspertu statusā – attiecīgi filmu projektu vērtēšanas eksperta (Grauba) un Filmu padomes locekļa (Ēķis) statusā."

Viņa informē, ka Kino centrs nolēmis virzīt A.Graubu un A.Ēķi valdības balvai.

"Ironiski ir tas, ka savu pārliecību par NKC neizpratni nozares vajadzību aprūpē Aigars Grauba un Andrejs Ēķis izsaka tieši tad, kad NKC ir sagatavojis dokumentus, lai izvirzītu šo tandēmu Ministru kabineta atzinībai par spēlfilmas "Rīgas sargi" veiksmīgo izrādīšanas  akciju 350 kultūras namos Latvijā valsts 90.gadadienas svinību ietvaros." 

(papildināta ar pēdējām rindkopām - Kino centra komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒJUMI:

Laikraksta Diena kinokritiķe Dita Rietuma:

"Lielā Kristapa žūrijā pulcināti konkrēti latviešu kino profesionāļi. Nav iemesla pakļaut viņus linča tiesai, ja Rīgas sargi, nav nominēta labākās filmas kategorijai - toties ir nominēti aktieri. Šī žūrijai acīmredzami ir drosmīga un tai nepiemīt populisma tieksme, vēlme liekuļot un flirtēt ar vidējo latviešu skatītāju. Iespējams, šis lēmums mazinās kādreizējo Kultūras ministrijas paspārnē realizēto liekulīgo PR aktu, filmas sūtīšanu uz ASV – Kinoakadēmijas uzmanībai, labi apzinoties, ka troksnis, kas tika sacelts ap filmu, saviļņos tikai vietējo publiku.

Visu cieņu filmai kā apsviedīga menedžmenta un mārketinga auglim, taču šīs nav bijušas kvalitātes, kas uzrunājušas žūriju."


LASI VĒL

"Rīgas sargu" veidotāju paziņojums (pilns teksts)

Nacionālā Kino centra direktores atbilde (pilns teksts)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas